Ένα νέο ψηφιακό εργαλείο αποκτούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της χώρας, προκειμένου να μπει… τάξη στο χάος που δημιουργούν σε ορισμένες περιπτώσεις τα τραπέζια και οι καρέκλες που έχουν τοποθετήσει καφετέριες και εστιατόρια σε πλατείες και πεζοδρόμια.

Η εφαρμογή «MyStreet» θα λειτουργεί με πανομοιότυπο τρόπο με την πλατφόρμα «MyCoast», με την οποία οι πολίτες μπορούν να καταγγείλουν περιπτώσεις αυθαιρεσιών στις παραλίες και τους αιγιαλούς της χώρας από εστιατόρια και beach bar.

1

Με το «MyStreet» οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν αυθαιρεσίες από επιχειρήσεις εστίασης και σε πλατείες και πεζοδρόμια, τα οποία έχουν καταληφθεί παρανόμως ή εκτείνονται σε μεγαλύτερο χώρο από εκείνον που τους έχει παραχωρηθεί.

Πρόσφατη έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει αποκαλύψει πως τα τραπεζοκαθίσματα καταλαμβάνουν συχνά κοινόχρηστους χώρους, με το 50% των καταστημάτων να μην διαθέτει άδεια από τους δήμους και το 27% αυτών που έχουν πάρει άδεια, να την παραβιάζει, καταλαμβάνοντας μεγαλύτερο χώρο σε σχέση με αυτό που αναγράφεται στην άδεια.

Η έκθεση ελέγχου που πραγματοποίησε το Ελεγκτικό Συνέδριο σε 14 δήμους, διενεργήθηκε κατόπιν επιτόπιων ελέγχων σε 476 καταστήματα, από τους οποίους προέκυψε ότι

-237 καταστήματα (ποσοστό 50%) καταλάμβαναν κοινόχρηστο χώρο χωρίς άδεια και

-129 καταστήματα (ποσοστό 27%) καταλάμβαναν κοινόχρηστο χώρο καθ’ υπέρβαση της σχετικής άδειας, με το συνολικό ποσοστό παραβατικότητας να ανέρχεται στο 77%.

Στη νέα πλατφόρμα θα καταγράφονται όλες οι καταγγελίες των πολιτών είτε έχουν υποβληθεί επώνυμα είτε ανώνυμα και θα εμφανίζονται σε ψηφιακό χάρτη. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα πατώντας πάνω στα σημεία του χάρτη να έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία της εκάστοτε καταγγελίας, όπως:

Στοιχεία του εκμισθωτή (φυσικού προσώπου ή επιχείρησης όπως όνομα, ΑΦΜ επιχείρησης)

  • Τοποθεσία
  • Χρήση
  • Έναρξη και λήξη παραχώρησης
  • Εμβαδό παραχώρησης
  • Γεωχωρικά δεδομένα

Επίσης, οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στην αιτία της καταγγελίας, την ημερομηνία καταχώρησης, τον ΑΦΜ του καταγγέλλοντος εφόσον πρόκειται για επώνυμη καταγγελία, αλλά και την κατάσταση της καταγγελίας.

Με βάση το νόμο θα πρέπει να εξασφαλίζεται ελεύθερη ζώνη όδευσης των πεζών χωρίς εμπόδια (όπως δέντρα, παγκάκια κ.λπ.) πλάτους 1,50 μέτρου κατ’ ελάχιστο, με το όριο να διαφοροποιείται σε περιπτώσεις που υπάρχουν διαφορετικές διατάξεις ενός δήμου. Σε περίπτωση δηλαδή που πεζοδρόμιο έχει πλάτος 1,5 μέτρου, κανονικά δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων.

Επίσης, θα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα και η νομοθεσία για τους διαδρόμους ατόμων με προβλήματα όρασης, καθώς για παράδειγμα στο κέντρο της Αθήνας είναι πλείστες οι περιπτώσεις που καρέκλες καταστημάτων εστίασης ακουμπούν ή «πατούν» πάνω σε αυτούς τους διαδρόμους.

Διαβάστε επίσης: 

ΠΣΕ: Αυξημένες οι ελληνικές εξαγωγές για το πρώτο πεντάμηνο του 2025 (5,8%)

ΣΕΧΒ: Νέος πρόεδρος o κ. Αλέξανδρος Κατραούζος

ΕΦΚΑ: Πλήρης ενοποίηση κύριων και επικουρικών συντάξεων από τον Αύγουστο – Πώς θα καταβάλλονται οι συντάξεις