• Food

    Πατατόσουπα με κάστανα από τον Άκη Πετρετζίκη

    • NewsRoom
    Πατατόσουπα με κάστανα

    Πατατόσουπα με κάστανα


    Η διάσημη γαλλική πατατόσουπα parmentier σε μια εκδοχή με κάστανα!

    Βελουτέ και κρεμώδης, ιδανική για ορεκτικό σε ένα επίσημο γεύμα και όχι μόνο!

    Δείτε τη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη:

    Συστατικά

    Για τα κρουτόν

    • 6 φέτες ψωμί για τοστ
    • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 2 σκ. σκόρδο
    • 1 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά
    • αλάτι
    • πιπέρι

    Για τη σούπα

    • 1 κιλό πατάτες
    • 200 γρ. κάστανα, βρασμένα
    • 1 κρεμμύδι
    • 1 πράσο
    • 80 γρ. βούτυρο
    • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 2 σκ. σκόρδο
    • 70 γρ. λευκό κρασί
    • 1 κύβο κότας
    • 1,5-1,7 λίτρα νερό
    • χυμό λεμονιού, από ½ λεμόνι
    • 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
    • αλάτι
    • πιπέρι

    Για το σερβίρισμα

    • ελαιόλαδο
    • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
    • φύλλα θυμαριού

    Μέθοδος Εκτέλεσης

    Για τα κρουτόν

    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C στον αέρα.
    • Κόβουμε με ένα μαχαίρι τις φέτες ψωμιού σε μικρά κυβάκια και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ.
    • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
    • Ρίχνουμε τα κυβάκια σε ένα ταψί, τα απλώνουμε καλά, μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
    • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και βγάζουμε το σκόρδο.
    • Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν καλά τα κρουτόν πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

    Για τη σούπα

    • Κόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο σε μεγάλα κομμάτια, και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα.
    • Προσθέτουμε 30 γρ. βούτυρο, το ελαιόλαδο και το σκόρδο, τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
    • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του.
    • Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κύβους και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
    • Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τον κύβο και το 1,5 λίτρο νερό, και βράζουμε για 10 λεπτά. (Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με επιπλέον νερό.)
    • Ρίχνουμε τα κάστανα και βράζουμε για ακόμα 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
    • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο βούτυρο και την κρέμα γάλακτος, και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να αποκτήσει μια βελούδινη υφή η σούπα.
    • Μοιράζουμε τη σούπα σε πιάτα, προσθέτουμε τα κρουτόν, και σερβίρουμε με ελαιόλαδο, πιπέρι και φύλλα θυμαριού.

     Διαβάστε επίσης:

    Εύκολο παγωτό μελομακάρονο από τον Άκη Πετρετζίκη

    Cinnamon rolls μελομακάρονο από τον Άκη Πετρετζίκη

    Μηλόπιτα από τον Άκη Πετρετζίκη



    ΣΧΟΛΙΑ