• Οικονομία

    Από σήμερα οι εγγραφές για τα «λαϊκά» έντοκα – Ανώτατο ποσό τα €15.000 ανά φυσικό πρόσωπο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Από σήμερα μέχρι την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου όσα φυσικά πρόσωπα επιθυμούν να μπορούν να εγγραφούν για να αγοράσουν τα ετήσια έντοκα γραμμάτια που δημοπρατεί το Ελληνικό Δημόσιο.

    Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να επαναφέρει σε αυτή την έκδοση τη δυνατότητα της δημόσιας εγγραφής στα φυσικά πρόσωπα, μετά από περίπου δύο χρόνια, δίνοντας μια διέξοδο σε μικροεπενδυτές που θέλουν να επενδύσουν από 1.000 έως 15.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο, να αξιοποιήσουν άμεσα τις υψηλές αποδόσεις της τάξης του 4% που προσφέρουν οι εν λόγω τίτλοι.

    Η απόφαση λήφθηκε γιατί τους τελευταίους μήνες όντως έχει καταγράφεται αύξηση στη ζήτηση για τοποθετήσεις στα έντοκα από ιδιώτες, που κυνηγούν υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με το τι προσφέρει η αγορά κατά μέσο όρο στις προθεσμιακές καταθέσεις.

    Ταυτόχρονα η επαναφορά της εγγραφής φυσικών προσώπων στην έκδοση των ετήσιων εντόκων κρίθηκε από την κυβέρνηση μάλλον ως μια επιλογή πιο συμβατή με τους διαχειριστικούς στόχους που έχει θέσει το ελληνικό δημόσιο για τις εκδόσεις δημοσίου χρέους σε σύγκριση με τα λαϊκά ομόλογα, ενδεχόμενο που σύμφωνα με πληροφορίες εξετάστηκε, εν τέλει όμως δεν προκρίθηκε.

    Έτσι όσα φυσικά πρόσωπα το επιθυμούν θα μπορούν να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή με μέγιστο ποσό ονομαστικής αξίας τα 15.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο.

    Να σημειωθεί πως στην προηγούμενη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων που διενεργήθηκε τον Ιούνιο του 2023 το επιτόκιο ήταν 3,84% ενώ στην αντίστοιχη του Μαρτίου ήταν 3,75%.

    Η διαδικασία για την διάθεση των τίτλων στα φυσικά πρόσωπα είναι απλή. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά τους είναι η καταχώρηση του κάθε φυσικού προσώπου σε μερίδα του Σ.Α.Τ. μέσω τραπεζών ή χρηματιστηριακών με απαραίτητα δικαιολογητικά για το άνοιγμα μερίδας την αστυνομική ταυτότητα και τον ΑΦΜ.

    Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) για ποσό της τάξης των 625 εκατ. ευρώ που θα δημοπρατηθεί σήμερα μέσω της συνηθισμένης διαδικασίας με  την υποβολή δηλαδή ανταγωνιστικών προσφορών από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην Η.Δ.Α.Τ.

    Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού. Δε θα γίνουν αποδεκτές συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023.

    Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί μέσω της διαδικασίας της δημόσιας εγγραφής των φυσικών προσώπων θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής, δηλαδή μετά την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου.

    Όσον αφορά στους λόγους για τους οποίους η λύση των «λαϊκών» εντόκων προκρίθηκε έναντι των λαϊκών ομολόγων όπως εκτιμούν παράγοντες στην αγορά οι αιτίες είναι πολλές.

    Πρωτίστως όμως πως σε μια συγκυρία που η χώρα κυνηγά την επενδυτική βαθμίδα δεν υπάρχει κάποιος λόγος να δοθεί σήμα στην αγορά πως η χώρα έχει κάποια ανάγκη για εσωτερικό δανεισμό καθώς έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στην αγορά.

    Διαβάστε επίσης:

    Κωστής Χατζηδάκης: Μέχρι τους πρώτους μήνες του 2024 η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS

    Wood & Company: Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ελπιδοφόρα αναπτυξιακή τροχιά

    Οι κεντρικές τράπεζες δεν θα μειώσουν σύντομα τα επιτόκια-Καμπανάκι των αναλυτών για την ανάπτυξη το 2024



    ΣΧΟΛΙΑ