• Οικονομία

    Άτοκα δάνεια ή χαμηλό ενοίκιο για χιλιάδες εργαζόμενους και ανέργους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης

    Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης


    Φθηνή κατοικία θα έχουν την δυνατότητα να εξασφαλίσουν χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι μέσω της στεγαστικής πολιτικής που προωθεί η διοίκηση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (νυν ΟΑΕΔ).

    Όπως είχε αποκαλύψει το Mononews, η κυβέρνηση, στο πλαίσιο κατάρτισης ενός εθνικού σχεδίου στέγασης, προχωράει στην διάθεση κατοικιών με χαμηλό κόστος σε εργαζόμενους και ανέργους με την χορήγηση χαμηλότοκων δανείων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, θα δίνονται άτοκα δάνεια με τη δυνατότητα πολλών δόσεων αποπληρωμής, ενώ με χαμηλό ενοίκιο αναμένεται να διατεθούν  και τα αδιάθετα διαμερίσματα του σημερινού ΟΑΕΔ.

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα σχέδιο στήριξης των νέων με την χάραξη «πολιτικής στέγασης» για τα νέα ζευγάρια, τονίζοντας  μάλιστα ότι θα εκμεταλλευτούν τα πολλά κενά διαμερίσματα που υπάρχουν ακόμα σε περιοχές όπως στο κέντρο της Αθήνας.

    Η αναβαθμισμένη στεγαστική πολιτική με αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΔΥΠΑ περιλαμβάνει την εκμίσθωση ακινήτων, την ανοικοδόμηση με δαπάνες του μισθωτή, την δυνατότητα αγοράς ακινήτων από τη ΔΥΠΑ, αλλά και τη σύμπραξη με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση νέων ακινήτων.

    Ωστόσο, «αγκάθι» για την υλοποίηση της νέας στεγαστικής πολιτικής μέσω της ΔΥΠΑ αποτελεί η εκτόξευση των τιμών των υλικών στον τομέα της οικοδομής λόγω των εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο.

    Σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο μέσω του ΟΑΕΔ για την στήριξη της στεγαστικής πολιτικής με έμφαση στους νέους, θα μπορούσαν να υλοποιηθούν οι εξής παρεμβάσεις:

    – Χορήγηση άτοκων δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας.

    – Χορήγηση άτοκων δανείων για την επισκευή πρώτης κατοικίας.

    – Επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών κι όχι μόνο σε όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

    – Κατασκευή νέων κατοικιών και διάθεσή τους με συγκεκριμένα κριτήρια και χαμηλό αντίτιμο σε εργαζόμενους και άνεργους. Οι τελευταίες κατοικίες στην Κέρκυρα διατέθηκαν από τον ΟΑΕΔ με αντίτιμο 304 ευρώ ανά τ.μ..

    – Η δωρεάν παραχώρηση εργατικών κατοικιών αφορά κυρίως οικογένειες με πολύ χαμηλά οικονομικά εισοδήματα, πολύτεκνες οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, ή οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα που αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

    – Επισκευή και διάθεση των υπαρχόντων 260 κατοικιών μέσω της επιδότησης δανείων ή της χορήγησης άτοκων δανείων.

    – Την αγορά αδιάθετων κατοικιών μέσω του αποθεματικού και την διάθεσή τους στη συνέχεια σε χαμηλόμισθους και ανέργους.

    Ακόμη οι αιτούντες δικαιούχοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους θα πρέπει να στερούνται ιδιόκτητης κατοικίας ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, ικανών να εξασφαλίσουν τη στέγασή τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ (ΕΛΕΚΠ) στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουν συσσωρευτεί περισσότερα από 3 δισ. ευρώ από την είσπραξη εισφορών που κατευθυνόταν για τους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας (τ. ΟΕΕ και τ. ΟΕΚ). Τα χρήματα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο σε δράσεις που αφορούν την στέγαση εργαζόμενων και άνεργων. Η αξιοποίηση του αποθεματικού του ΟΑΕΔ θα μπορούσε να συνδυαστεί με την εξασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την χάραξη στεγαστικής πολιτικής με στόχευση στους νέους, όπως εφαρμόζεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Λιβέρη, μέλος του Δ.Σ ΠΟΠΟΚΠ, οι  αδιάθετες κατοικίες είναι περίπου 260.

    Δικαιούχοι

    Δικαιούχοι παραχώρησης κατοικίας είναι οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι με  μη ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων. Οι αιτούντες δικαιούχοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους πρέπει στερούνται ιδιόκτητης κατοικίας ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, ικανών να εξασφαλίσουν τη στέγασή τους. Για την εκτίμηση της περιουσιακής κατάστασης λαμβάνονται υπόψη και ακίνητα που τυχόν μεταβιβάστηκαν παλαιότερα ή ενόψει της παραχώρησης της κατοικίας.

    Οι αιτούντες να μην έχουν τύχει άλλης στεγαστικής παροχής (δάνειο ή κατοικία)από τον τ. ΟΕΚ.

    Θα μετράει φυσικά στην υποβολή αιτήματος παραχώρησης κατοικίας η ύπαρξη παιδιών που προστατεύονται από τον δικαιούχο και συγκατοικούν μ’ αυτόν κατά τρόπο μόνιμο.

    Σήμερα ο ΟΑΕΔ παρέχει τις εξής υπηρεσίες:

    – Εκδίδει τους οριστικούς τίτλους (συμβόλαια) μεταβίβασης κυριότητας εργατικών κατοικιών σε οικισμούς τ. ΟΕΚ ή μεμονωμένων και διάσπαρτων διαμερισμάτων (ΠΑΚΑΔΙ) ανά την επικράτεια, στους δικαιούχους τους.

    – Συντάσσει τις συστάσεις οριζόντιων αυτοτελών ιδιοκτησιών στους οικισμούς, στους οποίους εκκρεμεί η έκδοση των οριστικών παραχωρητηρίων.

    – Μεριμνά για τη ρύθμιση αποπληρωμής οφειλών δικαιούχων εργατικών κατοικιών σε οικισμούς τ. ΟΕΚ ή δανειοληπτών εξ ιδίων κεφαλαίων τ. ΟΕΚ. Για το σκοπό αυτό λειτουργούν εξειδικευμένες ψηφιακές εφαρμογές.

    – Μεριμνά για την άρση των βαρών (εξάλειψη υποθήκης, προσημείωσης υποθήκης) που εγγράφονται υπέρ του Οργανισμού, σε βάρος του δικαιούχου, κατά τη μεταβίβαση της κατοικίας ή του διαμερίσματος ή τη χορήγηση του δανείου (χορηγηθείσες παροχές επί τ. ΟΕΚ) και μέχρι την εξόφλησή τους από το δικαιούχο.

    – Διαθέτει το υπολειπόμενο απόθεμα κενών και αδιάθετων κατοικιών τ. ΟΕΚ ανά την επικράτεια σε αστέγους δικαιούχους.

    – Φροντίζει για τη διασφάλιση των εμπράγματων δικαιωμάτων (κυριότητας, βαρών) του Οργανισμού, των προερχομένων από τον τ. ΟΕΚ, στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

    – Φροντίζει για την παρακολούθηση, προστασία, τεκμηρίωση, διαχείριση του Μητρώου Γεωπληροφορίας τ. ΟΕΚ, δηλαδή των ακινήτων (καταστημάτων και αιθουσών συγκέντρωσης σε οικισμούς τ. ΟΕΚ, λοιπών κτιρίων κι αδόμητων γεωτεμαχίων) των προερχομένων από τον τ. ΟΕΚ.

    – Παρέχει στοιχεία πολεοδομικής τεκμηρίωσης σε δικαιούχους, που αφορούν σε στοιχεία και τεχνικά σχέδια του φακέλου οικοδομικής άδειας των ανεγερθέντων οικισμών τ. ΟΕΚ.

    – Παρέχει αντίγραφα δανειακών συμβάσεων για χορηγήσεις εξ ιδίων κεφαλαίων τ. ΟΕΚ, εκ του τηρούμενου αρχείου της Υπηρεσίας.

    Διαβάστε επίσης

    Έκτακτο επίδομα Πάσχα 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους – Την επόμενη εβδομάδα η καταβολή σύμφωνα με το «Mononews»

    Επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής με το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά»



    ΣΧΟΛΙΑ