• Οικονομία

    EKΤ: Μεταξύ σφύρας και άκμονος η Λαγκάρντ για τα επιτόκια

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ


    Τα τελευταία νέα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασής της για την πορεία των επιτοκίων δεν είναι καλά.

    Οι επικαιροποιημένες οικονομικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας που θα παρουσιαστούν σήμερα, Πέμπτη, αναμένεται να εμφανίσουν πρόβλεψη πληθωρισμού για το 2024 άνω του 3%, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Πληθωρισμός εναντίον ανάπτυξης

    Το δημοσίευμα του πρακτορείου εκτόξευσε τα στοιχήματα για μία νέα αύξηση από την ΕΚΤ σήμερα, Πέμπτη, τα οποία από το ποσοστό του 20% έφτασαν το 70%.

    Οι επικαιροποιημένες προβλέψεις είναι υψηλότερες από τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ τον Ιούνιο, διαψεύδοντας τους ευρωπαίους τραπεζίτες, οι οποίοι υποστήριζαν τον Αύγουστο ότι οι προβλέψεις θα είναι παρόμοιες.

    Η απόφαση όμως για μία νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 δεν είναι τόσο εύκολη για την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έχει να αντιμετωπίσει παράλληλα μία οικονομία με ισχυρά τα σημάδια επιβράδυνσης.

    H βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε βουτιά στην ευρωζώνη, υποχωρώντας περισσότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Νωρίτερα, η Κομισιόν προχώρησε σε πτωτική αναθεώρηση της ανάπτυξης της οικονομίας των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτιμώντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γερμανία, θα περάσει σε ύφεση μέσα στο 2023.

    Με τις αγορές να είναι σε εκνευρισμό καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά, ύστερα από 9 διαδοχικές αυξήσεις που αναλυτές και traders δεν μπορούν να προβλέψουν την απόφαση για τα επιτόκια, τα διεθνή μέσα κάνουν λόγο για «παγίδες» και για μάχες εν μέσω της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου.

    Δυο στρατόπεδα στην ΕΚΤ

    Το Bloomberg αναφέρει ότι θα δοθεί μια μάχη με «γεράκια» και «περιστέρια» να παραθέτουν τα επιχειρήματά τους σχετικά με το αν η ΕΚΤ πρέπει να κάνει παύση στην αύξηση των επιτοκίων ύστερα από ένα χρόνο νομισματικής σύσφιξης  ή αν θα πρέπει να προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση της τάξης του 0,25 εκτοξεύοντας τα επιτόκια των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 4,5% και τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων στο 4%.

    Για τους FT όποια απόφαση κι αν πάρει η ΕΚΤ, θα γίνει στόχος επικρίσεων. Αρκετοί traders και hedge funders έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι η ΕΚΤ θα υποχωρήσει υπό το βάρος των πιέσεων στην ανάπτυξη της ευρωζώνης, σορτάροντας το ευρώ.

    Οι επικρίσεις θα πολλαπλασιαστούν ενάντια στη Λαγκάρντ, δεδομένου ότι η ΕΚΤ ξεκίνησε πολύ αργότερα τη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό σε σχέση με τις άλλες κεντρικές τράπεζες και θα αποχωρήσει νωρίς, αν κάνει μια παύση τώρα.

    Τα γεράκια και τα περιστέρια του Δ.Σ. της ΕΚΤ. Πηγή: Bloomberg

    Το «γεράκι» Klaas Knot, Ολλανδός τραπεζίτης  ανέφερε στην αρχή της εβδομάδας σε δηλώσεις του ότι οι επενδυτές υποτιμούν την πιθανότητα μιας νέας αύξησης τον Σεπτέμβριο, αυξάνοντας τα στοιχήματα για μία νέα κίνηση κατά 0,25 την Πέμπτη από το 30% στο 45%.

    Ο Ignazio Visco, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας από την πλευρά του υποστήριξε πώς πιστεύει ότι η ΕΚΤ είναι σε καλό σημείο για να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων, επικαλούμενος τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη που ναι μεν έδειξαν αμετάβλητο τον γενικό δείκτη αλλά κατέγραψαν υποχώρηση στον υποκείμενο πληθωρισμό.

    Η Λαγκάρντ δέχεται πιέσεις από το μέτωπο των πιο μετριοπαθών φωνών του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με το πόσο θα τραβήξει τη νομισματική σύσφιξη εις βάρος της οικονομίας της ευρωζώνης.

    Διαβάστε επίσης:

    EKT: Προτείνει τη Γερμανίδα Κλαούντια Μπουχ για διάδοχο του Αντρέα Ενρία

    ElvalHalcor: Ανθεκτική στην αρνητική συγκυρία – Ανταγωνιστική στις διεθνείς αγορές

    Arm: Πρεμιέρα στο χρηματιστήριο με τιμή στα 51 δολ. και αποτίμηση 52,3 δισ. δολ.



    ΣΧΟΛΙΑ