Σημαντικές αλλαγές στην επιδοματική πολιτική δρομολογεί η κυβέρνηση, με στόχο την καλύτερη στόχευση των κοινωνικών παροχών και τον περιορισμό της καταστρατήγησης των κριτηρίων. Έως το τέλος του 2025 αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία ενιαία ψηφιακή πύλη για την υποβολή αιτήσεων σε όλα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και λοιπών φορέων, χωρίς φυσική προσκόμιση δικαιολογητικών.

Η νέα προσέγγιση στηρίζεται στη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Παροχών και Ενισχύσεων, όπου θα συγκεντρώνονται και θα διασταυρώνονται στοιχεία για όλες τις παροχές που χορηγούνται σε φυσικά πρόσωπα – είτε πρόκειται για χρηματικά επιδόματα είτε για παροχές σε είδος (όπως κοινωνικά κουπόνια ή vouchers).

1

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη: «Το Εθνικό Μητρώο Παροχών και Ενισχύσεων θα είναι μια μεταρρύθμιση με μετρήσιμο αποτέλεσμα: το κράτος θα αποκτήσει μια συνολική εικόνα για τις πάσης φύσης παροχές που λαμβάνουν οι πολίτες. Θα μπορεί έτσι, μεταξύ άλλων, να εντοπίζει εγκαίρως τους «πονηρούληδες» που λαμβάνουν επιδόματα και παροχές χωρίς να τα δικαιούνται. Παράλληλα, χάρη στην πλήρη εικόνα που θα έχουμε, θα μπορούμε να αναπτύσσουμε πολιτικές που στηρίζουν πιο στοχευμένα εκείνους τους συμπολίτες μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη».

Ενιαία κριτήρια – Ατομικές καρτέλες

Η νέα πολιτική εισάγει ενιαία εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με πιθανή εφαρμογή και τεκμηρίων, ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των περίπου 13 δισ. ευρώ ετησίως που διατίθενται για κοινωνικές παροχές. Για κάθε φυσικό πρόσωπο –συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα με έναρξη και ΚΑΔ– θα δημιουργείται ατομική ηλεκτρονική καρτέλα στο νέο Μητρώο, με πλήρη καταγραφή:

• των προσωπικών στοιχείων (ΑΦΜ, ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση κατοικίας κ.λπ.)
• των παροχών που λαμβάνει, τόσο σε χρήμα όσο και σε είδος.

Η ενημέρωση των στοιχείων θα γίνεται μηνιαία ή σε άλλο τακτικό διάστημα, ανάλογα με τη φύση κάθε παροχής, ενώ προβλέπονται δειγματοληπτικοί και περιοδικοί έλεγχοι πληρότητας και εγκυρότητας των δεδομένων, καθώς και έλεγχοι βάσει ανώνυμων αναφορών ή ανάλυσης δεδομένων.

Ενοποίηση πληροφοριών και ψηφιακός έλεγχος

Σήμερα, η πληροφορία για τις παροχές είναι κατακερματισμένη σε δεκάδες μητρώα διαφορετικών φορέων του Δημοσίου, τα οποία συχνά δεν διαλειτουργούν.

Το νέο σύστημα στοχεύει στην ολοκληρωμένη αποτύπωση όλων των επιδομάτων σε ένα ενιαίο περιβάλλον, το οποίο θα επιτρέπει την ταχύτερη απονομή, την πρόληψη καταχρήσεων και την αυτόματη επαλήθευση δικαιωμάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το επίδομα ανασφάλιστου υπερήλικα, όπου μέχρι σήμερα απαιτούνταν συνεννόηση του ΟΠΕΚΑ με τον ΕΦΚΑ για να διαπιστωθεί η έλλειψη συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Με το νέο Μητρώο, η διασταύρωση θα γίνεται αυτόματα και άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις.

Πιλοτική εφαρμογή το 2025

Η πιλοτική λειτουργία του Μητρώου θα ξεκινήσει μέσα στο 2025, με επιλεγμένες κοινωνικές παροχές από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ. Στη συνέχεια, το σύστημα θα επεκταθεί στο σύνολο των παροχών, με διαλειτουργικότητες και αυτόματη ενημέρωση από τις βάσεις δεδομένων όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της επιδοματικής πολιτικής εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για στοχευμένη κοινωνική προστασία, διαφάνεια στη διανομή πόρων και μείωση της γραφειοκρατίας.

 

Διαβάστε επίσης 

«Λίφτινγκ» στην επιστροφή ενοικίου για χιλιάδες ενοικιαστές – Σε ποιες περιπτώσεις θα δοθεί η ενίσχυση μετά από ηλεκτρονικό έλεγχο της ΑΑΔΕ

Έλεγχοι για τα… τραπεζάκια – Το «MyStreet» βάζει τάξη σε πεζοδρόμια και πλατείες

Χωνευτήρια και Γόρδιοι Δεσμοί: Η Μετανάστευση ως Ανθρώπινο Δράμα