• Οικονομία

    Έσοδα αυξημένα έως και 60% περιμένουν οι ιδιοκτήτες Airbnb φέτος


    Διψήφια αύξηση των εσόδων ανά μίσθωση, που διαμορφώνεται στο 37% αναμένει η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων για το 2024.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η Sally Henr yVice President of Business Development, EMEA της Booking, στο ShortStay Conference, η πληρότητα βάσει των κρατήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί κινείται ανοδικά το 2024. Ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο η Ελλάδα κινείται ανοδικά κατά 35% σε όρους πληρότητας. Στην Αθήνα το ποσοστό ανόδου φτάνει το 8%,το 11% στην Αττική, το 33% στην Κρήτη και σε 47% στην Πελοπόννησο. Βάσει των κρατήσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, η μέση ημερήσια τιμή θα αυξηθεί μόλις 1% στην Ελλάδα, ωστόσο η Κρήτη φαίνεται να εκμεταλλεύεται το θετικό momentum για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 21%.

    Τα έσοδα ανά μίσθωση, πάντως, αυξάνονται φέτος κατά 37% στην Ελλάδα, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Κρήτη και την Πελοπόννησο να βγαίνουν περισσότερο κερδισμένοι, αφού τα έσοδα αναμένεται να κινηθούν ανοδικά κατά 61% και 51%, αντίστοιχα.

    Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο είναι, σύμφωνα με τη Booking, ότι η διάρκεια παραμονής θα παραμείνει αμετάβλητη, αν και στην Κρήτη αναμένεται να μειωθεί κατά 27%. Μία από τις αλλαγές που σημειώνεται στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων αφορά στο διάστημα μεταξύ του οποίου κάποιος κάνει κράτηση και πραγματοποιείται το ταξίδι, το οποίο μειώθηκε στην πανδημία. Φέτος, το διάστημα αυτό αυξάνεται στην Ελλάδα κατά 25% και κατά 18% στην Αθήνα.

    Το 2023 ήταν, ούτως ή άλλως, μία καλή χρονιά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων Airbnb στην Ελλάδα, αφού η χώρα μας κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό πληρότητας από το 2021 και το 2022, συνολικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα έσοδα της Βooking από καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης έφτασαν το 32% του συνολικού περσινού τζίρου και το 23% των διανυκτερεύσεων.

    Η πληρότητα αυξήθηκε κατά 36% και 58% στην Αθήνα. Σε ό,τι αφορά τη μέση ημερήσια τιμή, , δεν έχει σημειωθεί διακύμανση στην τιμή σε σχέση με πέρσι (στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 111 ευρώ), όπως συμβαίνει και στη Βρετανία. Αντίθετα, οι τιμές αυξάνονται σε Ισπανία και Πορτογαλία. Το ακριβότερο με διαφορά Airbnb στην Ελλάδα ενοικιάστηκε στο νότιο Αιγαίο, όπου η τιμή διαμορφώθηκε το 2023 σε 243 ευρώ.

    Στην Αθήνα η τιμή έφτασε τα 77 ευρώ, στην Κρήτη τα 126 ευρώ και στην Πελοπόννησο τα 106 ευρώ, ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν σε Αθήνα και νότιο Αιγαίο.

    Τα έσοδα ανά δωμάτιο αυξήθηκαν κατά 18% στην Ελλάδα και διαμορφώθηκαν σε 40 ευρώ από 34 ευρώ, ενώ αναφορικά με τη μέση διάρκεια διαμονής, μειώθηκε σε 4,1 ημέρες από 4,3 ημέρες το 2022. Με την επιστροφή των ταξιδιών του Σαββατοκύριακου, οι επισκέπτες οργανώνουν περισσότερα ταξίδια στα οποία, όμως, αφιερώνουν λιγότερο χρόνο.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιατί η μετοχή της Τιτάν επιστρέφει στις κορυφαίες επιλογές των επενδυτών

    Η ιστορία της οικογένειας Χούρι, η beauty and elegance Χάλα και το πάρτι σε Ρέμο και Φουρέιρα

    Ήρθαν για να μείνουν οι «κλειδωμένες» δηλώσεις σε φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ και Ε9



    ΣΧΟΛΙΑ