• Οικονομία

    Τζερόμ Πάουελ: Ενδεχομένως να χρειαστούν άλλες δύο αυξήσεις επιτοκίων φέτος

    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED

    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED


    Η επιστροφή του πληθωρισμού των ΗΠΑ στο 2% αποτελεί κρίσιμο στόχο για τη στήριξη της μακροπρόθεσμης υγείας της αμερικανικής οικονομίας, ανέφερε ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ μιλώντας στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας την Πέμπτη, τονίζοντας πως  ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων φέτος.

    Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της FED θεωρούν πως «θα είναι σκόπιμο να αυξηθούν τα επιτόκια ξανά φέτος, και ίσως δύο φορές», εάν η οικονομία αποδώσει περίπου τα αναμενόμενα, παρά το γεγονός πως έχουν αυξηθεί σε ένα κατάλληλα περιοριστικό επίπεδο, ανέφερε ο Πάουελ.

    Ο πρόεδρος της Fed είπε ότι οι εργατικές οικογένειες είναι αυτές που υποφέρουν πιο άμεσα από τον υψηλό πληθωρισμό.

    «Είναι προς όφελος αυτών και όλων των άλλων ανθρώπων να αποκαταστήσουμε τον πληθωρισμό στο 2% σε αυτή τη χώρα σε σταθερή βάση», ανέφερε. «Είμαστε δεσμευμένοι να θέσουμε υπό έλεγχο τον πληθωρισμό και η ισχυρή πλειοψηφία της επιτροπής πιστεύει ότι είμαστε κοντά, αλλά έχουμε λίγο δρόμο ακόμη να διανύσουμε με τις αυξήσεις των επιτοκίων».

    Ο Πάουελ βρέθηκε στο Καπιτώλιο για δεύτερη μέρα, παρουσιάζοντας την εξαμηνιαία οικονομική ενημέρωση της Fed στο Κογκρέσο. Επανέλαβε το μήνυμα που μοιράστηκε και στη Βουλή την Τετάρτη, σύμφωνα με το οποίο η κεντρική τράπεζα επικεντρώθηκε στη μείωση του αυξημένου πληθωρισμού πίσω στον στόχο του 2%, παρά τις ανησυχίες των Δημοκρατικών βουλευτών ότι η αυστηρότερη πολιτική θα ωθήσει την ανεργία.

    Οι αξιωματούχοι της Fed κράτησαν σταθερά τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις, δίνοντας στους εαυτούς τους περισσότερο χρόνο να αξιολογήσουν πώς ανταποκρίνεται η οικονομία στο πρόσφατο τραπεζικό στρες και το υψηλότερο κόστος δανεισμού.

    Η κίνηση άφησε το επιτόκιο αναφοράς της Fed σταθερό σε ένα εύρος από 5% έως 5,25%. Ωστόσο, οι νέες οικονομικές προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν μετά τη συνάντηση της επιτροπής FOMC δείχνουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βλέπουν τα επιτόκια να αυξάνονται κατά άλλες 50 μονάδες βάσης φέτος, αναφέρει το Bloomberg.

    «Δεν θέλουμε να κάνουμε περισσότερα από όσα πρέπει, αλλά πιστεύουμε – σε συντριπτική πλειοψηφία οι άνθρωποι στην επιτροπή πιστεύουν – ότι έρχονται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.  Aλλά θέλουμε να τις κάνουμε με ρυθμό που μας επιτρέπει να βλέπουμε εισερχόμενες πληροφορίες, ώστε να παίρνουμε σωστές αποφάσεις», είπε ο Πάουελ.

    Ο Πάουελ είπε ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street θα φέρουν το βάρος των κινήσεων των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ να αυξήσουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τους δανειστές και ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αύξηση περίπου 20% σε αυτά που πρέπει να αφήσουν στην άκρη.

    Οι πολυαναμενόμενες αλλαγές αποτελούν μέρος μιας διεθνούς αναθεώρησης των κανόνων κεφαλαίου που ξεκίνησε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία ως απάντηση στην οικονομική κρίση του 2008. Το ζήτημα έγινε πιο έντονο —και πολιτικό— φέτος με την κατάρρευση αρκετών τραπεζών στις ΗΠΑ .

    Διαβάστε επίσης

    Cenergy: Η Hellenic Cables προμηθευτής στη μεγαλύτερη υπεράκτια αιολική ζώνη στον κόσμο

    Ομπάμα από ΚΠΙΣΝ: Να εξαλείψουμε τις κοινωνικές ανισότητες

    Wall Street: Άνοιγμα με μεικτά πρόσημα – Στο επίκεντρο οι Κεντρικές Τράπεζες

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ