• Food

    Cinnamon rolls μελομακάρονο από τον Άκη Πετρετζίκη

    • NewsRoom


    Τα αγαπημένα cinnamon rolls σε μια χριστουγεννιάτικη εκδοχή από τον Άκη Πετρετζίκη!

    Αφράτα ρολάκια κανέλας με γεύση που θυμίζει μελομακάρονο, είναι το τέλειο συνοδευτικό για τον καφέ σας την περίοδο των γιορτών!

    Καλή απόλαυση!

    Συστατικά

    Για τη ζύμη

    • 60 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
    • 60 γρ. γάλα πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
    • 80 γρ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
    • 10 γρ. ξηρή μαγιά
    • 400 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
    • 60 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
    • 2 αυγά, μεσαία
    • 4 γρ. αλάτι
    • ηλιέλαιο, για το άλειμμα του μπολ

    Για τη σύνθεση

    • 60 γρ. βούτυρο, λιωμένο + έξτρα για το άλειμμα
    • 160 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
    • 10 γρ. κανέλα
    • ¼ κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
    • ¼ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
    • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
    • αλεύρι γ.ο.χ., για το άνοιγμα της ζύμης

    Για το γλάσο

    • 120 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
    • 90 γρ. άχνη ζάχαρη
    • 30 γρ. γάλα πλήρες
    • ½ κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
    • ξύσμα πορτοκαλιού
    • ½ κ.γ. κανέλα
    • 1 πρέζα τριμμένο γαρίφαλο

    Για το σερβίρισμα

    • καρύδια, ψιλοκομμένα

    Μέθοδος Εκτέλεσης

    Για τη ζύμη

    • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη, το γάλα, το νερό και τη μαγιά, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
    • Προσθέτουμε το αλεύρι, το βούτυρο, τα αυγά και το αλάτι, μεταφέρουμε τον κάδο στο μίξερ, και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 10-15 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.
    • Αλείφουμε με ηλιέλαιο ένα μπολ και μεταφέρουμε μέσα τη ζύμη.
    • Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. (Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.)

    Για τη σύνθεση

    • Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο εργασίας και μεταφέρουμε πάνω τη ζύμη.
    • Ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός πλάστη σε τετράγωνο σχήμα διαστάσεων 42×42 εκ.
    • Απλώνουμε το λιωμένο βούτυρο σε όλη την επιφάνεια της ζύμης, αφήνοντας 1 εκ. κενό από τις άκρες.
    • Ρίχνουμε σε ένα μπολ τη μαύρη μαλακή ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και το ξύσμα πορτοκαλιού, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, και πασπαλίζουμε πάνω από το λιωμένο βούτυρο.
    • Τυλίγουμε τη ζύμη σε ένα ρολό και την κόβουμε με ένα πριονωτό μαχαίρι σε 12 ίσα κομμάτια πάχους 3,5 εκ.
    • Τοποθετούμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 25×32 εκ. ώστε να καλύπτει όλη την επιφάνειά του.
    • Τοποθετούμε τα κομμάτια της ζύμης στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο.
    • Καλύπτουμε το ταψί με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε τα ρολάκια να φουσκώσουν για 30-60 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
    • Αλείφουμε τα ρολάκια με λίγο λιωμένο βούτυρο, μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά και μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
    • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε τα cinnamon rolls στην άκρη να κρυώσουν.

    Για το γλάσο

    • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη άχνη, και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη.
    • Προσθέτουμε το γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρίφαλο, και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει λείο το γλάσο.
    • Περιχύνουμε το γλάσο πάνω από τα cinnamon rolls, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια, και σερβίρουμε.

    Διαβάστε επίσης:

    Εύκολο πανετόνε από τον Άκη Πετρετζίκη

    Μηλόπιτα από τον Άκη Πετρετζίκη

    Εύκολη χορτόπιτα με φέτα από τον Άκη Πετρετζίκη



    ΣΧΟΛΙΑ