• Ενέργεια

    Νέες απειλές από Gazprom για διακοπή των ροών φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας

    • NewsRoom


    Η ρωσική Gazprom  είναι πιθανό να προχωρήσει σε νέες μειώσεις στις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από την επόμενη εβδομάδα.

    Πρόκειται για την μοναδική πλέον εναπομείνασα διαδρομή που περνάει μέσω Ουκρανίας, και σύμφωνα με το Bloomberg αποτελεί το τελευταίο χτύπημα στην ενεργειακή κρίσης της Ευρώπης.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι εκατομμύρια ζωές κινδυνεύουν στην Ουκρανία αυτόν τον χειμώνα λόγω κατεστραμμένων υποδομών, με τουλάχιστον 10 εκατ. ανθρώπου να έχουν μείνει που έχουν αφήσει 10 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή το ¼ του πληθυσμού χωρίς ρεύμα.

    Σύμφωνα με τη Gazprom, όπως μεταδίδει μέσω Telegram, ορισμένες ποσότητες φυσικού αερίου που προορίζονταν για τη Μολδαβία είναι εγκλωβισμένες στην Ουκρανία, με τη χώρα να έχει παρακρατήσει 52,52 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

    Εφόσον αυτές οι ποσότητες δεν κινηθούν προς Μολδαβία, η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ουκρανία από την 28η Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι η Gazprom στέλνει σήμερα περίπου 43 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

    Ήδη από τον Οκτώβριο, η Gazprom μείωσε τις ροές φυσικού αερίου προς τη Μολδαβία στα 5,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα και είχε δεσμευτεί να τις διατηρήσει σε αυτό το επίπεδο και τον επόμενο μήνα. Η Naftogaz της Ουκρανίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

    Σύμφωνα πάντως με το Bloomberg, η Ευρώπη πλέον δεν βρίσκεται σε τόσο δύσκολη θέση, καθώς υπάρχουν εισαγωγές LNG, ενώ η βιομηχανική ζήτηση είναι μειωμένη εν μέσω υψηλών τιμών.

    Διαβάστε επίσης:

    Πολωνία: Παίρνει τον έλεγχο της περιουσίας της Gazprom στο τμήμα του Yamal



    ΣΧΟΛΙΑ