• Οικονομία

  ΔΝΤ για Κίνα: Ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το 2023

  • NewsRoom
  Σι Τζινπινγκ, Πρόεδρος Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

  Σι Τζινπινγκ, Πρόεδρος Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας


  Aνέκαμψε το 2023 η οικονομική δραστηριότητα της Κίνας, ενώ το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να έχει αυξηθεί, σύμφωνα με τον στόχο που έχει θέσει το Πεκίνο για οικονομική ανάπτυξη γύρω στο 5%, σύμφωνα με ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), μετά από την ετήσια αξιολόγηση της πορείας της κινεζικής οικονομίας (Article IV).

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του ΔΝΤ, ουσιαστικό ρόλο στην ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας είχε η εσωτερική ζήτηση προϊόντων, ειδικότερα η ιδιωτική κατανάλωση.

  Παράλληλα, θετική επίδραση άσκησαν οι μακροοικονομικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης και της περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, των μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, καθώς και οι δαπάνες για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών.

  Αξίζει να αναφερθεί ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα έχουν φτάσει στο χαμηλότερο σημείο τους σε τρία χρόνια και οι αγορές μετοχών της χώρας έχουν δει μια εκπληκτική διάβρωση 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς από τον Ιανουάριο.

  Ταυτόχρονα, η Κίνα παλεύει με μια σημαντική πτώση στην αγορά κατοικίας της και βιώνει τον σοβαρότερο αποπληθωρισμό τιμών εδώ και δεκαπέντε χρόνια.

  Σε απάντηση, οι εθνικοί φορείς χάραξης πολιτικής εξετάζουν σημαντικές οικονομικές παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και την αποτροπή μιας πιθανής καθοδικής οικονομικής σπείρας.

  Η πολιτική ηγεσία της Κίνας εκφράζει τη «σιγουριά» της για την πορεία της οικονομίας της

  Την ίδια στιγμή, οι κινέζοι ηγέτες είναι «σίγουροι» για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Κίνας, διαβεβαίωσε αξιωματούχος σήμερα, καθώς η πολιτική αφρόκρεμα του ασιατικού γίγαντα ετοιμάζεται να παρουσιάσει σε αδρές γραμμές την πολιτική της το 2024, με φόντο την επιβράδυνση της οικονομίας.

  Στο Πεκίνο ξεκινούν οι «δυο συνεδρίες», δηλαδή οι συνεδριάσεις της ολομέλειας και της διαρκούς επιτροπής της Εθνικής Λαϊκής Συνέλευσης (του κοινοβουλίου)· πρόκειται για το μεγάλο πολιτικό ραντεβού της χρονιάς. Αναμένεται ιδίως αύριο Τρίτη να ανακοινωθεί ο στόχος για την ανάπτυξη του ΑΕΠ.

  Τα μέτρα ασφαλείας και η παρακολούθηση έχουν ενταθεί στους δρόμους της κινεζικής πρωτεύουσας, ενόψει της άφιξης των χιλιάδων κοινοβουλευτικών.

  Η οικονομία θα βρίσκεται ψηλά στις συνομιλίες, καθώς η ανάκαμψή της σκοντάφτει στην κρίση του τομέα των ακινήτων, η ανεργία των νέων έχει φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ και η έλλειψη εμπιστοσύνης των νοικοκυριών περικόπτει την κατανάλωση.

  Μολαταύτα οι κινέζοι ηγέτες είναι «απόλυτα σίγουροι» για τις μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, διαβεβαίωσε ο Λου Τσιντσιέν, εκπρόσωπος του κινεζικού κοινοβουλίου κατά την τρέχουσα ετήσια σύνοδό του.

  Άλλος εκπρόσωπος, ο Λιου Τζιεγί, δήλωσε χθες πως τα «οικονομικά ζητήματα είναι μεγάλη ανησυχία», ιδιαίτερα «η απασχόληση των νέων».

  Το ποσοστό ανεργίας των νέων επισήμως είχε φθάσει περί το 15% στα τέλη του 2023, έπειτα από την αναπροσαρμογή της μεθόδου υπολογισμού της από την εθνική στατιστική υπηρεσία.

  Η ετήσια σύνοδος του κινεζικού κοινοβουλίου θα διαρκέσει ως την 11η Μαρτίου.

  Έχει σκοπό να δείχνει την ενότητα της χώρας, με τις συνήθως ομόφωνες ή σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των σχεδόν 3.000 αντιπροσώπων.

  Οι εργασίες ξεκίνησαν ήδη, στις 15:00 (τοπική ώρα· στις 09:00 ώρα Ελλάδας), με την τελετή έναρξης της «συμβουλευτικής πολιτικής διάσκεψης του κινεζικού λαού» στις οποίες αναμενόταν να είναι παρών ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

  Τα μέλη της, που αντιπροσωπεύουν διάφορους τομείς δραστηριότητας, πολιτικούς οργανισμούς προσκείμενους στο κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, θρησκευτικού χαρακτήρα, θα συνεδριάζουν ως την Κυριακή.

  Ωστόσο σημαντικότερες θα είναι οι σχεδόν ταυτόχρονες εργασίες της Εθνικής Λαϊκής Συνέλευσης.

  Σηματοδοτώντας την κατάργηση της συνηθισμένης πρακτικής, ο πρωθυπουργός δεν θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο κλείσιμο. Αυτή η συνέντευξη, που δινόταν αδιάλειπτα από το 1993, θα πάψει να δίνεται «τα επόμενα χρόνια», είπε ο Λου Τσιντσιέν, χωρίς να εξηγήσει τον λόγο.

  Οι δυο συνεδριάσεις δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη την αναγγελία μέτρων ευρείας κλίμακας για την οικονομία.

  Ωστόσο ειδικοί λένε πως είναι απαραίτητες, ώστε να ανακάμψει η κινεζική οικονομία, κατέγραψε την περασμένη χρονιά ανάπτυξη που συγκαταλεγόταν στις πιο ασθενικές των τελευταίων δεκαετιών.

  Αύριο το Πεκίνο αναμένεται επίσης να ανακοινώσει την αύξηση του προϋπολογισμού της για την άμυνα, η τάση του οποίου είναι ανοδική εδώ και δεκαετίες.

  Εξάλλου, το Πεκίνο προχώρησε πέρυσι σε επέκταση του ορισμού του τι αποτελεί κατασκοπεία, προχωρώντας σε έρευνες σε αρκετές ξένες εταιρείες συμβούλων, λογιστικού ελέγχου και έρευνας.

  Λίγο πριν από την ετήσια σύνοδο του κοινοβουλίου, επεκτάθηκε επίσης η έννοια των κρατικών μυστικών.

  Η εξωτερική πολιτική της Κίνας θα συζητηθεί επίσης, με το ένα μάτι στις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

  Οι σινοαμερικανικές σχέσεις μπήκαν και παρέμειναν σε τροχιά επιδείνωσης για χρόνια, εξαιτίας των διαφωνιών των δυο πλευρών για πολλά και διάφορα ζητήματα: από την Ταϊβάν ως το εμπόριο, την αντιπαλότητα στο πεδίο της τεχνολογίας, την επιρροή στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, τη Νότια Σινική Θάλασσα, τα ανθρώπινα δικαιώματα…

  «Όποιο και αν είναι το πρόσωπο που θα εκλεγεί (στην αμερικανική προεδρία), ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να συνεργαστεί με την Κίνα για να εξευρεθούν πεδία κατανόησης και να προωθηθούν σταθερές, υγιείς και διαρκείς σινοαμερικανικές σχέσεις», τόνισε ο Λου Τσιντσιέν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα.

  Αν και τα σχεδόν 3.000 μέλη του κινεζικού κοινοβουλίου έχουν στην πράξη περιορισμένη εξουσία —οι σημαντικές αποφάσεις συνήθως λαμβάνονται εκ των προτέρων, στα κομματικά όργανα— οι θεματικές και τόνος των συζητήσεων επιτρέπει να γίνουν αντιληπτές οι προτεραιότητες της κινεζικής πολιτικής ηγεσίας, σημειώνουν αναλυτές και σινολόγοι.

  Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Bloomberg 

  Διαβάστε επίσης: 

  Tα hard data για ανάπτυξη – μισθούς στο τραπέζι της ΕΚΤ την Πέμπτη

  Νουριέλ Ρουμπινί: Ο δρ. Όλεθρος εντοπίζει δέκα υπεραπειλές

  Σούπερ μάρκετ: Πόσο τελικά πέφτουν οι τιμές στο ράφι  ΣΧΟΛΙΑ