• Οικονομία

    Εντός καλοκαιριού η νέα λίστα των μακροχρόνια ανέργων της ΔΥΠΑ- Ποιοι διαγράφονται

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης

    Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης


    Εντός καλοκαιριού αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή οι ριζικές αλλαγές που προωθεί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης για την λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), όπως θα μετονομαστεί ο ΟΑΕΔ. Τα νέα δεδομένα αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και ανέργους, οι οποίοι για να δικαιούται πλέον τις παροχές της ΔΥΠΑ θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ θα χάνουν το επίδομα και θα τίθενται εκτός λίστας όσοι αρνούνται να επανατεθούν στην αγορά εργασίας ή σε προγράμματα κατάρτισης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Mononews, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, μεταρρύθμιση του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης και διάγνωσης των αναγκών εργασίας και άλλες διατάξεις» θα εκδοθούν οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις, και ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης θα προχωρήσει στη σύσταση της ΔΥΠΑ και την εφαρμογή των παρακάτω αλλαγών:

    – Άνεργοι με οικογενειακό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ θα διαγράφονται από την λίστα των εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ. Στόχος της ρύθμισης είναι η αντιμετώπιση φαινομένων κατάχρησης και απάτης, που εντοπίστηκαν μετά από διασταυρώσεις, οι οποίες αποκάλυψαν περιπτώσεις προσώπων με υψηλά εισοδήματα που παρέμεναν επί χρόνια εγγεγραμμένα στο μητρώο. Τα κριτήρια αυτά είναι εκείνα που εφαρμόζονται για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης και δεν επηρεάζουν το επίδομα ανεργίας, το οποίο θα εξακολουθήσει να χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια ούτε το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας και το βοήθημα για αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους, για τα οποία παραμένουν οι προϋποθέσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

    – Το επίδομα ανεργίας θα διακόπτεται αν ο άνεργος αρνηθεί τρεις φορές θέση εργασίας ή κατάρτισης. Προβλέπεται διαγραφή από το Μητρώο Ανέργων για δύο χρόνια και διακοπή του επιδόματος ανεργίας μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας, όπως επίσης διαγραφή από το μητρώο για έξι μήνες και διακοπή του επιδόματος ανεργίας για άρνηση συμμετοχής σε δράση κατάρτισης. Κατάλληλη θέση εργασίας θεωρείται εκείνη που αντιστοιχεί στην επαγγελματική ειδικότητα, στις γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες, στα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, στους επαγγελματικούς στόχους και στον τόπο μόνιμης κατοικίας του αναζητούντος εργασία, στην προηγούμενη απασχόληση και στις αποδοχές του ανέργου.

    – Θεσπίζεται για πρώτη φορά επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά, οι οποίοι εκτός από το μισθό τους θα συνεχίζουν να εισπράττουν το 50% του επιδόματος ανεργίας μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία.

    – Παρέχεται για πρώτη φορά μπόνους ύψους 300 ευρώ στους μακροχρόνια (πάνω από 5 χρόνια) ανέργους που καταρτίζουν Ατομικό Σχέδιο Δράσης.

    – Θεσπίζονται νέα ψηφιακά εργαλεία (ψηφιακή κάρτα ΔΥΠΑ, ψηφιακό μητρώο, ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης), που αποσκοπούν στη διευκόλυνση των ανέργων να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.

    Με εισοδηματικά κριτήρια οι παροχές

    Τα ωφελήματα στα οποία τίθενται τα εισοδηματικά κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης είναι τα ακόλουθα:

    – Μοριοδότηση στις Προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ

    – Μοριοδότηση σε Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα

    – Δυνατότητα Συμμετοχής στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού

    – Δυνατότητα Συμμετοχής στο Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα

    – Δυνατότητα Συμμετοχής στο Πρόγραμμα Επιταγών Αγοράς Βιβλίων

    – Δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    – Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία

    – Παροχές που απευθύνονται στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρόκειται για υπηρεσίες που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη).

    Τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια τίθενται στις παροχές που έχουν σχέση με κάλυψη ασθένειας, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ασφάλιση. Οι παροχές αυτής της κατηγορίας είναι:

    – Παροχή Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης σε Ανέργους Ηλικίας μέχρι 29 ετών

    – Παροχές Ασθένειας σε Είδος στους Ανέργους Ηλικίας άνω των 29 έως 55 ετών

    – Παροχές Ασθένειας σε Είδος στους Μακροχρονίους Ανέργους, 55 ετών και άνω

    – Προαιρετική Ασφάλιση Μακροχρονίων Ανέργων για Θεμελίωση Συνταξιοδοτικού Δικαιώματος λόγω γήρατος.

    Παροχές ΔΥΠΑ

    Η ΔΥΠΑ προσφέρει στους αναζητούντες εργασία που είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ τις εξής παροχές και υπηρεσίες:

    α) καταβολή του επιδόματος ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργου της και της ενίσχυσης της παρ. 2 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που προβλέπονται.

    β) αναζήτηση και πρόταση θέσεων εργασίας, καθώς και προγραμμάτων και δράσεων κατάρτισης με σκοπό την περαιτέρω αναβάθμιση δεξιοτήτων ή την επανειδίκευση του αναζητούντος εργασία, ιδίως αυτών που είναι σύμφωνες με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης του,

    γ) προώθηση εξατομικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών επαγγελματικού προσανατολισμού,

    δ) σύμπραξη στη σύνταξη και αναθεώρηση του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης,

    ε) ενημέρωση για τα δικαιώματα και τις παροχές που δικαιούνται και συνδέονται με την ιδιότητα του αναζητούντος εργασία ή του ανέργου και τις συνθήκες στην αγορά εργασίας και

    στ) καταγραφή των αναζητούντων εργασία στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ και βεβαίωση της εγγραφής και της παραμονής τους σ’ αυτό.

    Διαβάστε επίσης

    Διαγραφή από τα μητρώα του ΟΑΕΔ έως 2 χρόνια

    Άτοκα δάνεια ή χαμηλό ενοίκιο για χιλιάδες εργαζόμενους και ανέργους



    ΣΧΟΛΙΑ