• Οικονομία

    Fed-ΕΚΤ: Οι αποφάσεις για τα επιτόκια – Πότε αναμένεται μείωση

    Κριστιν Λαγκάρντ (ΕΚΤ) - Τζερομ Πάουελ (FED)

    Κριστιν Λαγκάρντ (ΕΚΤ) – Τζερομ Πάουελ (FED)


    Το παιχνίδι των στοιχημάτων για το τελικό βασικό επιτόκιο φτάνει στο τέλος του και πλέον επενδυτές και οικονομολόγοι στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε ένα νέο στοίχημα: πόσο καιρό θα διατηρήσουν οι κεντρικές τράπεζες σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια.

    Η επιστροφή στη νομισματική σύσφιξη από την κεντρική τράπεζα του Καναδά την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από τέσσερις μήνες παύσης, έφερε μια πρόσκαιρη αναταραχή παραμονές των αποφάσεων για Fed και ΕΚΤ, όμως οι αγορές έχουν ήδη κλειδώσει τα στοιχήματά τους και έχουν τιμολογήσει έναν πιθανό νέο αιφνιδιασμό. Αυτό όπως που ανησυχεί είναι το για πόσο καιρό ακόμα μπορεί να αντέξει η οικονομία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, παρά τη μέχρι στιγμής εντυπωσιακή αντοχή της, σε περίπτωση μιας μακράς περιόδου υψηλών επιτοκίων.

    Λεπτές ισορροπίες

    Ο πληθωρισμός αν και υποχωρεί παραμένει μακριά από τον στόχο του 2%, που έχουν θέσει Κριστίν Λαγκάρντ και Τζερόμ Πάουελ.

    Η Fed ετοιμάζεται να κάνει μια παύση για τον Ιούνιο, πρόσκαιρη για αρκετούς που αναμένουν νέα κίνηση τον Ιούλιο.

    Τον ίδιο μήνα, αγορές και αναλυτές περιμένουν να τελειώσει με τη νομισματική σύσφιξή και η Ευρώπη.

    Η αύξηση κατά 0,25 θεωρείται δεδομένη την ερχόμενη Πέμπτη και οι προβλέψεις αναφέρουν ότι η ΕΚΤ θα κορυφώσει την νομισματική σύσφιξη που ξεκίνησε πέρσι το καλοκαίρι τον ερχόμενο Ιούλιο.

    Τον Μάιο τα επιτόκια των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης έφτασαν στο 3,75%. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι αγορές, που αναμένουν δύο ακόμα αυξήσεις της τάξης του 0,25 η καθεμία, τα επιτόκια θα σκαρφαλώσουν στο 4,25%, σημείο, το οποίο θα αποτελεί και την κορύφωσή τους.

    Ένα μικρό ποσοστό οικονομολόγων θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιστρέψει τον Σεπτέμβριο με μία ακόμα αύξηση κατά 0,25 και το τελικό επιτόκιο στο 4,5%.

    Το στοίχημα πλέον για τους οικονομολόγους είναι η διάρκεια της παραμονής σε υψηλά επιτόκια, για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός χωρίς να πληγεί η οικονομία.

    «Η επικοινωνία αυτού του μηνύματος θα είναι ζωτικής σημασίας για την ΕΚΤ, καθώς και μεγάλη πρόκληση», ανέφερε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικών της ING.

    Στην BNP Paribas, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε καμία μείωση επιτοκίων πριν το 2024.

    Η αγορά πάντως αναμένει να λάβει τα μηνύματά της από τα στοιχεία της ΕΚΤ και τις προβλέψεις της για την πορεία της οικονομίας και του πληθωρισμού μέχρι το 2025.

    Παύση αλλά όχι μεταστροφή

    Στο μέτωπο της Fed, ένα τάιμ-άουτ θεωρείται το επικρατέστερο σενάριο, με τον επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ να πρέπει να καθησυχάσει τα «γεράκια», μία μερίδα Aμερικανών τραπεζιτών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η νομισματική σύσφιξη δεν έχει πετύχει ούτε να ρίξει τους δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού, ούτε να πλήξει την οικονομία, η οποία δείχνει να αναπτύσσεται, ακόμα και σε περίοδο υψηλών επιτοκίων.

    Αν το πετύχει αυτό, την Τετάρτη, η Fed αναμένεται να διατηρήσει το εύρος των επιτοκίων μεταξύ 5% και 5,25%.

    Μία ημέρα νωρίτερα και κατά την πρώτη ημέρα της διήμερης συνεδρίασής της θα δημοσιοποιηθούν και τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον Μάιο, με οποιαδήποτε απογοητευτικό στοιχείο να είναι πιθανόν να οδηγήσει τη Fed στο να αναθεωρήσει την παύση για τον Ιούνιο.

    Ακόμα όμως κι αν δεν προχωρήσει σε νέα αύξηση, οι αγορές ποντάρουν ότι τον Ιούλιο θα επιστρέφει με μία νέα κίνηση κατά 0,25.

    Όσο για την περίοδο υποχώρησης, μία δημοσκόπηση πριν λίγες εβδομάδες τοποθετεί την έναρξη της μείωσης των επιτοκίων στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

    Οι οικονομολόγοι απαντώντας σε έρευνα της Εθνικής Ένωσης για την Οικονομία των Επιχειρήσεων, αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους, καθώς τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν τοποθετήσει την μείωση των επιτοκίων τους τρεις τελευταίους μήνες του 2023.

    Αν και θεωρούν ότι τα επιτόκια δεν θα ξεφύγουν από το εύρος του 5% με 5,25%, παρατείνουν το διάστημα παραμονής σε αυτά τα επίπεδα.

    Διαβάστε επίσης:

    Politico για Qatargate: Πού βρίσκονται σήμερα οι Παντσέρι, Καϊλή, Τζιόρτζι και οι υπόλοιποι 8 «παίκτες» του σκανδάλου

    ΑΑΔΕ: Ψητοπωλείο έκρυβε τζίρο… 370.000 ευρώ – Πώς έπεσε στα δίχτυα των εφοριακών

    Το κοινωνικό πρόγραμμα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ – Τι θα ισχύσει για αναδρομικά, προσωπική διαφορά και 13η σύνταξη

    ─────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ