• Οικονομία

    Πήραν ΚΑΔ τα Airbnb – Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να ανοίξουν εταιρεία

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών


    Στη δημιουργία ΚΑΔ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις προχώρησε το οικονομικό επιτελείο, καθώς ήδη από τις αρχές του έτους όσοι διαθέτουν σε Airbnb τα ακίνητά τους θα πρέπει να ανοίξουν εταιρεία ή να προσθέσουν το νέο ΚΑΔ.

    Συγκεκριμένα, για τις «Υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω των ψηφιακών πλατφορμών στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού», ο ΚΑΔ είναι ο 5.20.11.06.

    Όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που διαθέτουν περισσότερα από τρία ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση, πρέπει να δημιουργήσουν εταιρεία, δηλαδή να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, με ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο, ενώ θα πληρώνουν και τέλη παρεπιδημούντων και αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής (που αντικαθιστά το φόρο διαμονής).

    Το όριο των 60 ημερών

    Με τον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Οικονομικών, έχει τεθεί όριο 60 ημερών στη διάρκεια της μίσθωσης, προκειμένου να λογίζεται ως βραχυχρόνια. Διευκρινίζεται ότι το όριο των 60 ημερών δεν αφορά τη διάρκεια των μισθώσεων μέσα στο χρόνο (ρύθμιση που είχε συζητηθεί παλαιότερα) αλλά τη διάρκεια κάθε μίσθωσης ξεχωριστά. Έτσι, θα επιτρέπεται για παράδειγμα η μίσθωση ενός ακινήτου για 100 ή 150 ημέρες μέσα στη χρονιά με την προϋπόθεση ότι κάθε μίσθωση ξεχωριστά δεν υπερβαίνει τις 60 ημέρες.

    Ο νέος ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης διαμορφώνεται ως εξής: «Ως βραχυχρόνια μίσθωση ορίζεται η μίσθωση ή υπεκμίσθωση ακινήτου για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη των εξήντα (60) ημερών, και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων».

    Στην περίπτωση που  διατίθεται προς βραχυχρόνια μίσθωση το σύνολο των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών, θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα και θα πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη αδειοδότηση.

    Αυστηρά πρόστιμα

    Πλέον, αυστηροποιούνται τα πρόστιμα για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης. Το νέο πρόστιμο ορίζεται, ανά φορολογικό έτος, στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο  5.000 ευρώ.

    Σήμερα το πρόστιμο που επιβάλλεται σε περίπτωση μη εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης είναι οριζόντιο, ανέρχεται σε 5.000 ευρώ και επιβάλλεται στον διαχειριστή, είτε είναι κύριος ή επικαρπωτής ή τρίτος.

    Διαβάστε επίσης

    Παρατείνεται για ένα μήνα η προθεσμία εγκατάστασης POS από επαγγελματίες

    ΤτΕ: Εκρηκτική αύξηση καταθέσεων και νέων δανείων τον Δεκέμβριο

    BofA: «Καυτό» επενδυτικό θέμα η Ελλάδα και το 2024



    ΣΧΟΛΙΑ