• Οικονομία

    Τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τις πλημμύρες στο αυριανό Eurogroup – Τι θα παρουσιάσει ο Χατζηδάκης στους ομολόγους του

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Μια δύσκολη αποστολή ξεκινά από αύριο για τον Υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος μεταβαίνει στο Santiago de Compostela της Ισπανίας, όπου θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του άτυπου Eurogroup και ECOFIN.

    Εκεί ο Υπουργός Οικονομικών θα εξηγήσει στους ευρωπαίους ομολόγους του, το κόστος των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα και τους λόγους για τους οποίους απαιτείται ταχύτητα στην αποδέσμευση των κονδυλίων που αποφάσισε ο Έλληνας πρωθυπουργός με την Πρόεδρο του Eurogroup στο Στρασβούργο.

    Πρόκειται για μια περίοδο κατά την οποία το οικονομικό επιτελείο ξαναγράφει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 2 Οκτωβρίου και ήδη, σχεδιάζει την αύξηση των κονδυλίων για τις φυσικές καταστροφές, μέσω ενός τέλους για την κλιματική κρίση.

    Η Αθήνα διαμηνύει πάντως, πως δεν πρόκειται να διαταραχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, τοποθετώντας το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα στην περιοχή του 0,7% – 1%. Υπενθυμίζεται πως ο προϋπολογισμός του 2023 είχε ως αρχικό στόχο το πλεόνασμα του 0,7%, το οποίο αναθεωρήθηκε προς τα πάνω στο 1,1% στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που εστάλη στα τέλη Απριλίου στην Κομισιόν.

    Το επίσημο πρόγραμμα

    Tην Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Eurogroup, όπου η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει συζητήσεις για τις μακροοικονομικές εξελίξεις και ανταλλαγή απόψεων με την πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου. Επίσης θα συζητηθούν οι προκλήσεις για τον συντονισμό πολιτικών μεσοπρόθεσμα.

    Αργότερα την ίδια ημέρα θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του ECOFIN, όπου θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, oι αυξανόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες ευάλωτων χωρών και οι προτάσεις για την ενίσχυση του ρόλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Δικτύου Χρηματοοικονομικής Ασφάλειας (Global Financial Safety Net).

    Στο περιθώριο των συνεδριάσεων, ο κ. Χατζηδάκης θα έχει συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανδρουλάκης: Το επιτελικό κράτος της ΝΔ έχει βουλιάξει στον Θεσσαλικό κάμπο

    Γεωργιάδης: Το επίδομα προσωπικής διαφοράς θα δοθεί κανονικά στους συνταξιούχους τον Ιανουάριο

    ΕΚ για Τουρκία: Η ενταξιακή διαδικασία της στην ΕΕ δεν μπορεί να συνεχιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες



    ΣΧΟΛΙΑ