• Οικονομία

    Έρχεται ο «Ηρακλής ΙΙΙ» και επενδυτική βαθμίδα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Οικονομικών και Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Οικονομικών και Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος


    Σε τροχιά ενεργοποίησης του «Ηρακλή» ώστε να απαλλαγούν από τα «κόκκινα» δάνεια και οι μικρότερες τράπεζες, βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

    «Θα χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ, έτσι ώστε μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που τίθενται από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπιστούν οι όποιες τυχόν εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα προς όφελος, τελικά, της υγείας του τραπεζικού συστήματος».

    Η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Κωστή Χατζηδάκη, προχθές Σάββατο, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, γνώρισε θετικότατη υποδοχή από την αγορά.

    Μάλιστα, όπως σχολιάζουν τραπεζικές πηγές της αγοράς, «Η εκκίνηση του Ηρακλή ΙΙΙ βρίσκεται προς μία απολύτως σωστή και δίκαιη κατεύθυνση, καθώς για πρώτη φορά θα δοθεί η ευκαιρία και στις μη συστημικές τράπεζες να εξυγιάνουν τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια – επί ίσοις όροις με τις συστημικές – για τα οποία, άλλωστε, διαθέτουν ικανές εξασφαλίσεις».

    Και ακόμα σημειώνουν πως: «Ο Ηρακλής ΙΙΙ,  όχι μόνο θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων των μη συστημικών τραπεζών, αλλά στην προσπάθεια για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας κι εν τέλει τη θεμελίωση ενός ισχυρού τραπεζικού συστήματος, που τόσο πολύ χρειάζεται η οικονομία για να κάνει το άλμα της προς το αύριο».

    Το θέμα της ενεργοποίησης του νέου «Ηρακλή» συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης με τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, καθώς είναι κομβικής σημασίας για την εξυγίανση των μικρότερων τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια. Μάλιστα η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει σχετικό αίτημα στην Κομισιόν και αναμένεται σύντομα η απόφαση.

    Επίσης, στη γενική συνέλευση της Attica Bank, η CEO Ελένη Βρεττού αναφέρθηκε στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων, αναφέροντας πως: «Είναι εξαιρετικά σημαντική η ενεργοποίηση του Ηρακλή ΙΙΙ από τη νέα κυβέρνηση, ώστε να έχουν την ευκαιρία και οι μη συστημικές τράπεζες να ελαφρύνουν τους ισολογισμούς τους από τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα, χρησιμοποιώντας τις αδιάθετες εγγυήσεις, των 3,5 δισ. ευρώ, που είχε το Ελληνικό Δημόσιο όταν εγκρίθηκε ο πρώτος Ηρακλής».

    O νέος «Ηρακλής ΙΙΙ» θα δώσει την ευκαιρία να απαλλαγούν οι μικρότερες τράπεζες, όπως είναι η Attica Bank και η Παγκρήτια, από τα «κόκκινα» χαρτοφυλάκια τους καθώς και οι δύο τράπεζες έχουν δείκτες καθυστερήσεων σημαντικά πάνω από το 60%.

    Επίσης, εκτός του «Ηρακλή ΙΙ» έχουν μείνει και τρεις τιτλοποιήσεις των συστημικών τραπεζών.

    Πρόκειται για το Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, ύψους  1,5 δισ. ευρώ με στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια, το Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 508 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά δάνεια και το Solar, που είναι η κοινή τιτλοποίηση και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων έληξε τον Οκτώβριο του 2022 και ενώ εκκρεμούσε η απόφαση της Eurostat κατά πόσο οι  εγγυήσεις θα επιβάρυναν το χρέος.

    Όπως είναι γνωστό, η Eurostat αποφάσισε τελικά ότι οι εγγυήσεις δεν μπορούν να εγγραφούν στο χρέος εφόσον δεν έχουν καταπέσει.

    Τέλος, σημειώνουμε ότι συνολικά για το πρόγραμμα «Ηρακλής» έχουν προϋπολογιστεί εγγυήσεις ύψους 21,5 δισ. ευρώ κι από αυτό το ποσό έχουν χορηγηθεί τα 17,4 εκατ ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Στοπ σε σενάρια για νέες ρυθμίσεις χρεών – Τελειώνει η διορία για τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου

    Άδωνις Γεωργιάδης: Θα ξεπεραστεί ο αυξημένος ετήσιος στόχος των 66.000 ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας

    Ο οδικός χάρτης για το νέο πακέτο μέτρων – Τι θα εφαρμοστεί και από πότε – Ποιοι ωφελούνται



    ΣΧΟΛΙΑ