• Οικονομία

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε κατασκευαστικές εν αναμονή των δεύτερων απόψεών της για τον κλάδο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ιωάννης Λιανός - Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού

    Ιωάννης Λιανός – Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού


    Τις δεύτερες κατά σειρά απόψεις της που αφορούν στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο των κατασκευών αναμένεται να δημοσιοποιήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού το επόμενο διάστημα σε συνέχεια της κανονιστικής παρέμβασης που ξεκίνησε το 2021 και των πρώτων απόψεων που έχει ήδη δημοσιεύσει.

    Στους χθεσινούς επιτόπιους αιφνιδιαστικούς ελέγχους που πραγματοποίησε η Επιτροπή στο σύνολο των μεγάλων εργοληπτικών εταιρειών 7ης τάξης – μεταξύ άλλων σε ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Αβαξ, Ιντρακάτ, Mytilineos–  εξετάστηκαν τυχόν επιπτώσεις της ύπαρξης κοινών συμμετοχών (common ownership / common shareholding) σε επιχειρήσεις του κλάδου, στις συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού.

    Οι έλεγχοι έγιναν πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας βάσει του άρθρου 11 «Κανονιστική Παρέμβαση σε κλάδους της Οικονομίας» του ν. 3959/2011.  Όπως εξηγούσαν αρμόδιες πηγές στο mononews, «δεν μιλάμε για παραβάσεις στο άρθρο 11, είναι καθαρά μία κανονιστική παρέμβαση της Επιτροπής για να βελτιώσει τον ανταγωνισμό στον συγκεκριμένο κλάδο».

    Επομένως και οι έλεγχοι αυτοί είναι ενταγμένοι στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ανεξάρτητης Αρχής να διαπιστώσει τις συνθήκες και τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στη συγκεκριμένη αγορά, το διάστημα που μεσολάβησε, από την δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων έως σήμερα. «Υπήρξαν πάρα πολλές εναλλαγές,  σε πωλήσεις και αγορές, έργα τα οποία έγιναν, σε μια συνολικά πολύ δυναμική περίοδο» σημείωναν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

    Μετά την επικαιροποίηση της εικόνας του κλάδου, η ΕΑ αναμένεται να καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα ώστε να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει και στην πρόταση ή επιβολή μέτρων.

    Τι διαπιστώνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις πρώτες απόψεις

    Υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο των πρώτων απόψεών της, η Επιτροπή εστιάζει στη μη ύπαρξη συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού στον κλάδο των, με έμφαση στις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες πτυχίου 6ης και 7ης τάξης, λαμβάνοντας υπόψη τη δομή του εν λόγω κλάδου.

    Μεταξύ άλλων, όπως επισημαίνει διαπιστώθηκε ότι υπήρξε σημαντική συγκέντρωση του κλάδου των κατασκευών την τελευταία δεκαετία με αύξηση των φραγμών εισόδου σε ορισμένες από τις επί μέρους αγορές.

    Επιπλέον, εντοπίστηκε ότι η κοινή οριζόντια συμμετοχή συγκεκριμένου fund στις δύο μεγαλύτερες ανταγωνίστριες κατασκευαστικές εταιρείες, δύναται να οδηγήσει στις ακόλουθες θεωρίες βλάβης:

    • Μη συντονισμένα μονομερή αποτελέσματα μείωσης ή μετριασμού των κινήτρων για ανταγωνισμό
    • Συντονισμένα αποτελέσματα εναρμονισμένης συμπεριφοράς

    Πηγές της Επιτροπής σημείωναν στο mononews αναφορικά με το παραπάνω ότι εξετάστηκε η συμμετοχή του συγκεκριμένου ολλανδικού fund καθώς ήταν κύριος μέτοχος για ένα διάστημα στις δύο μεγαλύτερες ανταγωνίστριες εταιρείες και θεωρήθηκε ότι αυτό ενδεχομένως μπορούσε να δημιουργήσει ζητήματα, όπως για παράδειγμα λιγότερο ενεργό ανταγωνισμό μεταξύ τους.

    Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι από τη δημοσιοποίηση των πρώτων απόψεων μέχρι σήμερα, όπως σημείωναν, το συγκεκριμένο fund έχει πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών που είχε στη μία από τις δύο εταιρείες.

    Παράλληλα, άλλα  ζητήματα που εντοπίστηκαν εκ του νομοθετικού πλαισίου, λαμβάνοντας υπόψη και των προβληματισμών που εξέφρασαν εταιρείες του κλάδου για τις επιπτώσεις τους στις ανταγωνιστικές συνθήκες
    είναι:

    • Το θέμα της ρύθμισης των ασυνήθιστα χαμηλών προσφορών,
    • Το ζήτημα της επαναφοράς του θεσμού της κατασκευαστικής κοινοπραξίας μετά την επιλογή αναδόχου
      του έργου,
    • Τις αλλαγές στα κριτήρια ανάθεσης των συμβάσεων
    • Ο τρόπος οργάνωσης και ιδίως τα κριτήρια κατάταξης του Μητρώου Εργοληπτικών Επιχειρήσεων
      Δημοσίων Έργων (ΜΗ.ΕΕ.Δ.Ε),
    • H εντατικότερη και ευρύτερη χρήση των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων χωρίς να έχει προηγηθεί αναλυτική
      αξιολόγηση των ανταγωνιστικών συνθηκών και επιπτώσεων.

    Διαβάστε επίσης

    Γιατί η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκανε αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε κατασκευαστικές επιχειρήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ