• Media

    mononews100: Οι 100 πιο επιδραστικοί Έλληνες του 2020- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδραστικότερος όλων

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Η λίστα mononews100, δηλαδή η λίστα με τους 100 πιο επιδραστικούς (influential) Έλληνες, δημιουργήθηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2019 από το mononews.gr. Και την καταρτίσαμε και για το 2020, όπως έχουμε δεσμευθεί ότι θα κάνουμε κάθε χρόνο.

    Η λίστα παρουσιάζει όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες από το φάσμα της πολιτικής, των επιχειρήσεων, των τραπεζών, του εφοπλισμού, της φιλανθρωπίας, της ιατρικής, της δημοσιογραφίας, του πολιτισμού και του αθλητισμού που επηρέασαν τη ζωή μας καταλυτικά στο 2020.

    Δεν χωρεί καμία αμφιβολία ότι η χρονιά που πέρασε «σημάδεψε» ολόκληρο τον πλανήτη.

    Η πανδημία της Covid-19 «σάρωσε» τα πάντα στο πέρασμα της, σε υγειονομικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

    Για το 2020 η επιλογή του πιο επιδραστικού Έλληνα ήταν περισσότερο σύνθετη από το 2019, που ήταν μια «φυσιολογική» χρονιά.

    Είχαμε να μετρήσουμε πολλά δεδομένα και παραμέτρους, καθώς το 2020 ήταν ένα έτος που όμοιό του δεν έχουμε ξαναζήσει.

    Ποιος ήταν, λοιπόν, ο πιο επιδραστικός (influential) Έλληνας της χρονιάς που πέρασε;

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που κλήθηκε να διαχειριστεί (όπως άλλωστε και όλοι οι κυβερνώντες του πλανήτη) την οικονομική και την υγειονομική κρίση, ή ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας που αποτέλεσε ένα από τα εμβληματικότερα πρόσωπα του 2020;

    Οι «Ήρωες της Πανδημίας», όπως τους ονομάζουμε στη λίστα mononews100, που είναι συνολικά οι χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές που σήκωσαν στις πλάτες τους το βάρος της ευθύνης χιλιάδων ανθρώπινων ζωών σε ολόκληρη την Ελλάδα, με κίνδυνο τις περισσότερες φορές και της ίδιας τους της ζωής;

    H απάντηση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς οι απόψεις διίσταντο.

    Σε κάθε περίπτωση, μετά από συζητήσεις ωρών, το συμπέρασμα της δημοσιογραφικής ομάδας του mononews.gr ήταν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν για το 2020 ο πιο επιδραστικός Έλληνας.

    Διαχειρίστηκε με τον καλύτερο τρόπο, κατά την άποψη μας, τα νέα δεδομένα σε υγειονομικό επίπεδο, να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια μέσα από τα αχαρτογράφητα νερά της πρωτοφανούς αυτής συγκυρίας, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εξασφάλισε από το Ταμείο Ανάκαμψης το θηριώδες ποσό των 32 δισ. ευρώ

    Η Ελλάδα προσδοκά και περίπου 40 δισ. από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο που θα διατεθούν μέσα από δράσεις του ΕΣΠΑ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την επόμενη εξαετία.

    Το όφελος για την Ελλάδα μόνο από το ποσό των 32 δισ. ευρώ υπολογίζεται σε 8,5% του ΑΕΠ.

    Σε υγειονομικό επίπεδο, τώρα η Ελλάδα βρίσκεται στην 17η θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την θνησιμότητα του πληθυσμού.

    Οι αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη επηρέασαν τη ζωή όλων μας. Επιχειρηματίες, εργαζομένους, συνταξιούχους, μαθητές και φοιτητές.

    Ήταν ο άνθρωπος που άκουγε τις εισηγήσεις των ειδικών και λάμβανε όλες τις αποφάσεις. Αποφάσεις ιδιαίτερα σύνθετες και δύσκολες.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε ότι ήταν ηγέτης που χρειαζόταν η Ελλάδα σε αυτές τις δύσκολες ώρες που ζήσαμε και ζούμε ακόμα.

    Φυσικά το στοίχημα δεν έχει κερδηθεί ακόμα. Έχουμε μπροστά μας μας ένα βουνό, το οποίο πρέπει να ανέβουμε οι Έλληνες και ο υπόλοιπος κόσμος.

    Τρεις και πλέον μήνες

    Δίχως άλλο, η λίστα mononews100 του 2020 ήταν ένα έργο που απαίτησε πάνω από τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί.

    Την επιμέλεια της λίστας των 100 του 2020 είχαν οι Ελένη Κρίτσαλου, Δημήτρης Κόκκορης και Νένα Σώκου.

    Τα κείμενα έγραψαν (με αλφαβητική σειρά) οι Ελευθερία Αρλαπάνου, Βίκη Βενιού, Κατερίνα Δαφέρμου, Τέτη Ηγουμενίδη, Μαρία Θερμού, Νίκη Καξερή, Έφη Καραγεώργου, Βίκυ Καραγιαννάκη, Δημήτρης Κόκκορης, Δέσποινα Κουκλάκη, Ελένη Κρίτσαλου, Γιώργος Μανέττας, Λίλιαν Μαργαρίτη, Αργυρώ Μαυρούλη, Χάρης Μπιτζανάκης, Μαργαρίτα Οικονόμου, Τάκης Πουρναράκης, Μαρίνα Πρωτονοταρίου, Ρεγγίνα Σπυράτου, Νένα Σώκου, Ευγενία Τζώρτζη, Βασίλης Τσεκούρας, Έφη Τσιβίκα, Αντώνης Τσιμπλάκης και Σταύρος Χαρίτος.

    Την επιμέλεια του στησίματος του αφιερώματος mononews100 είχαν η Εμπορική Διευθύντρια του mononews.gr και του portraits.gr Άντζυ Προκοπίου και η Digital Advertising Manager Δήμητρα Μουρίκη, με την πολύτιμη βοήθεια της Digital Marketing Manager Βέρας Δαμάσκου.

    Διαβάστε επίσης:

    mononews100: Οι πολιτικοί που ξεχώρισαν το 2020

    mononews100: Μεγάλοι πρωταγωνιστές και αφανείς ήρωες

    Οι επιχειρηματίες που έκαναν τη διαφορά το 2020

    mononews100: Η φιλανθρωπία ως ύψιστο κοινωνικό λειτούργημα – Οι ευεργέτες που ξεχώρισαν το 2020 με την προσφορά τους



    ΣΧΟΛΙΑ