• Οικονομία

    Ελβετία: Σε χαμηλό 2μιση ετών ο πληθωρισμός

    • NewsRoom

    Η πρόεδρος της Ελβετίας, Βιόλα Άμχερντ


    Στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν δυόμισι ετών, υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελβετία τον Φεβρουάριο, μια εξέλιξη που ενδέχεται να ενισχύσει τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα νωρίτερα από το αναμενόμενο.

    Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 1,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με ανακοίνωση της ελβετικής στατιστικής υπηρεσίας τη Δευτέρα.

    Παρόλο που το ποσοστό είναι υψηλότερο από τη πρόβλεψη του 1,1% σε έρευνα του Bloomberg, είναι μειωμένο από το 1,3% του Ιανουαρίου.

    Επίσης, είναι χαμηλότερο από την εκτίμηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας για το α’ τρίμηνο.

    Ο δομικός πληθωρισμός, στον οποίο δεν λαμβάνονται υπόψη οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας επειδή είναι ευμετάβλητα και εποχικά, επιβραδύνθηκε στο 1,1%

    Η πτώση έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εικασιών ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμά της για νομισματική χαλάρωση.

    Σημειώνεται ότι ενώ η πλειοψηφία των οικονομολόγων προβλέπει ότι η SNB θα περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο πριν από την πρώτη της μείωση επιτοκίων, ένας αυξανόμενος αριθμός αναλυτών αναμένει μια κίνηση τον Ιούνιο ή ακόμη και στην επόμενη πολιτική απόφαση των αξιωματούχων στις 21 Μαρτίου.

    Σε αντίθεση με άλλες άλλες κεντρικές τράπεζες, η ελβετική, συνεδριάζει μόνο μία φορά το τρίμηνο, καθιστώντας αυτή την πρώτη συγκέντρωση του έτους.

    Την Παρασκευή, ο Πρόεδρος της SNB, Τόμας Τζόρνταν, υποστήριξε την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να επιτύχει σταθερότητα των τιμών, σχολιάζοντας την αιφνιδιαστική κίνησή του να παραιτηθεί αργότερα φέτος.

    Εκτός από τη χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές, το ισχυρό φράγκο προστατεύει την οικονομία από τον εισαγόμενο πληθωρισμό.

    Αφού έφτασε σε ιστορικό υψηλό έναντι του ευρώ στις αρχές του έτους, το νόμισμα έχει χάσει κάποιο έδαφος, γεγονός που αναγνωρίζει η SNB .

    Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία από την ευρωζώνη, έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 2,6% τον περασμένο μήνα.

    Ο ΔΤΚ έτρεξε με 2,6% ετησίως μετά το 2,8% του Ιανουαρίου, ωστόσο η μέση εκτίμηση των αναλυτών του Reuters περίμενε μία υποχώρηση στο 2,5%.

    Με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πληθωρισμός στην Ελβετία ήταν ταυτόχρονα στο 1,2%.

    Διαβάστε επίσης: 

    Τουρκία: Σχεδόν στο 70% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο – Υψηλό 15 μηνών

    ΔΝΤ για Κίνα: Ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το 2023

    Tα hard data για ανάπτυξη – μισθούς στο τραπέζι της ΕΚΤ την Πέμπτη



    ΣΧΟΛΙΑ