• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί η μετοχή της Τιτάν επιστρέφει στις κορυφαίες επιλογές των επενδυτών

    Ο CEO του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (Τιτάν)

    Ο CEO του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος


    Με απόδοση της τάξεως του 19,5% από τις αρχές του έτους και +75% σχεδόν το τελευταίο δωδεκάμηνο  και σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων στο κλείσιμο της Παρασκευής στο ΧΑ, η μετοχή της Τιτάν έχει επιστρέψει για τα καλά στα ραντάρ των επενδυτών και αποτελεί κορυφαία επιλογή για τις Citi, Eurobank Equities και Euroxx Χρηματιστηριακή.

    Για την αμερικανική τράπεζα Citi, για τη μετοχή της Τιτάν η νέα τιμή στόχος είναι τα €26 για το 2024. «Έχουμε σύσταση αγοράς για τις μετοχές της Τιτάν. Με το 60% του EBITDA να προέρχεται από την αγορά των ΗΠΑ, πιστεύουμε ότι ο όμιλος Τιτάν είναι ένα παιχνίδι στην αγορά των ΗΠΑ.

    Η Τιτάν έχει έκθεση στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της Φλόριντα στις ΗΠΑ, γεγονός που θα βοηθήσει να αυξήσει τα κέρδη από την αγορά των ΗΠΑ. Αναμένουμε επίσης ότι η αγορά της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να βελτιώνει τα περιθώρια κέρδους.

    Η ζήτηση τσιμέντου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει βελτιωθεί και αναμένουμε υψηλότερα περιθώρια κέρδους σε αυτές τις αγορές τα επόμενα χρόνια λόγω υψηλότερων επιπέδων χρήσης των εργοστασίων. Στην Ελλάδα, το σημείο καμπής για την ανάκαμψη της ζήτησης φαίνεται να έχει επιτέλους έρθει μετά από μια δεκαετία χαμηλής ζήτησης και ο όμιλος είναι σε καλή θέση για να επωφεληθεί από οποιαδήποτε ανάκαμψη με την ισχυρή ηγετική θέση στην αγορά και την ανταγωνιστική σε κόστος βάση περιουσιακών στοιχείων στην ελληνική αγορά», εξηγεί η τράπεζα.

    Η Eurobank Equities για την Τιτάν υπογραμμίζει ότι η αγορά υποτιμά τα μεγέθη της και την τοποθετεί στις κορυφαίες επιλογές της από το ΧΑ, όπως επισημαίνει ο Σταμάτης Δραζιώτης, επικεφαλής ανάλυσης της χρηματιστηριακής. 

    Η Eurobank Equities βλέπει ότι η αύξηση της κερδοφορίας της Τιτάν είναι σε στέρεες βάσεις και την τοποθετεί στις κορυφαίες επιλογές της με τιμή-στόχο τα €25,30 από €22,10 και σύσταση υπεραπόδοσης (overweight). «Η επαναφορά των EBITDA σε επίπεδα υψηλότερα των €500 εκατ. είναι κάτι που η αγορά δεν έχει ακόμη τιμολογήσει πλήρως. Το 2023 έχει αποδειχθεί σημαντικά ανώτερο από τις προσδοκίες μας και τις προσδοκίες της αγοράς, με την Titan Cement να είναι έτοιμη να επιτύχει μια επιβλητική αύξηση EBITDA κατά 60% σε ετήσια βάση φέτος, περίπου 30% πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς πριν από ένα χρόνο.

    Με τις τάσεις της ζήτησης να παραμένουν υγιείς στις αγορές της Τιτάν, αναμένουμε ότι ο όμιλος θα παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης έναντι του αναπροσαρμοσμένου επιπέδου κερδοφορίας και τώρα προβλέπουμε μονοψήφια αύξηση EBITDA έως το 2026. Παρόλο που η μετοχή έχει αυξηθεί 63% φέτος, δεν αντανακλά ακόμη τις σταθερές προοπτικές με τη μετοχή να διαπραγματεύεται σήμερα μόλις σε 4 φορές τον δείκτη EV/EBITDA του 2024, δηλαδή με έκπτωση περίπου 20% έναντι των ομοειδών της ΕΕ. Σε αυτά τα επίπεδα, υποστηρίζουμε ότι η μετοχή είναι επαρκώς απαλλαγμένη από τον κίνδυνο, ενώ η στροφή κινδύνου-απόδοσης φαίνεται θετική και, ως εκ τούτου, προσθέτουμε τη μετοχή στη λίστα με τις κορυφαίες επιλογές μας», επισημαίνει η χρηματιστηριακή.

    «Υπό το πρίσμα της ισχυρής δυναμικής της αγοράς που ενισχύεται περαιτέρω από τη λειτουργική αποτελεσματικότητα, αυξάνουμε τις εκτιμήσεις μας για τα EBITDA 2023 – 2025 κατά 28% – 29%, εκτιμώντας τελικά τα EBITDA του 2025 κοντά στα €570 εκατ. Αυτό οδηγεί σε αναβάθμιση των κερδών ανά μετοχή κατά πάνω από 50% και αύξηση του στόχου τιμής στα €25,3. Η τιμή στόχος τοποθετεί τη μετοχή στις 4,8 φορές σε όρους EV/EBITDA και η επενδυτική υπόθεση υποστηρίζεται επίσης από μια ελκυστική μερισματική απόδοση 4% με 5% μέχρι το 2025», καταλήγει η χρηματιστηριακή.

    Η Euroxx Χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι στην Τιτάν υπάρχει «κρυμμένη» αξία στις δραστηριότητες του ομίλου και υψηλά περιθώρια ανόδου στη μετοχή κοντά στο 50%. Η Euroxx Χρηματιστηριακή ξεκινά την κάλυψη της Tιτάν με σύσταση υπεραπόδοσης (οverweight) και με τιμή στόχο τα 36 ευρώ ανά μετοχή. «Η μετοχή διαπραγματεύεται με δείκτη αποτίμησης EV/EBITDA για φέτος στις 4,8 φορές έναντι μέσης αποτίμησης εικοσαετίας στις 7,8 φορές και με σημαντική έκπτωση (discount) άνω του 60% σε σχέση με τις ομοειδείς εταιρείες στις ΗΠΑ και σε σχέση με τις μη αμερικανικές επιχειρήσεις σε discount της τάξεως του 20%-30%.

    Παρά το re-rating της μετοχής το 2023, πιστεύουμε ότι υπάρχει σημαντική άνοδος μπροστά μας ενόψει της κρυμμένης αξίας από τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ, την ισχυρή διαρθρωτική ανάκαμψη από την ελληνική αγορά, τη σταθερή ανάπτυξη και τα περιθώρια κέρδους από τις δραστηριότητες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την υπομόχλευση του ισολογισμού», εξηγούν οι Alex Boulougouris, Aristotelis Ninios και Fani Tzioukalia που υπογράφουν το report για τη χρηματιστηριακή.

    Η εκτίμηση είναι ότι η μετοχή της Τιτάν είναι «πολύ φθηνή για να αγνοηθεί». Με βάση την τιμή στόχο των αναλυτών της Euroxx, το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι ιδιαίτερα υψηλό της τάξεως του 48%, ενώ στα 36 ευρώ, που είναι ο στόχος τιμής, η μετοχή θα εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με ένα πολύ λογικό δείκτη EV/EBITDA 6,4 φορές και δείκτη Ρ/Ε στις 9,8 φορές για φέτος, πιο κοντά στις μη αμερικανικές ομοειδείς εταιρείες. Οι αναλυτές αναγνωρίζουν στους κινδύνους την αστάθεια στις αναδυόμενες αγορές (ιδίως στην Αίγυπτο), τις κινήσεις του συναλλάγματος και την αύξηση των τιμών των καυσίμων και των εισροών, τη μακροοικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ και/ή στη ΝΑ Ευρώπη και τον ανταγωνισμό από τις εισαγωγές.

    Διαβάστε επίσης

    Euroxx για Τιτάν: «Κρυμμένη» αξία στις δραστηριότητες και υψηλά περιθώρια ανόδου 50% στη μετοχή

    Citi: Κορυφαία επιλογή η μετοχής της Τιτάν με νέα τιμή στόχο τα €26 για το 2024

    Τιτάν: Νέα επένδυση στην Τουρκία – Διευρύνει το χαρτοφυλάκιο «πράσινων» προϊόντων



    ΣΧΟΛΙΑ