• Οικονομία

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Σχεδιάζει νέο εργαλείο ανώνυμης παροχής πληροφοριών για τις αναθέτουσες αρχές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ιωάννης Λιανός

    Ιωάννης Λιανός, πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού


    Ένα νέο εργαλείο ανώνυμης παροχής πληροφοριών με στόχο την αποτροπή αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών σχεδιάζει να φέρει τις επόμενες μέρες η Επιτροπή Ανταγωνισμού, βάζοντας ουσιαστικά στη διαδικασία και τις αναθέτουσες αρχές σε δημόσιους διαγωνισμούς.

    Σύμφωνα με πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής η σχετική πλατφόρμα βρίσκεται προς ολοκλήρωση και θα απευθύνεται στις αναθέτουσες αρχές ώστε η Επιτροπή Ανταγωνισμού να αποκτήσει ένα επιπλέον εργαλείο στην προσπάθειά της να εντοπίσει ενδεχόμενες αντι – ανταγωνιστικές πρακτικές, κατά τη διενέργεια διαγωνισμών.

    Συγκεκριμένα η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, δημιουργεί αφενός  έναν οδηγό προς τις αναθέτουσες αρχές για το σύνολο των δημοσίων έργων, ώστε εκείνες να είναι ενημερωμένες για θέματα ανταγωνισμού και να αποφεύγουν – όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές – κοινά λάθη που γίνονται όταν γράφονται προκηρύξεις και οργανώνονται διαδικασίες διαγωνισμών.

    «Είναι μία προσπάθεια αποτροπής αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών, καθώς η αποτροπή είναι το καλύτερο «φάρμακο». Άλλωστε εάν έρχεσαι κατόπιν αυτής,  δημιουργούνται τελικά προβλήματα στο έργο» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

    «Θέλουμε να ενημερώσουμε τις αναθέτουσες αρχές για προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν, καθώς και για τις κυρώσεις. Και με βάση τη διεθνή πρακτική, να έχουν εικόνα σχετικά με το πώς μπορούν να ανιχνεύσουν ένα ενδεχόμενο καρτέλ» όπως προσθέτουν.

    Στον σχεδιασμό προβλέπεται και δημιουργία πλατφόρμας όπως ήδη υπάρχει γενικά που απευθύνεται σε  ανώνυμους πληροφοριοδότες. Η οποία, αξίζει να σημειωθεί, ότι έχει λειτουργήσει θετικά έως τώρα και έχει βοηθήσει σημαντικά στο έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η νέα πλατφόρμα που σχεδιάζεται θα απευθύνεται αποκλειστικά στις αναθέτουσες αρχές.

    Σχεδιάζονται κυρώσεις προς δημοσίους υπαλλήλους

    Στα όσα σχεδιάζονται προβλέπονται επίσης αυστηρές κυρώσεις για δημοσίους φορείς που ενώ γνωρίζουν ότι υπάρχει κάποια αντι-ανταγωνιστική πρακτική, δεν το αναφέρουν ωστόσο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    «Θεωρούμε ότι όλο αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά καθώς θα υπάρχει το εργαλείο της ανώνυμης πληροφόρησης Παράλληλα θα βοηθήσει και κατασταλτικά ώστε να δίνονται πληροφορίες στην Επιτροπή «για πρακτικές που δεν είχε ενδεχομένως εντοπίσει» εξηγούν οι ίδιες πηγές.

    Αντίστοιχα εργαλεία – όπως επισημαίνουν- χρησιμοποιούνται και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και σε χώρες όπως η Γερμανία και Δανία.

    Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι πηγές της αγοράς εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με το πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά το συγκεκριμένο εργαλείο ως προς την ανίχνευση ενδεχόμενων καρτέλ όσον αφορά σε δημόσια έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Διαβάστε επίσης

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε κατασκευαστικές εν αναμονή των δεύτερων απόψεών της για τον κλάδο



    ΣΧΟΛΙΑ