• Τράπεζες

    Bloomberg: Τεστ αντοχής για τις ευρωτράπεζες η αποπληρωμή των €500 δισ. στην ΕΚΤ – Τι λέει για τις ελληνικές

    • Bloomberg
    H πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

    H πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρόκειται να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα του τραπεζικού κλάδου της Ευρώπης αναγκάζοντας τις τράπεζες να αποπληρώσουν περίπου μισό τρισεκατομμύριο ευρώ από τα φθηνά δάνεια που δόθηκαν της εποχής της πανδημίας.

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, ενώ τα 4 τρισεκατομμύρια ευρώ περίπου της πλεονάζουσας ρευστότητας που διακινείται γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα περιορίσει τη συνολική επίδραση της γιγαντιαίας αποπληρωμής, μεμονωμένες εταιρείες και χώρες θα μπορούσαν να πιεστούν, λένε οικονομολόγοι και αναλυτές.

    Μεγαλύτερη ανησυχία υπάρχει για τις μικρότερες ιταλικές τράπεζες, με τις ελληνικές τράπεζες να μην είναι πολύ πίσω.

    Ο ανεξόφλητος δανεισμός της Ιταλίας στο πλαίσιο του προγράμματος TLTRO της ΕΚΤ είναι μεγαλύτερος από το πλεόνασμα μετρητών που έχουν «παρκάρει» στην ΕΚΤ οι τράπεζες της, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένες από αυτές θα πρέπει να συγκεντρώσουν χρήματα από αλλού για να αποπληρώσουν τα δάνεια.

    Τα πλεονάζοντα αποθεματικά των ελληνικών τραπεζών είναι λίγο πολύ ίσα με αυτά που οφείλουν στην ΕΚΤ.

    Καθώς τα 476,8 δισεκατομμύρια ευρώ των δανείων TLTRO λήγουν στις 28 Ιουνίου, συγκεκριμένες τράπεζες στη Γερμανία, τη Γαλλία ή άλλες χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν επίσης να αισθανθούν την πίεση, σύμφωνα με τον Reinhard Cluse, οικονομολόγο της UBS.

    «Στην Ιταλία ή την Ελλάδα, τα συγκεντρωτικά στοιχεία είναι ξεκάθαρα», λέει. «Αλλά ακόμη και σε άλλες χώρες, θα μπορούσαν να υπάρξουν τράπεζες που δανείστηκαν πέραν των αποθεματικών τους στην ΕΚΤ».

    Italian Banks Lag Peers in Paying Back Pandemic-Era Loans | Drawings on ECB longer-term refinancing operations by country
    Οι ιταλικές τράπεζες υστερούν στην αποπληρωμή των δανείων της πανδημίας σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες

    Η κεντρική τράπεζα αφήνει να λήξουν τα δάνεια TLTRO για να βοηθήσει στη συρρίκνωση του διογκωμένου ισολογισμού της, την ώρα που το έργο διευκόλυνσης των τραπεζών λόγω της καταιγίδας του Covid-19 ολοκληρώθηκε.

    Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της ίδιας της ΕΚΤ ανησυχούν για τον αντίκτυπο του υψηλότερου κόστους δανεισμού στις τράπεζες με την πιο περιορισμένη πρόσβαση στις χρηματαγορές.

    Ο Andrea Enria, ο τραπεζικός επόπτης της ΕΚΤ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ορισμένες τράπεζες έχουν «υλική εξάρτηση» από το πρόγραμμα στοχευμένων συναλλαγών μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης, γνωστό ως TLTRO.

    Οι ιταλικές τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να αντλήσουν περίπου 35 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023 και άλλα 75 δισεκατομμύρια ευρώ για να προετοιμαστούν για περισσότερες αποπληρωμές δανείων TLTRO το επόμενο έτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της NatWest Markets.

    Τα καλά νέα είναι ότι οι τράπεζες έχουν πολλές επιλογές για εναλλακτική χρηματοδότηση: μία είναι η αγορά των repo. Μπορούν, επίσης, να στραφούν στις αγορές ομολόγων για να καλύψουν τυχόν “κενά” ή να επιλέξουν να συγκεντρώσουν μετρητά από τα ομόλογα που λήγουν.

     Διαβάστε ακόμη:

    Fed-ΕΚΤ: Οι αποφάσεις για τα επιτόκια – Πότε αναμένεται μείωση

    Δεν κάνει πίσω η Λαγκάρντ στα επιτόκια – Για διόρθωση στις αγορές προειδοποιεί η ΕΚΤ

    Προειδοποίηση από ΕΚΤ: Η χρηματοοικονομική σταθερότητα παραμένει εύθραυστη

    ─────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ