• Οικονομία

    ΕΚΤ: Βουλιάζουν τα δάνεια των νοικοκυριών – Στη μέγγενη των επιτοκίων η ανάπτυξη

    Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)

    Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)


    Τη μεγαλύτερη υποχώρηση από την κυκλοφορία του ευρώ κατέγραψαν τα δάνεια των νοικοκυριών στην ευρωζώνη, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

    Οι τριμηνιαίες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας ήταν δυσοίωνες για την οικονομία, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να εκτιμούν ότι ούτε το 2024 θα καταφέρουν να ρίξουν τον πληθωρισμό κάτω από το 3%.

    Η κίνηση της Κριστίν Λαγκάρντ να προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση επιτοκίων, θορύβησε αρκετούς αναλυτές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι ευρωπαίοι τραπεζίτες υποτιμούν τις συνέπειες μιας συρρικνωμένης οικονομίας.

    Οι φόβοι για πληθωρισμό βυθίζουν την ανάπτυξη

    Την Πέμπτη η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε μία νέα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, εκτοξεύοντας το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 4,5%. Παραδέχθηκε ότι υπήρξαν φωνές εντός του Δ.Σ. που ζήτησαν παύση των αυξήσεων, όμως η ανοδική αναθεώρηση για τον πληθωρισμό έκανε τα γεράκια να επικρατήσουν.

    Η Λαγκάρντ έκανε λόγο για μία «υποτονική» ανάπτυξη με τους Ευρωπαίους τραπεζίτες να αναμένουν να αναπτυχθεί  κατά 0,7% το 2023, κατά 1,% το 2024 και κατά 1,5% το 2025.

    Αντίθετα, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,6% το 2023, στο 3,2% το 2024 και στο 2,1% το 2025.

    Για τον υποκείμενο πληθωρισμό οι προβλέψεις της ΕΚΤ διαμορφώθηκαν ως εξής: Στο 5,1% το 2023, στο 2,9% το 2024 και στο  2,2% το 2025.

    Όσο για τα δάνεια, τα επιτόκια σε επίπεδα ρεκόρ έχουν συρρικνώσει τη ζήτηση και έχουν θέσει σε αγωνία χρεωμένους ιδιώτες και επιχειρήσεις. «Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 2,2% τον Ιούλιο, από 3% τον Ιούνιο. Τα δάνεια προς τα νοικοκυριά αυξήθηκαν επίσης λιγότερο έντονα, κατά 1,3%, μετά από 1,7% τον Ιούνιο. Σε ετήσια βάση, με βάση τα στοιχεία των τελευταίων τριών μηνών, τα δάνεια των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 0,8%, που είναι η ισχυρότερη συρρίκνωση από την αρχή του ευρώ», ανέφερε η ΕΚΤ.

    Το τέλος της αύξησης των επιτοκίων;

    Οι ευρωαγορές υποδέχθηκαν με εντυπωσιακή ανάκαμψη, ύστερα από αρκετές ημέρες αστάθειας και ανησυχίας, το σήμα που έδωσε η Λαγκάρντ για πιθανή παύση στην αύξηση των επιτοκίων.

    «Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκές μεγάλο χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή στην έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο», ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ στη συνέντευξη Τύπου λίγο μετά τη νέα αύξηση.

    Οι traders εκτόξευσαν στο 80% τα στοιχήματα ότι το τέλος της αύξησης των επιτοκίων έχει έρθει. Πολλοί αναλυτές πάντως κρατάνε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, καθώς σε περίπτωση που οι προοπτικές ανάπτυξης βελτιωθούν, υπάρχει ενδεχόμενο μίας ακόμα αύξησης προς το τέλος του έτους.

    Το ευρώ αντίθετα κατρακύλησε στο 1,0645, με απώλειες ακόμα και ως 1%.

    Πότε αναμένεται η μείωση των επιτοκίων

    «Τώρα είναι οι δυσκολίες» ανέφερε η Λαγκάρντ, υποστηρίζοντας «δεν θέλουμε ύφεση, πρέπει όμως να σταθεροποιήσουμε τις τιμές».

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ επέμεινε στη διάρκεια των επιτοκίων στα νέα επίπεδα ρεκόρ, αν και δεν απέκλεισε τελείως το σενάριο μίας νέας αύξησης.

    Ο χρόνος παραμονής στα επίπεδα που διαμορφώθηκαν την Πέμπτη υπολογίζεται μέχρι το καλοκαίρι του 2024, με τους πιο αισιόδοξους των αγορών να βλέπουν τρεις μειώσεις μέσα στον επόμενο χρόνο, υπό την πίεση της απειλής μιας ύφεσης στην ευρωζώνη.

    Οι αγορές αναμένουν την πρώτη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο, με δύο ακόμα να ακολουθούν πριν κλείσει το έτος.

    Μεγάλος χαμένος για τους αναλυτές θα είναι το ευρώ, το οποίο θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις και θα επιστρέψει στα χαμηλά του περασμένου Νοεμβρίου στο 1,02 δολάρια.

    Διαβάστε επίσης:

    Ευρωαγορές: Άνοδος μετά την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ

    Λαγκάρντ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο παύσης – Αργεί η μείωση στα επιτόκια

    Τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τις πλημμύρες στο αυριανό Eurogroup – Τι θα παρουσιάσει ο Χατζηδάκης στους ομολόγους του



    ΣΧΟΛΙΑ