• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs: Γιατί η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου είναι μονόδρομος

    Damien Courvalin, αναλυτής Goldman Sachs

    Damien Courvalin, αναλυτής Goldman Sachs


    «Οι τιμές του πετρελαίου έχουν διαμορφωθεί κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, μετά από ένα ακόμη μεγάλο sell-off στις 12 Ιουλίου», επισημαίνει η Goldman Sachs, η οποία αναλύει διαφορετικά σενάρια για τη bullish άποψή της για το πετρέλαιο σε ειδικό report.

    «Ενώ η χαμηλή ρευστότητα και διάφοροι τεχνικοί παράγοντες έχουν κατά την άποψή μας επιδεινώσει την πρόσφατη απότομη διόρθωση, αυτό το sell-off αντανακλά ωστόσο τις αυξανόμενες ανησυχίες για τα θεμελιώδη μεγέθη του πετρελαίου, τόσο για την υψηλότερη προσφορά όσο και για την ασθενέστερη ζήτηση», επισημαίνει ο Damien Courvalin.

    «Δεδομένων των συνεχιζόμενων μεγάλων δυνητικών κλυδωνισμών από τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία, τεστάρουμε τις προβλέψεις μας για την προσφορά και τη ζήτηση στο δεύτερο εξάμηνο φέτος και το 2023», συνεχίζει η τράπεζα.

    Η εύλογη αξία (fair value) του Brent θα παραμείνει πάνω από τα επίπεδα που εμφανίζονται στα τρέχοντα προθεσμιακά συμβόλαια της αγοράς, επιβεβαιώνοντας τις ανοδικές εκτιμήσεις για τις τιμές.

    Οι τιμές του Brent δείχνουν ανθεκτικότητα, παρά την υψηλότερη τιμή του πληθωρισμού έναντι των εκτιμήσεων, τις «αρνητικές» εβδομαδιαίες αναφορές για το πετρέλαιο στις ΗΠΑ και τις αναφορές για μια δυνητικά πολύ μεγάλη αύξηση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας.

    Αυτό συνάδει με τις υψηλές τιμές στη spot αγορά που διαπραγματεύονται σε ιστορικά μεγάλο premium σε σχέση με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, αντανακλώντας τη στενότητα στις φυσικές αγορές που παραμένουν ελλειμματικές.

    Με τα αποθέματα σε επίπεδα ρεκόρ και με μια πιθανή αύξηση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας να εξαντλεί περαιτέρω τη χαμηλή πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, η αμερικανική τράπεζα επαναλαμβάνει την άποψή της ότι η στροφή των τιμών από εδώ και πέρα είναι σαφώς ανοδική.

    Η ομάδα του Courvalin εξετάζει το δυσμενές σενάριο (1) που οι ροές της Ρωσίας παραμένουν κοντά στα πρόσφατα σχεδόν κανονικά τους επίπεδα, με επίσης μια πιο ρηχή πτώση το 2023, όταν ξεκινά το εμπάργκο της ΕΕ, (2) η Σαουδική Αραβική Αραβία/ΗΑΕ να προσθέσουν 0,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως (mb/d) πρόσθετη παραγωγή, (3) η ευρωπαϊκή δραστηριότητα να μειωθεί παράλληλα με το δυσμενές σενάριο των οικονομολόγων της τράπεζας, (4) μία αρνητική τιμή-σοκ στο ΑΕΠ στον υπόλοιπο κόσμο πλην Κίνας, που θα φτάσει στη μέση της τιμής-σοκ που αναμένεται για την ΕΕ.

    Αυτές οι αναταράξεις προκαλούν προσαρμογές: (5) υψηλότερη παγκόσμια υποκατάσταση του φυσικού αερίου από το πετρέλαιο, (6) χαμηλότερη ανάπτυξη του σχιστολιθικού πετρελαίου και (7) λιγότερη καταστροφή της ζήτησης πετρελαίου λόγω τιμών.

    Το συμπέρασμα του Courvalin είναι ότι σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, η δίκαιη αξία του Brent θα είναι 110-120 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο εξάμηνο του 2022-2023, χαμηλότερη από τις προβλέψεις για τα 135 και 125 δολάρια το βαρέλι, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερη από τις προθεσμιακές τιμές της αγοράς των 96 και 87 δολαρίων το βαρέλι. Ακόμη και το χειρότερο σενάριο, εξακολουθεί να δείχνει εύλογη αξία του Brent στα 90-105 δολάρια το βαρέλι, επίσης πάνω από τα προθεσμιακά συμβόλαια της αγοράς.

    «Ως αποτέλεσμα, επαναλαμβάνουμε την ανοδική μας άποψη για την τιμή του πετρελαίου μετά το πρόσφατο sell-off», καταλήγει ο Courvalin.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέο σοκ στην αγορά crypto: Σε διαδικασία πτώχευσης η Celsius

    Ήπια ανάκαμψη για το πετρέλαιο, παρέμεινε κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι



    ΣΧΟΛΙΑ