F

Οικονομία & Επιχειρήσεις

Σκυλακάκης: Από τις πάγιες δαπάνες θα αφαιρεθούν οι ενισχύσεις που πήραν οι επιχειρήσεις

  • του Βασίλη Τσεκούρα

Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική και υπεύθυνος για τη Διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης.


Την επόμενη μέρα όλων των κρατικών ενισχύσεων σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών, στη βάση του μέτρου των παγίων δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση ανέφερε πως «στο μέτρο των παγίων δαπανών, θα αφαιρεθούν όλες οι ενισχύσεις που κάποιες επιχειρήσεις έχουν λάβει και έτσι, θα έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε ανθρώπους, ανεξαρτήτως μεγέθους που πράγματι έχουν πληγεί σημαντικά».

Εντός του Φεβρουαρίου προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε στη συνέχεια οι επιχειρήσεις να κληθούν να καταχωρήσουν τα σχετικά δεδομένα και τις απαραίτητες πληροφορίες για τον υπολογισμό του ποσού των παγίων δαπανών, όπως αυτές θα προσδιοριστούν από το Υπουργείο Οικονομικών. Επισημαίνεται πως η υλοποίηση του μέτρου θα πραγματοποιηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας mybusinesssupport της ΑΑΔΕ.

Πρόωρη υποβολή… φορολογικών δηλώσεων

Τις επόμενες εβδομάδες, το οικονομικό επιτελείο θα ζητήσει από τις επιχειρήσεις θα υποβάλουν όλα τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία του 2020, όπως είναι η πτώση τζίρου, οι δαπάνες, οι ζημίες, αλλά και το ύψος των καταθέσεων, κάτι που θα προσομοιάζει με μια «πρόωρη» υποβολή φορολογικής δήλωσης. Με αυτό τον τρόπο οι ελεγκτικές αρχές θα μπορέσουν αν διαχωρίσουν τις βιώσιμες από τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις.

Σημειώνεται πως το πλαίσιο προβλέπει την επιδότηση παγίων δαπανών όπως είναι ενοίκια, μισθοδοσίες και λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και τηλεφωνίας, ενώ εκτιμάται πως θα προστεθούν και άλλες δαπάνες μετά από τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Οι επιχειρήσεις που θα μπουν στην επιδότηση

Δικαιούχοι της ενίσχυσης θα είναι επιχειρήσεις που:

*ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους,

*παρουσιάζουν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά,

*καταγράφουν σημαντική ζημιά κατά το προηγούμενο έτος και

*απασχολούν εργαζόμενους.

Οι αλλαγές της Κομισιόν

Σημειώνεται πως οι αλλαγές που εν τέλει υιοθετήθηκαν από την Κομισιόν:

*ενισχύουν την ευελιξία που παρέχει το Προσωρινό Πλαίσιο,

*αυξάνουν τα όρια κρατικής ενίσχυσης και

*επεκτείνουν τους χρονικούς ορίζοντες των εν λόγω ενισχύσεων.

Ειδικότερα, οι βασικότερες από τις αλλαγές που εισάγονται, μεταξύ άλλων, είναι:

*Παράταση της εφαρμογής του Προσωρινού Πλαισίου έως το τέλος του 2021, από τον Ιούνιο του 2021 που είχε καθοριστεί με πρόσφατη τροποποίηση.

*Πρόβλεψη για δυνατότητα μετατροπής των επιστρεπτέων μέτρων σε άλλες μορφές ενίσχυσης υπό προϋποθέσεις, όπως επιχορηγήσεις.

*Διπλασιασμός των ορίων ενισχύσεων, στη βάση του οποίου χορηγείται και η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, καθώς αυξάνονται από 800.000 ευρώ ανά επιχείρηση σε 1,6 εκατ. ευρώ, από 100.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων σε 225.000 ευρώ, και από 120.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας σε 270.000 ευρώ.

Αν προσθέσουμε και την ευχέρεια που δίνεται σε μια επιχείρηση για αξιοποίηση του ορίου των 200.000 ευρώ μέσω του de minimis, τότε το μέγιστο συνολικό ποσό ανά επιχείρηση δύναται να διαμορφωθεί στα 2 εκατ. ευρώ.

*Αύξηση του ορίου των ενισχύσεων, στη βάση του οποίου προβλέπεται ότι το κράτος μπορεί να συνεισφέρει στην κάλυψη μέρους των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων που δεν καλύπτονται από τα έσοδά τους, από τα 3 εκατ. ευρώ, που είχε καθοριστεί με πρόσφατη τροποποίηση στα 10 εκατ. ευρώ.


ΣΧΟΛΙΑ