• Most Popular

    Δύο χρόνια mononews: Μόνο news, όχι fake news


    Αν νομίζετε πως η δουλειά σας είναι δύσκολη, δοκιμάστε για μία μέρα να κάνετε τη δουλειά του δημοσιογράφου. Προσοχή όμως: όχι του “δημοσιογράφου” του copy-paste, που απλά κλέβει ένα έτοιμο κείμενο από αλλού και το παρουσιάζει ως δικό του, αλλά του κανονικού, μάχιμου δημοσιογράφου που για να βγάλει μία είδηση πρέπει να την αναζητήσει, να κάνει την έρευνά του, να τη διασταυρώσει από διαφορετικές πηγές, και μόνο τότε να τη δημοσιεύσει.

    Το αφοριστικό “αλήτες-ρουφιάνοι-δημοσιογράφοι” που ακούμε συχνά δεν είναι διόλου αβάσιμο. Πράγματι, κατά καιρούς η δημοσιογραφία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παντού στον κόσμο, έχει διολισθήσει σε πρακτικές που δε συνάδουν με το εξ ορισμού λειτούργημα που καλούνται να επιτελέσουν οι δημοσιογράφοι.

    Λειτούργημα

    Ποιο είναι αυτό το λειτούργημα; Να ενημερώνουν τους πολίτες αντικειμενικά και αμερόληπτα για όσα συμβαίνουν γύρω τους. Αντ’ αυτού, πολλές φορές παρατηρούμε φαινόμενα εξόφθαλμης προπαγάνδας από ΜΜΕ και δημοσιογράφους, τα οποία εδώ και έναν χρόνο περίπου γνωρίζουμε με τη φράση “fake news”, μία φράση που μπήκε στο λεξιλόγιό μας με την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, και σήμερα τη χρησιμοποιούμε για να στηλιτεύσουμε οποιαδήποτε ψεύτικη, “φτιαχτή” είδηση κάνει την εμφάνισή της στα ΜΜΕ.

    Δυστυχώς, το να κατασκευάσει κανείς μία ψεύτικη είδηση είναι πλέον το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Παλιά αυτό αποτελούσε “προνόμιο” των δημοσιογράφων, αφού δεν μπορούσε μία είδηση να διαδοθεί χωρίς να τυπωθεί σε μία εφημερίδα ή να μεταδοθεί στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο. Όμως σήμερα ο καθένας μπορεί να διαδώσει fake news. Αρκεί να έχει έναν λογαριασμό σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο. Γράφει το ψέμα του σε αυτό, το διαβάζουν οι ακόλουθοί του, το αναπαράγουν, και μέσα σε λίγες ώρες το ψέμα έχει γίνει “είδηση” – ψεύτικη είδηση.

    Η ευκολία αυτή με την οποία μπορούν να αναπαραχθούν τα fake news στις μέρες μας είναι τρομακτική και έχει βαριές συνέπειες στην κοινωνία, αφού ένας δόλιος “κατασκευαστής” ειδήσεων μπορεί μέσα από αυτές να προωθήσει τη δική του ατζέντα. Είτε γιατί θέλει να πλήξει κάποιο πολιτικό πρόσωπο, είτε γιατί θέλει να εκβιάσει ή να διαπομπεύσει κάποιον, είτε γιατί θέλει να βρει υποστηρικτές σε κάποια ηλίθια ιδέα (όπως είναι το λεγόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα), τα fake news είναι το καλύτερο όπλο για να το πετύχει.

    Οι ευθύνες

    Η ευθύνη των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ στην εποχή των fake news είναι τεράστια. Ο σωστός δημοσιογράφος δεν μπορεί παρά να “φιλτράρει” όλες τις πληροφορίες, να τις αξιολογεί σωστά, να “πετάει” αυτές που δεν ισχύουν, να κρατάει μόνο τις αληθινές, να τις διασταυρώνει χίλιες φορές για να σιγουρευτεί ότι ισχύουν, και μόνο τότε να τις μεταδίδει.

    Το να αναμεταδίδει άκριτα μία πληροφορία που είδε να γράφει κάποιος στο Facebook είναι ανεύθυνο και επικίνδυνο. Και είναι τέτοιου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές που έχουν οδηγήσει τον κόσμο στα fake news: αν ο κόσμος είχε εμπιστοσύνη στους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ, τότε δεν θα πίστευε τόσο εύκολα τον κάθε τυχάρπαστο που με ένα ωραίο ψευδώνυμο και έναν λογαριασμό στο Twitter μπορεί να λέει ό,τι θέλει.

    Οι δημοσιογράφοι πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να παραδεχθούμε ότι μόνοι μας ανοίξαμε τον δρόμο για την επέλαση των fake news, αποκλίνοντας πολλάκις από τη δημοσιογραφική δεοντολογία.

    Δυο χρόνια mononews.gr

    Στο mononews.gr εδώ και δύο χρόνια (αυτές τις ημέρες έχουμε γενέθλια) διαβάζετε μόνο πραγματικές ειδήσεις. Μόνο news, όχι fake news. Ό,τι βλέπετε στην ιστοσελίδα μας είναι προϊόν ενδελεχούς δημοσιογραφικής έρευνας και όχι κουτσομπολιό ή αόριστες φήμες. Με αφοσίωση στο καθήκον μας ως δημοσιογράφοι, ακολουθούμε τον δύσκολο δρόμο, τον κουραστικό δρόμο, τον ακριβό δρόμο. Τον δρόμο της αλήθειας. Γιατί ξέρουμε ότι η εμπιστοσύνη με τους αναγνώστες μας χτίζεται μέρα με τη μέρα, και θέλουμε να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη αυτή όπως οφείλουμε προς τον καθένα που μας διαβάζει. Με υπευθυνότητα και με λόγο τιμής.

    Στο mononews.gr δεσμευόμαστε να σας λέμε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς φόβο και πάθος. Όσο κι αν μας στοιχίζει αυτό σε χρόνο, χρήμα και ενδεχομένως ψυχική υγεία. Γιατί απλά αλλιώς δεν έχει νόημα να λέγεσαι “δημοσιογράφος”.

    Mononews, λοιπόν. Μόνο news, όχι fake news.



    ΣΧΟΛΙΑ