• Οικονομία

    ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25

    • NewsRoom
    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ

    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ


    Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών και της αγοράς, η ΕΚΤ προχώρησε σε μία ακόμη αύξηση επιτοκίων, κατά 0,25, ενώ προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει επίμονος τους επόμενους μήνες.

    Τα επιτόκια πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης διαμορφώνονται πλέον στο 4%, ενώ τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων στο 3,5%.

    Στην ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αναφέρει:

    «Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί, αλλά αναμένεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πολύ καιρό. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Ως εκ τούτου, αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης.

    Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίζουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα φθάσουν σε επίπεδα τα οποία θα επιτρέψουν να επιτευχθεί η έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% και θα διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί

    Μετά την νέα αύξηση, τα επιτόκια διαμορφώνονται ως εξης: τα επιτόκια κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 4,00%, 4,25% και 3,50% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 21 Ιουνίου 2023.

    Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 5,4% το 2023, στο 3% το 2024 και στο 2,2% το 2025.

    Στην προηγούμενη πρόβλεψη, η ΕΚΤ είχε προβλέψει ότι το 2025, ο πληθωρισμός θα είχε διαμορφωθεί στο 2,1%.

    Οι δείκτες του πληθωρισμού, χωρίς τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας αναμένεται να κινηθούν σύμφωνα με την ΕΚΤ στο 5,1% το 2023. Θα υποχωρήσουν στο 3% το 2024 και το 2,3% το 2025.

    Η αναθεώρηση των προβλέψεων δείχνει ότι η Κεντρική Τράπεζα πιστεύει ότι θα αντιμετωπίσει πιο ισχυρές πιέσεις στον πληθωρισμό, μέσα στο 2023, απ’ ότι ανέμενε τρεις μήνες πριν, ιδίως στον λεγόμενο υποκείμενο πληθωρισμό, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας και τροφίμων.

    Τέλος για την οικονομική ανάπτυξη, η ΕΚΤ προέβλεψε ότι θα αναπτυχθεί κατά 0,9% το 2023, 1,5% το 2024 και 1,6% το 2025.

    Με τη νέα αύξηση τα επιτόκια στην ευρωζώνη έχουν φτάσει σε υψηλό 22 ετών, με τους αναλυτές να αναμένουν κι άλλες αυξήσεις από τους Ευρωπαίους τραπεζίτες.

    Οικονομολόγοι και αγορές έχουν κλειδώσει μία ακόμα αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο κατά 0,25, με τα επιτόκια πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης να ανεβαίνουν στο 4,25%, ενώ τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων στο 3,75%.

    Για κάποια γεράκια της ΕΚΤ, η Κεντρική Τράπεζα ίσως θα έπρεπε να επιστρέψει σε μία ακόμα αύξηση τον Σεπτέμβριο, καθώς αναλυτές θεωρούν ότι οι δείκτες για τον πληθωρισμό είναι πιθανόν να αυξηθούν κατά την τουριστική περίοδο.

    Η αντίδραση των αγορών

    Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι ευρωαγορές, καθώς διατηρούν το αρνητικό πρόσημο της ημέρας και μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ για τα επιτόκια.

    Ο γερμανικός Dax έχει απώλειες κατά 0.80% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,06%, ενώ το EuroStoxx 600 χάνει σχεδόν 0,80%.

    Η απόφαση της ΕΚΤ έρχεται μία ημέρα μετά την απόφαση της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια στο εύρος 5% έως 5,25% την Τετάρτη, με τα futures στη Wall Street να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

    Διαβάστε επίσης:

    Στο 11,8% υποχώρησε η ανεργία το α’ τρίμηνο

    «Έκρηξη» φορολογικών εσόδων στο πεντάμηνο κατά €2 δισ. – Πρωτογενές πλεόνασμα €2,29 δισ.

    Θεόδωρος Σκυλακάκης: Στο 160% του ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος το χρέος

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ