• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Αυξάνονται οι θέσεις short – Προειδοποιεί η Σαουδική Αραβία

    • NewsRoom

    Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ Μπιν Σαλμάν, Υπουργός Ενέργειας


    Αυξάνεται ο αριθμός των θέσεων πώλησης (short) στο πετρέλαιο, καθώς επικρατεί η πεποίθηση ότι οι τιμές θα πέσουν, ενόψει της επόμενης συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ στις 4 Ιουνίου, σύμφωνα με τους αναλυτές, αυξάνοντας την πιθανότητα μίας αιφνιδιαστικής απόφασης από τους παραγωγούς, σε αυτές τις συνομιλίες.

    Οι short-sellers είναι εκείνοι που θα κερδίσουν εάν πέσουν οι τιμές, καθώς θα πουλήσουν δανεικά περιουσιακά στοιχεία με την ελπίδα να τα αγοράσουν πίσω σε χαμηλότερες τιμές. Ωστόσο, όταν μια απροσδόκητη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ προκαλεί ράλι στις τιμές πετρελαίου, τότε, έρχονται αντιμέτωποι με τις απώλειες.

    Ο ΟΠΕΚ και η Σαουδική Αραβία (ο κορυφαίος παραγωγός) κατηγορούν εδώ και καιρό τους κερδοσκόπους για τις παράδοξες διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου, με τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, να υπόσχεται αυτό δεν θα περάσει «ανώδυνα».

    Αναλυτές της τράπεζας Standard Chartered ανέφεραν σε έκθεση αυτή την εβδομάδα ότι οι βραχυπρόθεσμες κερδοσκοπικές θέσεις στο αργό πετρέλαιο είναι πλέον τόσο πτωτικές όσο ήταν στην αρχή της πανδημίας το 2020 – όταν η ζήτηση και οι τιμές πετρελαίου κατέρρευσαν.

    «Πιστεύουμε ότι η τελευταία συσσώρευση σε short θέσεις αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα περαιτέρω περικοπών της παραγωγής κατά τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+», ανέφεραν.

    Σύμφωνα με τον Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank, οι κερδοσκόποι αύξησαν πρόσφατα τη μεικτή short θέση τους σε αμερικανικό αργό και Brent κοντά στο επίπεδο που ήταν πριν από τις 2 Απριλίου, όταν η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ εξέπληξαν την αγορά με την ανακοίνωση για περικοπές στην παραγωγή.

    Η κίνηση προκάλεσε άνοδο του αργού Brent κατά 6% στα σχεδόν 85 δολάρια το βαρέλι όταν οι συναλλαγές ξανάρχισαν μετά το Σαββατοκύριακο στις 3 Απριλίου, αν και υποχώρησε τις επόμενες εβδομάδες καθώς οι έμποροι εστίασαν στην ανησυχία για ζήτηση και την οικονομική ανάπτυξη.

    Ωστόσο, ο Σαουδάραβας υπουργός είπε την Τρίτη ότι θα μπορούσε να προκαλέσει «περισσότερο πόνο» στους πωλητές, ενώ επέστηκε την «προσοχή» τους, λίγες μέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ + – η οποία θα πραγματοποιηθεί ξανά σε ένα Σαββατοκύριακο που η αγορά θα είναι κλειστή.

    Όπως ανέφερε ο Hansen, τα σχόλια του Σαουδάραβα υπουργού επισημαίνουν την τρέχουσα απογοήτευση στην αγορά και την επιρροή των ανοικτών πωλήσεων, οι οποίες επέστρεψαν δυναμικά τον περασμένο μήνα.

    Παράλληλα, πρόσθεσε ότι μετά την προειδοποίηση του υπουργού, ορισμένοι short-sellers, «μπορεί να έχουν δεύτερες σκέψεις». Στον αντίποδα, υπάρχουν και εκείνοι που εκφράζουν την άποψη ότι ο Σαουδάραβας μπορεί και να μπλοφάρει, βάζοντας σε «πειρασμό» τους traders.

    Πηγή: Reuters 

    Διαβάστε επίσης: 

    ΗΠΑ: Στο 1,3% αναθεωρήθηκε η αύξηση του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ