• ΑΓΟΡΕΣ

    Το short selling έγινε ξανά της μόδας στη Wall Street- Ο ρόλος των επιτοκίων, το sell off και η προειδοποίηση του Τζέιμι Ντίμον

    Wall Street


    Θύματα του short selling ή οι νέες meme stocks; Η πορεία των μετοχών στις περιφερειακές τράπεζες που από την ελεύθερη βουτιά πάνε σε ράλι μέσα σε λίγες ώρες έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στη Wall Street.

    Ακόμα και ο Τζέιμι Ντίμον, CEO της JP Morgan, ζήτησε ελέγχους από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για «ύποπτα tweets» που μπορεί να οδηγήσουν στην κατάρρευση μιας τράπεζας.

    Η αύξηση των επιτοκίων

    Με τις κεντρικές τράπεζες να ξεκινούν το 2022 τον κύκλο της νομισματικής σύσφιξης προκαλώντας καθίζηση στον S&P το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι short sellers είδαν την ευκαιρία για κέρδη και τα πολλά hedge funds εκτόξευσαν τις αποδόσεις τους το προηγούμενο έτος. To Citadel πέτυχε κέρδη ρεκόρ 16 δις δολαρίων στους πελάτες του πέρσι, ενώ σημαντικές αποδόσεις κατέγραψαν και τα De Shaw και Millenium.

    Κάποιοι ξεκίνησαν ήδη από πέρσι να παίρνουν θέσεις short σε περιφερειακές τράπεζες, ποντάροντας στην πίεση που θα δεχθούν από την αύξηση επιτοκίων, με την αναταραχή να ξεσπάει λίγους μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2023 με θύματα μέχρι τώρα τέσσερις αμερικανικές τράπεζες.

    Ηedge funds όπως Beach Point Capital Management,  Converium Capital, Seawolf και Lake Cornelia Research Management είχαν ήδη τα πρώτα κέρδη στα χέρια τους με τη κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Credit Suisse τον Μάρτιο και πέτυχαν έναν δεύτερο γύρο κερδών από το σοκ που προκλήθηκε στο τραπεζικό σύστημα τις επόμενες εβδομάδες.

    Περίεργες συναλλαγές

    Για τράπεζες όπως η First Republic ή η Pacific West, η οποία την Πέμπτη υπέφερε από ένα ακόμα sell off, το ενδιαφέρον των short sellers ήταν ιδιαίτερα υψηλό σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Market Intelligence τον Απρίλιο.

    Οι κινήσεις για μαζικό ξεπούλημα ή και μαζική αγορά μετοχών των περιφερειακών τραπεζών, η οποία οδήγησε την πορεία στις αμερικανικές αγορές από -50% σε +50% μέσα σ’ ένα 24ωρο, θύμισε τις εποχές των meme stocks το 2021 και προκάλεσε την αντίδραση δικηγορικής εταιρείας, της Wachtell, Lipton, Rosen & Katz, η οποία σε επιστολή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε να επιβληθεί απαγόρευση 15 ημερών σε διαπραγματεύσεις short selling σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

    Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι οι επιθέσεις των short sellers θέτουν την αμερικανική οικονομία σε κίνδυνο και πως τη 15νθήμερη παύση θα έδινε χρόνο στις ρυθμιστικές αρχές να δράσουν.

    To αίτημα δεν έγινε δεκτό, ούτε και τα παράπονα επενδυτών ελήφθησαν υπόψιν, μιας και η εμπειρία του 2008, έδειξε ότι η απαγόρευση των θέσεων shorts δεν πέτυχε να ανατρέψει το sell off σε ορισμένες μετοχές.

    Η παρέμβαση του Ντίμον

    Η CEO της JP Morgan Τζέιμι Ντίμον πρωταγωνίστησε στην πρόσφατη τραπεζική αναταραχή καθώς ηγήθηκε μιας μαζικής στήριξης περιφερειακών τραπεζών από τους αμερικανικούς τραπεζικούς κολοσσούς και προχώρησε σε εξαγορά της First Republic, ύστερα από λίγες δραματικές εβδομάδες, όπου η τράπεζα είχε χάσει το 90% της αξίας των μετοχών και το 41% των καταθέσεών της.

    Αν και ο ίδιος πιστεύει ότι η τραπεζική κρίση βαίνει προς το τέλος της, σε συνέντευξή του στο Bloomberg ανέφερε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να εξετάσει τυχόν «αδίστακτες πρακτικές».

    Παραδέχτηκε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι short θέσεις έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τις τραπεζικές μετοχές, όμως επέμεινε:

    «Αν κάποιοι βρίσκονται σε συνεννόηση ή παίρνουν θέση short και κάνουν tweet για κάποια τράπεζα, με στόχο να προκαλέσουν πανικό και να επηρεάσουν την μετοχή της, θα πρέπει να κυνηγηθούν με σθένος. Θα πρέπει να τιμωρηθούν στο μέγιστο βαθμό που το επιτρέπει ο νόμος», ανέφερε.

    Διαβάστε επίσης:

    Τζέιμι Ντίμον: Τα πράγματα ίσως χειροτερέψουν για τις τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ