• Οικονομία

    Λαγκάρντ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο παύσης – Αργεί η μείωση στα επιτόκια

    • NewsRoom
    Κριστίν Λαγκάρντ

    Κριστίν Λαγκάρντ


    Με το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 4,5%, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε ικανοποιημένη από το επίπεδο της αύξησης μέσα από 10 διαδοχικές συνεδριάσεις τον τελευταίο χρόνο.

    «Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκές μεγάλο χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή στην έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο», ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ στη συνέντευξη Τύπου λίγο μετά την απόφαση της τράπεζας σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.

    Η Λαγκάρντ ανέφερε ότι κάποια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου «θα προτιμούσαν να κάνουμε μία παύση και να δούμε πώς θα κινηθούμε στη συνέχεια», παραδεχόμενη τις επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης στους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

    Στις προβλέψεις της η ΕΚΤ προχώρησε σε πτωτική αναθεώρηση για την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης, με τους Ευρωπαίους τραπεζίτες να αναμένουν να αναπτυχθεί  κατά 0,7% το 2023, 1,0% το 2024 και 1,5% το 2025.

    Ο υψηλός πληθωρισμός και ιδίως οι προβλέψεις της ΕΚΤ ότι αυτός δεν θα υποχωρήσει κάτω από το 3% μέσα στο 2024 οδήγησαν την πλειοψηφία της ΕΚΤ να συμφωνήσει σε μία νέα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης.

    Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 5,6% το 2023, στο 3,2% το 2024 και στο 2,1% το 2025.

    Πρόκειται για αναθεώρηση προς τα πάνω από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία είχε προβλέψει χαμηλότερο προϋπολογισμό για το 2024 στις προηγούμενες τριμηνιαίες προβλέψεις της τον Ιούνιο.

    Για τον υποκείμενο πληθωρισμό οι προβλέψεις της ΕΚΤ διαμορφώθηκαν ως εξής: στο 5,1% το 2023, στο 2,9% το 2024 και στο  2,2% το 2025.

    Υπενθυμίζεται ότι Μετά την νέα αύξηση κατά 0,25, τα επιτόκια της ΕΚΤ διαμορφώνονται ως εξής: το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 4,5%, τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 4,75% και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 4% , με ισχύ από τις 20 Σεπτεμβρίου 2023.

    Διαβάστε επίσης:

    EKT: Δεν κάνει πίσω η Λαγκάρντ – Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β.

    Σε επιφυλακή η Fed μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

    Κομισιόν: Άντλησε 5 δισ. ευρώ με νέο 7ετές ομόλογο – Γιοχάνες Χαν: Αξιοσημείωτα αποτελέσματα



    ΣΧΟΛΙΑ