ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Ενός λεπτού σιγή για τους ήρωες της πανδημίας…

Το πρόσωπο της χρονιάς που πέρασε μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Δεν κάνει δηλώσεις. Το πρόσωπο της χρονιάς δεν φοράει λαμπερά ρούχα. Φοράει στολή υψίστης προστασίας, διπλή μάσκα, τριπλά γάντια. Το πρόσωπο της χρονιάς δεν έχει μόνο ένα πρόσωπο. Έχει πολλά πρόσωπα και πολλά ονόματα, που μέχρι σήμερα είναι άγνωστα στον πολύ κόσμο. Στο πρόσωπο της χρονιάς «καθρεπτίζονται» οι εκατοντάδες γιατροί, νοσηλευτές, διασώστες και όλο το βοηθητικό προσωπικό του ΕΣΥ, που συμπληρώνουν έναν χρόνο στη μάχη κατά της νόσου Covid-19.

Στη χώρα λειτουργούν αυτή τη στιγμή 6.950 απλές κλίνες και 739 κλίνες εντατικής θεραπείας για Covid-19. Δίπλα στο καθένα από αυτά τα κρεβάτια είναι εκείνοι που φροντίζουν νύχτα – μέρα τους βαριά αρρώστους του κορονοϊού -σε συνθήκες παραπάνω κι από δύσκολες, με κίνδυνο για τη δική τους υγεία ή και τη ζωή τους ακόμα- παραμερίζοντας τον φόβο υπέρ του καθήκοντος. Είναι εκείνοι με τις βαριές στολές προστασίας που τους προκαλούν μέχρι υπερθέρμανση και λιποθυμία, αλλά συνεχίζουν εδώ και 11 μήνες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς με Covid-19. Υπηρεσίες που ξεκινούν από τη «βαριά ιατρική» και φτάνουν μέχρι το σερβίρισμα του φαγητού και την καθημερινή καθαριότητα. Όμως, μαζί με αυτές τις υπηρεσίες, προσφέρουν και τη μοναδική ανθρώπινη επαφή στους ασθενείς στη διάρκεια της μακράς, δύσκολης και μοναχικής νοσηλείας τους. Είναι οι ίδιοι που πανηγυρίζουν κάθε φορά που κάποιος τα καταφέρνει, οι ίδιοι που «λυγίζουν» κάθε φορά που κάποιος χάνεται. Είναι οι μόνοι που ξέρουν τους ασθενείς όχι ως απλούς αριθμούς, αλλά ως ανθρώπους με ονοματεπώνυμο, οικογένεια, ιστορία.

Στο ΕΚΑΒ σήμερα υπηρετούν περισσότεροι από 4.500 γιατροί και διασώστες. Όλοι τους, από την Κεντρική Υπηρεσία της Αθήνας μέχρι το τελευταίο παράρτημα στην περιφέρεια, εκπαιδεύτηκαν σε χρόνο ρεκόρ όταν ξέσπασε η πανδημία, ώστε να παρέχουν με ασφάλεια άρτιες υπηρεσίες στους ασθενείς με Covid-19. Οι ιπτάμενοι, εκπαιδεύτηκαν και στη χρήση της ειδικής «κάψουλας» μέσα στην οποία μεταφέρονται οι ασθενείς όταν επιβιβάζονται σε εναέρια μέσα. Έτσι, όλοι οι ασθενείς που χρειάζονται διακομιδή από αέρος ή εδάφους, όπου κι αν βρίσκονται, ό,τι ώρα και να ‘ναι, απολαμβάνουν ισότιμες υπηρεσίες από το προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Όλοι αυτοί είναι τα πρόσωπα του 2020. Τους ονόμασαν «ήρωες», αν και εκείνοι δεν έχουν ρίξει στη μάχη κανενός είδους υπερδυνάμεις, παρά μόνο την ευσυνειδησία και τον επαγγελματισμό τους. Κάποιοι πέρασαν από την «πρώτη γραμμή» στην απέναντι πλευρά, αφού νόσησαν και οι ίδιοι από τον ιό. Κάποιοι δεν τα κατάφεραν και είναι σήμερα μέρος της θλιβερής πανδημικής στατιστικής. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα