Η άνοδος των τιμών στα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας, σε συνδυασμό με τις στοχευμένες κινήσεις που έκανε πέρυσι η Philosofish –με ενίσχυση των πωλήσεων βιολογικών ιχθύων και είσοδο σε νέες αγορές, με αιχμή το Ισραήλ– οδήγησε σε έσοδα 111 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 14%. Ωστόσο, παρά την αύξηση των πωλήσεων, η εταιρεία –βασικός μέτοχος της οποίας είναι η Diorafish– παρέμεινε σε ζημιογόνο αποτέλεσμα, αν και οι ζημιές περιορίστηκαν σημαντικά.

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, μετά την Avramar, και μία από εκείνες που διεκδίκησαν την ηγέτιδα της αγοράς στη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή που εκκίνησαν οι πιστώτριες τράπεζες, προχώρησε σε αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της, σε λήψη νέου δανείου από τη μητρική στη φετινή χρήση, αλλά και σε αίτημα παροχής συναίνεση προς τους ομολογιούχους, ζητώντας την προσωρινή εξαίρεση από την υποχρέωση συμμόρφωσης για τις χρήσεις 2024 και 2025.

1

Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε χθες η εταιρεία με επικεφαλής τον Γκόραν Μαρκούλιν, που αντικατέστησε στο τέλος Δεκεμβρίου τον Νίκο Λυμπέρη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και τον Γιώργο Μομφεράτο στη θέση του προέδρου του Δ.Σ., τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα –4,5 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, τα αυξημένα έξοδα διάθεσης και απομείωση άυλων περιουσιακών στοιχείων ύψους 6,4 εκατ. ευρώ.

Περιορίστηκαν οι ζημιές

Παρά τον περιορισμό των ζημιών σε επίπεδο EBITDA σε σχέση με το 2023, το τελικό αποτέλεσμα παρέμεινε αρνητικό. Οι καθαρές ζημιές προ φόρων ανήλθαν σε 14,6 εκατ. ευρώ, μειωμένες ωστόσο σε σύγκριση με τις ζημιές ύψους 23,9  εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Οι καθαρές ζημιές διαμορφώθηκαν στα 14,6 εκατ. ευρώ, από ζημιές 23,9 εκατ. το 2023. Τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν σε 847 χιλ. ευρώ, από 1,95 εκατ. ευρώ, η σχέση καθαρής θέσης προς υποχρεώσεις διαμορφώθηκε σε 0,37 από 0,41 το 2023.

Πέρυσι ολοκληρώθηκε η απορρόφηση της 100% θυγατρικής Aurora Salmon A.E., κάτι που όπως επισημαίνεται στις οικονομικές καταστάσεις, απλοποίησε τη δομή του ομίλου. Επιπλέον

Η Philosofish στην ίδια χρήση απέκτησε κτηριακές εγκαταστάσεις 1.955 τμ στην περιοχή της Λάρυμνας καθώς επίσης και αγροτεμάχιο 9.300 τμ στην περιοχής του Άγιου Σεραφείμ για την επέκταση των εγκαταστάσεων συσκευασίας και διαλογής. Με την απορρόφηση της Aurora της 24.12.2024 στην εταιρεία περιήλθε μονάδα εκτροφής στην περιοχή Γοργοπόταμος και εγκαταστάσεις επεξεργασίας στη ΒΙΠΕΘ Λαμίας. Παράλληλα επενδύει σε νέα κεντρική αποθήκη ιχθυοτροφών και μονάδα διαχείρισης διχτυών.

Αναδιάρθρωση του δανεισμού και αίτημα παροχής waiver

Την ίδια ώρα για την ενίσχυση της ρευστότητας της εταιρείας και τη στήριξη των επιχειρησιακών και επενδυτικών της

δραστηριοτήτων, ξεκίνησε μια συνολική αναδιάρθρωση των υφιστάμενων τραπεζικών δανείων. Η συμφωνία αυτή προβλέπει επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής έως το 2030 με αναστολή καταβολής κεφαλαίου για περίοδο τεσσάρων ετών. Το δάνειο που έλαβε από τη μητρική Diorafish τον Απρίλιο του 2025 ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ.  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι  η διοίκηση της εταιρείας, γνωρίζοντας ότι δεν θα επιτύγχανε την τήρηση συγκεκριμένων χρηματοοικονομικών δεικτών (covenants), η διοίκηση προχώρησε, τον Νοέμβριο του 2024, σε αίτημα παροχής συναίνεσης (waiver) προς τους ομολογιούχους, ζητώντας την προσωρινή εξαίρεση από την υποχρέωση συμμόρφωσης για τις χρήσεις 2024 και 2025. Παράλληλα, υπεβλήθη και αίτημα αναδιάρθρωσης των δύο κοινών ομολογιακών δανείων, με πρόταση για παράταση της διάρκειας αποπληρωμής έως τον Δεκέμβριο του 2030. Οι ομολογιούχοι απάντησαν θετικά υπό όρους στις 11 Απριλίου 2025 και τα σχετικά χρηματοδοτικά έγγραφα υπεγράφησαν στις 26 Ιουνίου 2025, επισημοποιώντας την τροποποίηση των όρων για τα δύο δάνεια. Αντίστοιχη κίνηση έγινε και προς την τράπεζα Πειραιώς για δάνειο ύψους 3 εκατ. ευρώ, με τη σχετική έγκριση να παρέχεται στις 27 Ιανουαρίου 2025, καλύπτοντας τη μη τήρηση συγκεκριμένων χρηματοοικονομικών όρων της σύμβασης.

Εξάλλου η  εταιρεία εντός του 2024 αποπλήρωσε ποσό ύψους €1.4 εκατ. τακτοποιώντας το υπόλοιπο της δανειακής σύμβασης που είχε συνάψει για να υποστηρίξει επενδυτικά σχέδια που εντάχθηκαν στο επενδυτικό πρόγραμμα «Παραγωγικές Επενδύσεις στην Υδατοκαλλιέργεια» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας & Θάλασσας 2014-2020.

Οι προοπτικές για τη φετινή χρήση

Η Philosofish αναμένει ότι το 2025 θα αποτελέσει μια σημαντική χρονιά ανάπτυξης για την Εταιρεία. Η θετική προοπτική στηρίζεται στην αύξηση των τιμών πώλησης, στη μείωση του κόστους πρώτων υλών και στην ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας σε βασικές αγορές, όπως το Ισραήλ, η Ιταλία και η Ισπανία. Βασικός άξονας, όπως επισημαίνεται, θα αποτελέσει η ενίσχυση των πωλήσεων φρέσκων προϊόντων, συσκευασμένων σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα (MAP), μέσω στρατηγικών συνεργασιών με κορυφαίες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αξιοποιώντας τη βάση που τέθηκε κατά το προηγούμενο έτος. Στο πλαίσιο του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου της, δρομολογούνται σημαντικά έργα ενίσχυσης της παραγωγικής ικανότητας και της λειτουργικής αποδοτικότητας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η δημιουργία νέας κεντρικής αποθήκης ιχθυοτροφών και η εγκατάσταση κεντρικής μονάδας διαχείρισης διχτυών για την υποστήριξη των χερσαίων μονάδων εκτροφής. Παράλληλα, προχωρά η αναδιάρθρωση των παραγωγικών εγκαταστάσεων σε Κόφινα, Γιάλτρα, Λάρυμνα και Άγιο Σεραφείμ, με στόχο τη βελτιστοποίηση της χρήσης των πόρων και την ενίσχυση της ευελιξίας στην παραγωγή. Επιπλέον, προγραμματίζεται η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας των ιχθυογεννητικών σταθμών, ώστε να καλυφθούν πλήρως οι φιλόδοξοι στόχοι ανάπτυξης της Εταιρείας και να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη παροχή γόνου για τους προγραμματισμένους όγκους παραγωγής των επόμενων ετών. Ωστόσο σε επίπεδο επενδύσεων διατηρείται η συγκρατημένη πολιτική του 2024, όπως τονίζεται σχετικά.

Διαβάστε επίσης

Orchestra Hellas: Με ατού το συνδρομητικό μοντέλο κερδίζει έδαφος στην αγορά

Απ. Βακάκης σε μετόχους της Jumbo: «Είμαι εμετικά φοβικός – Δεν θέλω να παίρνω ρίσκα»

Πλαίσιο: Πωλήσεις ρεκόρ 480 εκατ. ευρώ – Σημαντική κάμψη στα κέρδη