• Οικονομία

    Έρχεται συνολική ρύθμιση για τα κορονοχρέη

    • Βασίλης Τσεκούρας
    «Χτίζεται» το παγκόσμιο φορολογικό σύστημα

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας (ΑΠΕ)


    Ένα ολιστικό σχέδιο για τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο στην πράξη θα είναι ένα γενναίο «λίφτινγκ» της υφιστάμενης ρύθμισης που προβλέπει αποπληρωμή των οφειλών σε 24 ή 48 δόσεις.

    Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, σύντομα θα εξεταστεί η εφαρμογή μιας συνολικής ρύθμισης, η οποία θα αφορά τα χρέη που «γεννήθηκαν» τους τελευταίους 14 μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει διεύρυνση των κριτηρίων και του αριθμού των δόσεων, προκειμένου να διατηρηθεί η κουλτούρα των πληρωμών, αλλά και να μην δημιουργηθούν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που θα αυξήσουν το ιδιωτικό χρέος.

    Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως οι τελικές αποφάσεις για τα κριτήρια και τους «κόφτες» θα αποσαφηνιστούν προς το τέλος του έτους, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των κρατικών ενισχύσεων, αλλά και των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

    Χρέη 7 δις

    Οι μέχρι τώρα υπολογισμοί κάνουν λόγο για κορονοχρέη συνολικού ύψους 7 δις ευρώ, με το συντριπτικό κομμάτι αυτών των οφειλών να έχει προγραμματιστεί να αποπληρωθεί από τις αρχές του 2022.

    Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, οι οφειλές της πανδημίας θα αποπληρωθούν σε 24 ή 48 δόσεις, με τον τελικό αριθμό των δόσεων να εκτιμάται ότι μπορεί ακόμα και να διπλασιαστεί. Πάντως, δεν φαίνεται να προκρίνεται το σενάριο αποπληρωμής σε 120 δόσεις, ενώ εσφαλμένα τις τελευταίες ώρες έχει δοθεί η εικόνα πως ετοιμάζεται ρύθμιση με 240 δόσεις, καθώς μάλλον έχει παρερμηνευτεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που θα τεθεί άμεσα στο ισχύ, στο πλαίσιο του νέου Πτωχευτικού.

    Επίσης, το επιστρεπτέο ποσό από τους 7 κύκλους των επιστρεπτέων προκαταβολών θα αρχίσει να αποπληρώνεται από το 2022 σε 60 μηνιαίες δόσεις.

    Με αυτά τα δεδομένα, το οικονομικό επιτελείο θα προτείνει στους θεσμούς μια ολιστική ρύθμιση η οποία θα αφορά όσα νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και κατ΄επέκταση έλλειψη χρημάτων για την αποπληρωμή των κορονο-οφειλών τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Ποιοι πήγαν «ταμείο» για Επιστρεπτέα και αποζημιώσεις ενοικίων

    Προϋπολογισμός: «Τρύπα» €256 εκατ. στα έσοδα Απριλίου

    Bloomberg: Η Ελλάδα είναι το «Plan A» όλου του κόσμου φέτος



    ΣΧΟΛΙΑ