• Business

    Πάγιες δαπάνες: Οι παγίδες και οι «κόφτες» – Όλο το παρασκήνιο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Βασίλης Τσεκούρας

    Χρήστος Σταικούρας. Υπουργός Οικονομικών


    Με «κουπόνια» θα επιδοτούνται τελικά, οι πάγιες δαπάνες που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα. Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον ερχόμενο Μάιο, με το κονδύλι να αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.

    Οι δαπάνες που κατέβαλε πέρυσι μια επιχείρηση για παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές, λογαριασμούς ρεύματος και ύδρευσης, λογαριασμούς σε τηλεπικοινωνίες, ενοίκια και χρεωστικούς τόκους, θα μετατρέπονται σε «κουπόνι», για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του 2021 σε εφορία και ταμεία.

    Ωστόσο, από το ποσό που δικαιούται η κάθε επιχείρηση θα συμψηφίζονται όλες οι κρατικές ενισχύσεις που έχει λάβει κατά τους προηγούμενους μήνες. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που μια επιχείρηση δικαιούται επιδότηση παγίων δαπανών 100.000 ευρώ και έχει λάβει από τις επιστρεπτέες συνολικά 80.000 ευρώ, τότε η επιδότηση που θα λάβει θα είναι 20.000 ευρώ, καθώς από στο ποσό της επιδότησης θα υπολογιστεί ολόκληρη η κρατική ενίσχυση, ακόμα και το ποσοστό ύψους 50% που θα κληθεί να επιστρέψει στο κράτος.

    Όπως επισημαίνουν παραγωγικοί φορείς, στην επιδότηση αναμένεται να ενταχθούν επιχειρήσεις οι οποίες παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά τουλάχιστον 30%. Ωστόσο, μόνο στην 6η Επιστρεπτέα Προκαταβολή αποκλείστηκαν πάνω από 400.000 επιχειρήσεις καθώς είχαν μείωση δαπανών κατά 20%, που σημαίνει πως από το μέτρο θα εξαιρεθούν ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις.

    Τα κριτήρια

    Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα εξής:

    -Να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.

    -Να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.

    -Να έχουν υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται.

    -Nα παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020.

    -Να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς, και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου.

    Η στήριξη δεν αφορά επιχειρήσεις που ήταν ήδη προβληματικές το 2019, με την εξαίρεση, όμως, των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων.

    Ποιες δαπάνες καλύπτονται

    Ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για:

    -παροχές σε εργαζόμενους,

    -ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων,

    -ενέργεια,

    -ύδρευση,

    -τηλεπικοινωνίες,

    -ενοίκια,

    -λοιπά λειτουργικά έξοδα, και

    -χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.

    Είναι δαπάνες που αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3.

    Ως ενισχύσεις θα λαμβάνονται υπόψη οι ενισχύσεις που έλαβε η επιχείρηση μέσα στο 2020, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας. Όσον αφορά το ποσοστό της ενίσχυσης, αυτό θα προσδιοριστεί, αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων, με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος, ο οποίος και υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ.

    Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%.

    Τα όρια της επιδότησης

    Παράλληλα, θα υπάρχουν και ανώτατα όρια στο ύψος της ενίσχυσης, το οποίο:

    -Δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% επί των ζημιών προ φόρων για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

    -Δεν μπορεί να υπερβαίνει την απώλεια τζίρου μεταξύ του 2020 και του 2019, με ειδική μέριμνα, όμως, για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που άνοιξαν πρόσφατα υποκατάστημα.

    -Δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ.

    Τέλος, αλλά όχι ήσσονος σημασίας, οι δικαιούχοι υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.

    Διαβάστε επίσης:

    Σταϊκούρας: Νέο πακέτο μέτρων ύψους 2,5 δισ. – Τι προβλέπεται για Επιστρεπτέες Προκαταβολές, πάγιες δαπάνες και ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ

    «Bonus» σε 100.000 επιχειρήσεις από τις Επιστρεπτέες 1-3

    ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ: Επιδότηση κεφαλαίου και τόκων επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες – Τα κριτήρια



    ΣΧΟΛΙΑ