• Food

    Συνταγές για κριτσίνια από τον Άκη Πετρετζίκη

    • NewsRoom
    Κριτσίνια πολύσπορα

    Κριτσίνια πολύσπορα


    Ο Άκης Πετρετζίκης μας προτείνει τρεις πανεύκολες συνταγές για κριτσίνια.

    Τα κριτσίνια αποτελούν το ιδανικό σνακ για το σχολείο, το γραφείο, την εκδρομή ή το σπίτι.

    Κριτσίνια πολύσπορα, καλαμποκιού και καρότου έτοιμα σε 20-30 λεπτά και κατάλληλα για όλες τις ώρες της ημέρας!

    Κριτσίνια πολύσπορα

    Συστατικά

    • 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
    • 50 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
    • 150 γρ. μαργαρίνη, κρύα
    • 1 κρόκο
    • 2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
    • 2 πρέζες αλάτι
    • 2 κ.σ. κονιάκ
    • 250 γρ. νερό
    • 60 γρ. ηλιόσπορο
    • 20 γρ. λιναρόσπορο
    • 30 γρ. μαραθόσπορο
    • πιπέρι

    Μέθοδος Εκτέλεσης

    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
    • Στρώνουμε 2 φύλλα λαδόκολλας σε 2 ταψιά και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
    • Ρίχνουμε στον πολυκόφτη τα 2 αλεύρια και τη μαργαρίνη κομμένη σε κύβους, και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.
    • Προσθέτουμε τον κρόκο, 1 κ.σ. ζάχαρη, το αλάτι και το κονιάκ, και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια λεία και ελαστική ζύμη.
    • Βγάζουμε τη ζύμη από τον πολυκόφτη και τη χωρίζουμε σε μπαλάκια των 10 γρ.
    • Πλάθουμε το κάθε μπαλάκι σε μπαστουνάκι μήκους 10 εκ., προσπαθώντας να τα κάνουμε ομοιόμορφα για να ψηθούν στον ίδιο χρόνο.
    • Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό μαζί μαζί με τη 1 κ.σ. ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί.
    • Βάζουμε σε ένα δεύτερο μπολ όλους τους σπόρους.
    • Περνάμε τα κριτσίνια πρώτα απο το νερό με τη ζάχαρη και έπειτα απο τους σπόρους, ώστε να κολλήσουν.
    • Τοποθετούμε τα κριτσίνια στα ταψιά και πασπαλίζουμε με πιπέρι.
    • Μεταφέρουμε τα ταψιά στον φούρνο και ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
    • Αφαιρούμε τα ταψιά από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
    • Σερβίρουμε.

    Κριτσίνια καλαμποκιού

    Συστατικά

    • 150 γρ. καλαμποκάλευρο
    • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
    • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
    • 5 γρ. αλάτι
    • 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
    • 50 γρ. ελαιόλαδο
    • 130 γρ. νερό

    Για τη σύνθεση

    • 100 γρ. νερό
    • 100 γρ. δημητριακά, καλαμποκιού

    Για το σερβίρισμα

    • κατσικίσιο τυρί

    Μέθοδος Εκτέλεσης

    • Σε ένα μπολ βάζουμε το καλαμποκάλευρο, το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το νερό. Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε και 1 κ.γ. κοφτό επιπλέον κρυσταλλική ζάχαρη.
    • Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και μόλις σχηματιστεί η ζύμη συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια.
    • Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
    • Κόβουμε σε κομμάτια 20 γρ. και πλάθουμε σε μπαστουνάκια 15-20 εκ.
    • Σε ένα μπολ βάζουμε νερό και σε άλλο μπολ βάζουμε τα δημητριακά καλαμποκιού τριμμένα.
    • Βουτάμε τα μπαστουνάκια στο μπολ με το νερό, στη συνέχεια στο μπολ με τα δημητριακά και μεταφέρουμε σε ταψιά με λαδόκολλα.
    • Ψήνουμε ξεχωριστά τα ταψιά για 20-25 λεπτά.
    • Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε με κατσικίσιο τυρί.

    Κριτσίνια καρότου

    Συστατικά

    • 150 γρ. σκληρό αλεύρι
    • 100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
    • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
    • 100 γρ. ελαιόλαδο
    • 50 γρ. λευκό κρασί
    • 150 γρ. καρότο, τριμμένο
    • 1 κ.γ. κύμινο
    • 1 κ.γ. αλάτι

    Μέθοδος Εκτέλεσης

    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
    • Στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί και το αφήνουμε στην άκρη.
    • Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 5-8 λεπτά, μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη.
    • Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια των 20 γρ. και τα πλάθουμε με τα χέρια μας σε μπαστουνάκια των 20 εκ.
    • Τοποθετούμε τα κριτσίνια στο ταψί, μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
    • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο.
    • Σερβίρουμε τα κριτσίνια με τα συνοδευτικά της αρεσκείας μας.

    Διαβάστε επίσης:

    Χωριάτικη πίτα από τον Άκη Πετρετζίκη

    Καριόκες με τσουρέκι από τον Άκη Πετρετζίκη

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ