• Ο πλανήτης στο κόκκινο: Η επόμενη μέρα

    ΔΕΗ: Οδηγεί τη στροφή στην πράσινη ενέργεια – Στα 5 GW το 2026

    • NewsRoom

    Η ΔΕΗ η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας στην Ελλάδα, βρίσκεται από το 2019 σε μια διαδικασία μετασχηματισμού σε μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη ψηφιακή εταιρεία ενέργειας.

    Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία πραγματοποιεί αλματώδη ανάπτυξη στον τομέα των ΑΠΕ μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ακολουθώντας πιστά το επιχειρηματικό της σχέδιο που στοχεύει να την καταστήσει από τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής θερμικής ενέργειας, σε ηγέτη στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Η εταιρεία μεταμορφώνεται και αλλάζει όχι μόνο την αξία της και την ταυτότητά της αλλά επηρεάζει καθοριστικά την πορεία της χώρας προς την ενεργειακή μετάβαση, επιταχύνοντας τον ρυθμό της και οδηγώντας την ελληνική αγορά ενέργειας σε μια νέα βιώσιμη εποχή. Εξάλλου, οι στόχοι απολιγνιτοποίησης δεν θα ήταν εφικτοί αν δεν συνοδεύονταν από μια επιτυχημένη στροφή στην πράσινη παραγωγή ενέργειας, την οποία η εταιρεία ακολουθεί πιστά.

    Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει όρους σύνδεσης για τα 2,3GW από >5GW έργων  που σχεδιάζει, και αναμένει μια συστηματική  αύξηση των προσθηκών τα επόμενα δύο χρόνια, με τη λειτουργική δυναμικότητα να διπλασιάζεται σε περίπου 700MW μέχρι το τέλος του 2023 και να φτάνει σχεδόν το 1GW το 2024, βελτιώνοντας έτσι το μείγμα δυναμικότητας του ομίλου (8% από ΑΠΕ το 2024). Τα προαναφερθέντα δεν περιλαμβάνουν τη λειτουργική δυναμικότητα >500MW στη Ρουμανία και τον αντίστοιχο αγωγό των 5GW.

    Ήδη στο πρώτο εξάμηνο του 2023 οι “πράσινες” εν λειτουργία μονάδες της ΔΕΗ αυξήθηκαν κατά 228 μεγαβάτ σε σχέση με πέρυσι, με την προσθήκη του φωτοβολταϊκού σταθμού “Ηλιακό Βέλος” 200 μεγαβάτ στην Πτολεμαΐδα και του αιολικού “Μουζάκι” 28 μεγαβάτ στην Καρδίτσα με αποτέλεσμα η συνολική εγκατεστημένη ισχύς να φθάσει στα 604 μεγαβάτ. ‘Αλλα 65 μεγαβάτ έχουν κατασκευαστεί και πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία, ενώ νέες μονάδες ισχύος 905 μεγαβάτ βρίσκονται υπό κατασκευή.

    Στο πρώτο εξάμηνο ενεργοποιήθηκαν στο δίκτυο διανομής έργα ΑΠΕ από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες ισχύος 617 MW αυξημένα κατά 20% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022 που είχαν ενεργοποιηθεί 514 MW.

    Σε ορίζοντα 18 μηνών, η πράσινη ισχύς της ΔΕΗ προβλέπεται να ξεπεράσει τα 2 γιγαβάτ, με τελικό στόχο το 2026 τα 5 γιγαβάτ. Στα εμβληματικά έργα που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή περιλαμβάνονται οι σταθμοί 550 μεγαβάτ στην Πτολεμαΐδα και 210 μεγαβάτ στο Αμύνταιο σε συνεργασία με την RWE.  Από κοινού με την RWE  προχωρά στην κατασκευή τριών φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος 280 MWp στη Δυτική Μακεδονία , εκ των οποίων η ΔΕΗ θα έχει στην κατοχή της το 49%. Τα τρία φωτοβολταϊκά με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 280 MWp (259 MWac), θα κατασκευαστούν στην Δυτική Μακεδονία, εντός των ορίων του πρώην λιγνιτικού πεδίου Αμυνταίου, με την έναρξη της κατασκευής να προγραμματίζεται για το φθινόπωρο. Και τα τρία φωτοβολταϊκά έργα του Συμπλέγματος 2 Αμύνταιο προβλέπεται να έχουν τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2024. Η κοινοπραξία ήδη κατασκευάζει πέντε μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα στην περιοχή (Σύμπλεγμα 1 Αμύνταιο), συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 210 MWp (175 MWac).

    Με τις μονάδες που κατασκευάζονται, προγραμματίζονται και έχουν προχωρήσει σε αδειοδοτήσεις κλπ., έχει εξασφαλιστεί το 100 % του στόχου του επιχειρηματικού σχεδίου για το 2026.

    Από το “πράσινο” χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ σε διάφορα στάδια ωριμότητας βρίσκονται 10 GW εκ των οποίων τα 5,1 GW είναι ώριμα έργα στην Ελλάδα. Το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της ΔΕΗ ανέρχεται σε 1,6 GW είτε σε λειτουργία είτε σε στάδιο κατασκευής και αντιστοιχεί στο 30% του στόχου των 5GW που έχει τεθεί για το 2026.

    Επίσης η εταιρεία εξασφάλισε στο διαγωνισμό για την αποθήκευση ενέργειας   έργα ισχύος 100 MW αλλά και επιπλέον άδειες για περιβαλλοντικούς όρους και όρους σύνδεσης για έργα 890 MW.

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Ο πλανήτης στο κόκκινο: Η επόμενη μέρα»

    Διαβάστε επίσης: 

    ΔΕΗ: Στόχος μηδενικών εκπομπών

    ΔΕΗ: Απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα – Απολιγνιτοποίηση και στροφή στις ΑΠΕ και ηλεκτροκίνηση

    Πολιτική προσέγγιση: Από την ενεργειακή μετάβαση στην κλιματική προσαρμογή