• LIFE&STYLE

    Γνωρίστε τον κυκλόπτερο, το αξιολάτρευτο ψάρι που φέρνει την επανάσταση στην εκτροφή του σολομού


    Δεν υπάρχουν πολλά ψάρια που θα ονομάζονταν «χαριτωμένα», αλλά ρωτήστε οποιονδήποτε γνώστη ψαριών σχετικά με τον κυκλόπτερο, και κατά πάσα πιθανότητα αυτή θα είναι η πρώτη λέξη που θα χρησιμοποιήσει για να το περιγράψει.

    Τα μικρά βολβοειδή ψάρια είναι δημοφιλείς καλεσμένοι σε πάρτι γενεθλίων στην Ιαπωνία και το αυγοτάραχό τους είναι μια φθηνή εναλλακτική λύση αντί για το χαβιάρι. Αλλά επίσης είναι σπουδαίοι διαχειριστές των παρασίτων σε ιχθυοτροφεία σολομού, αντικαθιστώντας τα τοξικά παρασιτοκτόνα που χρησιμοποιούνται μερικές φορές για να σκοτώσουν τη θαλάσσια ψείρα. Τα πτερύγιά τους είναι στο κάτω μέρος τους και πραγματικά κολλούν σε επιφάνειες. Αρχικά, χρησιμοποιήθηκαν στο εμπόριο το 2009, από τη Νορβηγική εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας σολομού «Kvarøy Fiskeoppdrett», και τώρα εξελίσσονται σε ένα κανονικό εργαλείο για την εκτροφή σολομού ως αντικατάστατο για το πολύχρωμο, αλλά σαφώς λιγότερο χαριτωμένο ψάρι, τη χειλού. Τα θηλυκά της ποικιλίας των κυκλοπτέρων μπορούν να μεγαλώσουν έως και 61 εκατοστά, αλλά συνήθως είναι πολύ μικρότερα. Άλλα είδη, όπως ο ακανθώδης κυκλόπτερος του Ειρηνικού Ωκεανού μεγαλώνουν μέχρι 2,5 εκατοστά κατά μέσο όρο.

    untitled5

    Σε αντίθεση με το ψάρι χειλού – που δεν πήγε το χειμώνα τόσο καλά, σύμφωνα με τον Alf Gøran Knutsen, γενικό διευθυντή της «Kvarøy» – οι κυκλόπτεροι προέρχονται από την Αρκτική, τον Βόρειο Ατλαντικό και το Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, καθιστώντας τους κατάλληλους για τα παγωμένα νερά της Νορβηγίας. Ο Knutsen εκτιμά ότι το 2015, 10 εκατομμύρια κυκλόπτεροι χρησιμοποιήθηκαν για την εκτροφή σολομού παγκοσμίως. Στις ιχθυοκαλλιέργειές του, είπε, χρησιμοποιούνται περίπου 150.000 κυκλόπτεροι, οι οποίοι είναι αυτόχθονοι στη Νορβηγία. Μόνο το 6-10% περίπου των ψαριών στην «Kvarøy» είναι κυκλόπτεροι, λέει ο Knutsen, και η βιωσιμότητα που εστιάζεται στις ιχθυοκαλλιέργειες του σολομού, τους συλλέγει και τους επεξεργάζεται σε ιχθυέλαια, επίσης.

    Και μην ανησυχείτε, μπορούν να επιβιώσουν έξω από το νερό για αρκετά λεπτά, έτσι δεν παθαίνουν κάτι κακό όταν πρέπει να τους πάρουν για να βγάλουν χαριτωμένες φωτογραφίες.

    Αλλά οι κυκλόπτεροι είναι παλιά νέα στις ιχθυοκαλλιέργειες, στις οποίες το τελευταίο άλμα της βιωσιμότητας, μαζί με μια άλλη Νορβηγική εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας σολομού, τη «Selsøyvik», είναι μια συνεργασία με την «Whole Foods», την εταιρεία ιχθυοτροφών «BioMar», και εισαγωγέα της «Blue Circle Foods». Σε αντίθεση με τις περισσότερες ιχθυοτροφές που χρησιμοποιούνται για την ιχθυοκαλλιέργεια, το «In the Blue» της «BioMar» γίνεται με ασφαλή συστατικά, όπως τα υπολείμματα ιχθύων που έχουν ήδη αλιευθεί και επεξεργαστεί για ανθρώπινη κατανάλωση. «Δεν ξέρω κανένα άλλο ιχθυοτροφείο σολομού που να είναι καθαρή πρωτεΐνη», λέει ο David Pilat, υπεύθυνος αγορών της παγκόσμιας εταιρείας θαλασσινών «Whole Foods».

    Αυτό είναι σίγουρα συναρπαστικό, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι χαριτωμένο.

     



    ΣΧΟΛΙΑ