• Media

    Όλγα Τρέμη: Πώς “έσβησε” από την ΕΡΤ το αλλοτινό αστέρι των κεντρικών δελτίων ειδήσεων

    Όλγα Τρέμη

    Όλγα Τρέμη. Δημοσιογράφος


    Καληνύχτα και καλή τύχη.

    Ούτε καν 5 μήνες δεν άντεξε η πολύπειρη δημοσιογράφος Όλγα Τρέμη στην …πολύπαθη ΕΡΤ. Το αλλοτινό αστέρι των κεντρικών δελτίων ειδήσεων στην κυριολεξία…έσβησε υπό το δραματικό βάρος των ανύπαρκτων αριθμών (τα νούμερα της ABG).

    Αποδεικνύοντας περίτρανα για μια ακόμα φορά ότι έχει φθαρεί ανεπανόρθωτα. Επιβεβαιώνοντας έναν ακόμα δημοσιογραφικό  κανόνα: Ότι κάποια στιγμή πρέπει να επιλέξεις να αποχωρήσεις.

    Η Όλγα Τρέμη ξεκίνησε την δημοσιογραφία από το Ριζοσπάστη, στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Παρόλα ταύτα, πολλά χρόνια αργότερα, δεν δίστασε να ρωτήσει την τέως ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα για την κόρη της που όταν ήταν μαθήτρια πήγαινε στο κολέγιο Αθηνών, προκαλώντας έκρηξη οργής σε πλήθος στελεχών του ΚΚΕ.  Φυσικά προ 2 ετών είχε δηλώσει ότι πάντα ψηφίζει ΚΚΕ. Φυσικά…

    Στην ίδια συνέντευξη  δεν δίστασε να πει και την ηλικία της.  “Είμαι 68. Κανένα πρόβλημα. Το παρατσούκλι μου στο Mega ήταν “μπιτσόνι”. Από το bitch. Γλυκιά μπιτσόνι”.

    Η Τρέμη ήταν μια πολύ καλή πολιτική συντάκτης και στο MEGA όταν ανέλαβε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων διέπρεψε. Φυσικά ανάλαβε την παρουσίαση ενός δελτίου στημένου, με κύρος και άποψη. Και φυσικά υπήρχαν λεφτά. Πολλά λεφτά. Γιατί ένα κανάλι είναι πρόγραμμα και ειδήσεις.

    Και όταν υπάρχουν λεφτά τα χτίζεις όλα, ειδικά όταν πρόκειται για το MEGA το πρώτο κανάλι της ιδιωτικής τηλεόρασης. Ακόμα δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής ότι εκείνες τις εποχές στο studio την πλαισίωνε πλήθος κορυφαίων η αν θέλετε πολύ καλών δημοσιογράφων. Άλλες εποχές, άλλες δυνατότητες, άλλοι μέτοχοι. Ήταν όλα διαφορετικά.

    Στην ΕΡΤ

    Στην ΕΡΤ δεν υπάρχουν ούτε λεφτά ούτε νούμερα. Ξεκίνησε μια εκπομπή από το μηδέν και έπρεπε να φέρει νούμερα. Τα νούμερα όμως δεν ήλθαν ποτέ. Κατά γενική ομολογία ήταν μια αποτυχημένη εκπομπή. Χωρίς νεύρο, χωρίς ένταση, χωρίς πρωτοτυπία.  Μια από τα ίδια δηλαδή. Για ποιον λόγο να δει ο τηλεθεατής Τρέμη και όχι κάποιο άλλο κανάλι;

    Έτσι με μία επίσημη ανακοίνωση, το κρατικό κανάλι έκανε γνωστό, νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, ότι η διακεκριμένη δημοσιογράφος, επικαλούμενη «σοβαρούς προσωπικούς λόγους», παραιτήθηκε.

    Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση της ΕΡΤ: «Για σοβαρούς προσωπικούς λόγους, η κυρία Όλγα Τρέμη υπέβαλε σήμερα την παραίτησή της από την καθημερινή ενημερωτική εκπομπή «10» της ΕΡΤ1. Η διοίκηση της ΕΡΤ επιθυμεί να ευχαριστήσει την διακεκριμένη δημοσιογράφο για τη συνεργασία της με τη δημόσια τηλεόραση και τη σημαντική συμβολή της στην αντικειμενική ενημέρωση και την αξιοπιστία που οφείλει να υπηρετεί η ΕΡΤ».

    Υπενθυμίζεται ότι η Όλγα Τρέμη ανήκε στο δυναμικό της ΕΡΤ από τον Νοέμβριο του 2019, παρουσιάζοντας την εκπομπή «10», από Δευτέρα έως Πέμπτη.

    Πρόκειται για ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα που προβαλλόταν μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων και είχε προωθηθεί ως μία ενημερωτική εκπομπή, που στόχο είχε να προσεγγίζει την επικαιρότητα με έναν διαφορετικό τρόπο, με τη βοήθεια εξεχόντων καλεσμένων, όπως πολιτικών, ανθρώπων του Τύπου, ακαδημαϊκών αναλυτών και άλλων γνωστών προσώπων!!!

    Το αποτέλεσμα της εκπομπής που παρουσίαζε μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα η κ. Τρέμη, σίγουρα δεν ήταν αυτό που περίμενε

    Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι για αρκετά χρόνια, η κ. Τρέμη αποτελούσε το «χρυσό» κορίτσι του «Μεγάλου Καναλιού», όπου πρωτοστατούσε σε όλα τα σημαντικά τηλεοπτικά προγράμματα, από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων μέχρι την παρουσίαση και τον συντονισμό των εκλογικών βραδιών.

    Η Όλγα Τρέμη έγινε το κύριο πρόσωπο του Mega το 2005, μετά την παραίτηση της Μάρας Ζαχαρέα από την θέση της κεντρικής παρουσιάστριας του βραδινού δελτίου ειδήσεων. Η κ. Τρέμη ανέλαβε αυτό τον ρόλο, ταυτίζοντας εν πολλοίς την καριέρα της με αυτή την χρονική περίοδο, που διήρκεσε έως το 2014, οπότε και παραιτήθηκε.

    Επέστρεψε στο Mega στις 12 Ιανουαρίου 2015, όπου και παρέμεινε μέχρι και το 2017, όταν ο σταθμός ανέστειλε την λειτουργία του.

    Κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Mega, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων που παρουσίαζε σημείωνε υψηλά νούμερα, ενώ και η ίδια έμεινε στη μνήμη ως μία σκληρή δημοσιογράφος, που δεν φοβόταν να έρθει σε αντιπαράθεση με κανέναν.

    Η κ. Τρέμη απουσίαζε από το τηλεοπτικό τοπίο σχεδόν τρία χρόνια, καθώς στο μεταξύ αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί, όχι για να βγει από την ενεργό δράση, όπως η ίδια υποστήριξε, αλλά, όπως είχε πει χαρακτηριστικά «τη σύνταξη την πήρα για να μη μου τη φάει ο Τσίπρας.

    Ο μόνος λόγος που αποφάσισα να το κάνω τώρα, παρά το γεγονός ότι σας είπα πως παραμένω μάχιμη, είναι για να προλάβω τις δυσμενείς αλλαγές τεχνικής φύσεως. Από τότε που πήρα τη σύνταξη, γιατί δεν είναι πολύς καιρός, δεν μου έχουν γίνει περικοπές».

    Ήθελε την παλαιά της αίγλη 

    Ίσως, κατά το διάστημα που απουσίαζε, προετοίμαζε την επιστροφή της, αναμένοντας την κατάλληλη πρόταση, που θα την αναδείκνυε και θα την έφερνε και πάλι στην κορυφή της ενημέρωσης.

    Από την άλλη, ίσως απλά «πιάστηκε» από την πρόταση που της έγινε από την ΕΡΤ, ελπίζοντας πως αυτή η νέα φάση που διανύει το κρατικό κανάλι θα βοηθήσει και την ίδια να ανέβει και πάλι τηλεοπτικά, απολαμβάνοντας ξανά την παλιά της αίγλη.

    Παρά την απουσία της από το τηλεοπτικό τοπίο και το γεγονός ότι η ειδησεογραφία συνέχισε να υπάρχει και χωρίς αυτήν, η κ. Τρέμη προφανώς ανέμενε ότι, με την επιστροφή της, θα αντιμετωπιστεί και πάλι ως «βασίλισσα της ενημέρωσης», όπως ενδεχομένως κάποτε εθεωρείτο.

    Κάτι τέτοιο φυσικά δεν έγινε, για πολλούς λόγους. Τόσο γιατί η ΕΡΤ δεν είναι σε θέση να προσφέρει στην κ. Τρέμη όσα χρειάζεται για να αναδειχθεί βασίλισσα, όσο και γιατί η σύγχρονη εποχή επιτάσσει άλλες ανάγκες και προτεραιότητες, που η κ. Τρέμη είναι μάλλον αδυνατεί να τις κατανοήσει.

    Είναι, άραγε, τυχαία η χρονική στιγμή της εμφάνισης των «σοβαρών προσωπικών λόγων»;

    Οι «πολύ σοβαροί προσωπικοί λόγοι» που ανάγκασαν την κ. Τρέμη να παραιτηθεί, λοιπόν, φαίνεται πως έχουν να κάνουν περισσότερο με τις συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιούνταν η εκπομπή, αλλά και και με το αποτέλεσμα, που έφερνε σταθερά, από την έναρξή της τον περασμένο Νοέμβριο, χαμηλές…«πτήσεις».

    Σημειώνεται, πάντως, ότι στην αρχή της σεζόν, το κρατικό κανάλι είχε ξεκαθαρίσει τη θέση του ως προς το διαθέσιμο budget. Η συμφωνία μεταξύ της κ. Τρέμη και της ΕΡΤ προέβλεπε ότι θα προβληθούν συνολικά 195 επεισόδια, συνολικού κόστους 810.000 ευρώ.

    Η ΕΡΤ είχε αποσαφηνίσει, τότε, πως επρόκειτο για μικτή παραγωγή με κάθε επεισόδιο να κοστίζει 3.673 ευρώ.

    Η συμμετοχή της ΕΡΤ ανερχόταν σε 495 ευρώ ανά επεισόδιο, ποσό που αφορούσε στην κοστολόγηση των παρεχόμενων από την ΕΡΤ υπηρεσιών, δηλαδή την παραχώρηση στούντιο, τεχνικού εξοπλισμού και άλλων.

    Ωστόσο, η καθαρή τοποθέτηση του καναλιού ως προς το πόσα μπορεί να προσφέρει στην άλλοτε «βασίλισσα» του τηλεοπτικού τοπίου δεν ήταν αρκετή για να κρατήσει την κ. Τρέμη στο πόστο της μέχρι την ολοκλήρωση της φετινής τηλεοπτικής σεζόν.

    Δεν ήταν, άλλωστε, λίγοι οι ψίθυροι που έκαναν λόγο, τον τελευταίο καιρό, για ρήξη ανάμεσα στη διοίκηση του καναλιού και την παρουσιάστρια

    Έτσι, εν μέσω τηλεοπτικής σεζόν και σε μία πολύ ευαίσθητη περίοδο, που η τηλεόραση χρειάζεται την ενημέρωση όσο ποτέ άλλοτε, η κ. Τρέμη αποφάσισε να βάλει σε προτεραιότητα τους «σοβαρούς προσωπικούς της λόγους» και να αφήσει το κανάλι εκτεθειμένο, ψάχνοντας αιφνιδίως αν θα αντικαταστήσει την απουσία της κ. Τρέμη με άλλο πρόσωπο ή εάν θα καταργήσει οριστικά την εκπομπή την οποία παρουσίαζε.

    Την ίδια ώρα, απορίες προξενεί η χρονική ταύτιση της παραίτησης της κ. Τρέμη με την ανάληψη καθηκόντων του κ. Χρήστου Παναγιωτόπουλου στον ενημερωτικό τομέα του Open, στην θέση του προσφάτως παραιτηθέντος διευθυντή, Δημήτρη Μιχαλέλη.

    Σημειώνουμε ότι οι δυο τους έχουν συνεργαστεί επιτυχημένα στο παρελθόν στο Μεγάλο Κανάλι. Οι δυο τους ήταν παντρεμένοι και μάλιστα έχουν μαζί ένα γιο κοντά στα 30.

    Ίσως, τελικά, οι σοβαροί προσωπικοί λόγοι να συνοψίζονται στην επιθυμία της άλλοτε πρωταγωνίστριας του Mega να κυνηγήσει ένα καλύτερο, για την ίδια, τηλεοπτικό μέλλον. Θα τα καταφέρει;

    Η θα μας πει οριστικά καληνύχτα και καλή τύχη;



    ΣΧΟΛΙΑ