• Οικονομία

    Χρήστος Σταϊκούρας: Έως 50.000 επιχειρήσεις στην επιδότηση παγίων δαπανών

    • Βασίλης Τσεκούρας
    Ενοίκια: Ένα μήνα παράταση για διορθώσεις λαθών

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    «Μουδιασμένη» είναι η αγορά για το πολυδιαφημισμένο νέο μέτρο της κυβέρνησης που προβλέπει την επιδότηση παγίων δαπανών, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Μάιο.

    Όπως ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ότι «δεν θα μπουν όλες οι επιχειρήσεις, έχουμε αναπτύξει ακριβώς τα κριτήρια που πρέπει να ισχύουν για να μπορέσει να μπει μια επιχείρηση. Εκτιμούμε ότι οι επιχειρήσεις που μπορούν να ωφεληθούν απ’ αυτό το μέτρο θα είναι από 30.000 μέχρι 50.000».

    Αξίζει να σημειωθεί πως προϋπόθεση για την ένταξη στην επιδότηση των παγίων δαπανών είναι οι επιχειρήσεις:

    -Να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.

    -Να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.

    -Να έχουν υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται.

    -Nα παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020.

    -Να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς, και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου.

    Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, μόνο από τον «κόφτη» του τζίρου και τις ατομικές επιχειρήσεις, εκτιμάται πως θα εξαιρεθούν πάνω από 100.000 επιχειρήσεις,

    Οι δαπάνες

    Πρόκειται για την επιδότηση ποσοστού των παγίων δαπανών επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020, και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα.

    Οι δαπάνες που κατέβαλε πέρυσι μια επιχείρηση για παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές, λογαριασμούς ρεύματος και ύδρευσης, λογαριασμούς σε τηλεπικοινωνίες, ενοίκια και χρεωστικούς τόκους, θα μετατρέπονται σε «κουπόνι», για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του 2021 σε εφορία και ταμεία.

    Διαβάστε επίσης:

    Σταϊκούρας: Νέο πακέτο μέτρων ύψους 2,5 δισ. – Τι προβλέπεται για Επιστρεπτέες Προκαταβολές, πάγιες δαπάνες και ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ

    Πάγιες δαπάνες: Οι παγίδες και οι «κόφτες» – Όλο το παρασκήνιο

    Σκυλακάκης: Από τις πάγιες δαπάνες θα αφαιρεθούν οι ενισχύσεις που πήραν οι επιχειρήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ