• Οικονομία

    «Ανάσα» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις: Τι αλλάζει σε τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης και τεκμήρια

    • NewsRoom
    Δεύτερη ευκαιρία για τα κορονοχρέη: Σε 24 έως 48 δόσεις οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία

    Απόστολος Βεσυρόπουλος, υφυπουργός Οικονομικών


    Η μείωση της προκαταβολής φόρου, η μείωση του τέλους επιτηδεύματος και η αύξηση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), είναι μερικά από τα πρόσθετα θετικά μέτρα για το 2019 και το 2020 που σχεδιάζουν στην κυβέρνηση εφόσον υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο.

    Την αποκάλυψη των φοροελαφρύνσεων έκανε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 αναφέροντας χαρακτηριστικά πώς «εάν προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος απ’ αυτόν που εκτιμάμε σήμερα και κλείνουμε τον προϋπολογισμό του 2020, μπορεί να αξιοποιηθεί ενδεικτικά για την προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδεύματος ή την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος»

    Για τη φετινή χρονιά ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε: «Κάθε δύο μήνες όλο και αιφνιδιάζουμε. Εάν τον Νοέμβριο υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια να πετύχουμε και να υπερκαλύψουμε τον στόχο, προφανώς αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί. Το πώς θα αξιοποιηθεί ο όποιος επιπλέον, εύχομαι, δημοσιονομικός χώρος προκύψει μέσα στο 2019, θα υπάρξει συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό».

    Το σχέδιο των φοροελαφρύνσεων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση παρουσίασε χθες και ο υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, μιλώντας στο 6ο «Αthens Law Forum on Taxation», που διοργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών υπό την αιγίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

    Μεταξύ άλλων, ο υπουργός επεσήμανε ότι πέραν της μείωσης του εισαγωγικού συντελεστή φόρου από το 22% στο 9%, της διατήρησης του αφορολογήτου στα 8.636 ευρώ και της προσαύξησής του κατά 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καθιερώσει μία νέα προοδευτική κλίμακα φορολόγησης για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων.

    Τόνισε, επίσης, ότι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα σχεδιάζει τη σταδιακή μείωση και εν τέλει την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης στη φορολογία εισοδήματος.

    Οι παρεμβάσεις

    Αναλυτικά, ο κ. Βεσυρόπουλος επεσήμανε τα εξής:

    Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα υπάρχουν σημαντικές παρεμβάσεις που θα προβλέπουν:

    * Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για το 2019 και στο 20% για το 2020.
    * Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%.
    * Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα μειωμένου από 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και δημιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας.
    * Μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 10% για όλα τα αγροτικά συνεργατικά σχήματα.
    * Διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα 8.636 ευρώ και με προσαύξηση του συγκεκριμένου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και μέχρι τέσσερα παιδιά.
    * Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
    * Αναστολή του φόρου υπεραξίας επί του κέρδους αγοραπωλησίας ακινήτων για τρία χρόνια και επανεξέτασή του κατά τον τέταρτο χρόνο.
    * Έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για την ενεργειακή λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτηρίων.
    * Σταδιακή εφαρμογή και καθιέρωση ηλεκτρονικών βιβλίων στις επιχειρήσεις.
    * Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% που είναι σήμερα για τα είδη πρώτης ανάγκης που απευθύνονται στη βρεφική ηλικία.
    * Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% για τα κράνη μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων.

    Μεσοπρόθεσμοι στόχοι

    Παράλληλα με αυτές τις άμεσες ρυθμίσεις έχουν τεθεί και μεσοπρόθεσμοι στόχοι, οι οποίοι ως προς την υλοποίησή τους κινούνται χρονικά εντός των ορίων της θητείας αυτής της κυβέρνησης όπως:

    * Σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης στη φορολογία εισοδήματος. Το μέτρο αυτό συνδέεται με την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και των έμμεσων τεχνικών ελέγχων.
    * Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης.
    * Διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ.
    * Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ μέχρι το τέλος της τετραετίας. Ο υψηλός συντελεστής θα πάει στο 22% από το 24% που είναι σήμερα και ο χαμηλός στο 11% από το 13% που είναι σήμερα.
    * Μείωση του ΦΠΑ για το πακέτο των τουριστικών υπηρεσιών (διαμονή και εστίαση) από το 13% στο 11% για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του τουρισμού.



    ΣΧΟΛΙΑ