• Οικονομία

    Εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων: Γιατί το ΥΠΟΙΚ την νομιμοποίησε

    • NewsRoom


    Ευκαιρία με ισχυρό κίνητρο για εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων δίνει το υπουργείο Οικονομικών, σε όσους δεν έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση, με διάταξη στο πολυνομοσχέδιο για μόνιμη ρύθμιση οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων και γενικότερα φορολογητέας ύλης προκειμένου να καλύψουν λάθη ή παραλείψεις του παρελθόντος. Έτσι οι φορολογούμενοι αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να υποβάλλουν τροποποιητικές και διορθωτικές δηλώσεις για κάθε είδος φορολογία καταβάλλοντας, αντί για αυτοτελή πρόστιμα, πρόσθετο φόρο.

    Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να καθιερώσει την πάγια ρύθμιση οικειοθελούς συμμόρφωσης για τους φορολογούμενους που ελέγχονται από τις ελεγκτικές αρχές για μη υποβολή αρχικών δηλώσεων ή την υποβολή ανακριβών δηλώσεων, μετά από τη ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων που είχε ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν φόροι και πρόστιμα ύψους 700 εκατ. ευρώ.

    Ισχυρό κίνητρο αποτελεί το γεγονός ότι η ρύθμιση συνοδεύεται με έκπτωση 40% στους πρόσθετους φόρους και τα πρόστιμα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να εκτιμούν ότι θα ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα από παλιές υποθέσεις που δεν έχουν παραγραφεί.

    Αποσκοπεί στην αύξηση της είσπραξης φόρων κατά το 2018, σε μια χρονιά δηλαδή που πρέπει να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 7 δισ. ευρώ, διπλάσιο δηλαδή από πέρυσι (3,5% έναντι 1,75% του ΑΕΠ), ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι θα ανακόψει την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο αφού σχεδόν το 1/3 των ληξιπρόθεσμων χρεών είναι πρόστιμα που έχουν μείνει απλήρωτα και δεν πρόκειται να εξοφληθούν.

    Με τη ρύθμιση αυτή, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών οι φορολογούμενοι που εντοπίζονται με φοροπαραβάσεις θα μπορούν ευκολότερα να εξοφλούν τους πρόσθετους φόρους και τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται από τις φορολογικές αρχές καθώς θα περιορίζονται στο 60%.

    Βάσει αυτής της διάταξης οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις ακόμη και μετά την έναρξη του φορολογικού ελέγχου ώστε να γλιτώνουν από τα τσουχτερά πρόστιμα που προκύπτουν από τις παραβάσεις που διαπιστώνονται κατά τον έλεγχο. Αν πληρώσουν τους πρόσθετους φόρους εντός 30 ημερών τότε οι κυρώσεις (πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα και όχι κύριοι φόροι) «κουρεύονται» κατά 40%.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο είναι δυνατή η υποβολή εκπρόθεσμων αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων μετά την έναρξη φορολογικού ελέγχου και μέχρι την κοινοποίηση πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου.

    Ως προς τις επιβαλλόμενες κυρώσεις, θα γίνεται η ακόλουθη διάκριση:

    Για εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις που θα υποβάλλονται μέχρι την κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου αλλά πριν από την κοινοποίηση της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών του άρθρου 14 του ΚΦΔ θα επιβάλλονται οι διαδικαστικές κυρώσεις για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων, δηλαδή ποσά προστίμων 100 ευρώ αν ο ελεγχόμενος δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, 250 ευρώ αν ασκεί τέτοια δραστηριότητα και τηρεί απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ αν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και τηρεί διπλογραφικά βιβλία και ο τόκος που ανέρχεται σε ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία υποβολής της αρχικής δήλωσης μέχρι την υποβολή της εκπρόθεσμης.

    Για εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις που θα υποβάλλονται μετά την κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών και μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, εάν προκύπτει ποσόν φόρου προς καταβολή θα επιβάλλεται επί του ποσού αυτού, αντί του διαδικαστικού προστίμου των 100-500 ευρώ, πρόστιμο ίσο με το 10%-50% του προκύπτοντος φόρου, σε περίπτωση αρχικής δήλωσης, ή της προκύπτουσας διαφοράς φόρου, σε περίπτωση τροποποιητικής δήλωσης. Εφόσον η προκύπτουσα οφειλή εξοφληθεί εντός 30 ημερών από τον προσδιορισμό του φόρου, το πρόστιμο θα περιορίζεται στο 60% του αρχικώς προσδιορισθέντος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέο ισχυρό σήμα για έξοδο στις αγορές: Κάτω από το 1% το επιτόκιο των Εντόκων Γραμματίων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: WSJ: Γιατί το ράλι των ελληνικών ομολόγων δεν είναι -τελικά- και τόσο εντυπωσιακό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα 10 βήματα για έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο



    ΣΧΟΛΙΑ