• Food

    Παραδοσιακοί κουραμπιέδες από τον Άκη Πετρετζίκη

    • NewsRoom
    Παραδοσιακοί κουραμπιέδες

    Παραδοσιακοί κουραμπιέδες


    Οι μέρες για τα Χριστούγεννα μετράνε αντίστροφα και τα σπίτια μας γεμίζουν μελομακάρονα και κουραμπιέδες.

    Ο Άκης Πετρετζίκης μας δείχνει την τέλεια συνταγή για το κλασικό και παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό με ζάχαρη άχνη και αμύγδαλα!

    Συστατικά

    • 500 γρ. βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου
    • 220 γρ. άχνη ζάχαρη
    • 1 βανιλίνη
    • 1 κ.γ. ανθόνερο
    • 30 γρ. λικέρ πικραμύγδαλο, ή κονιάκ ή ρούμι
    • 200-280 γρ. αμύγδαλο φιλέ ή χοντροκομμένο, ανάλατο και καβουρδισμένο
    • 900 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
    • 1 πρέζα αλάτι

    Για τη σύνθεση

    • 1 κ.σ. ανθόνερο
    • 300 γρ. άχνη ζάχαρη

    Μέθοδος Εκτέλεσης

    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
    • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το φτερό για 10-15 λεπτά να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα.
    • Προσθέτουμε τη βανίλια σε σκόνη, το ανθόνερο, το λικέρ πικραμύγδαλο και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
    • Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ.
    • Σπάμε το αμύγδαλο με τα χέρια μας για να το κάνουμε τρίμμα και το βάζουμε σε ένα μπολ.
    • Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ.
    • Ανακατεύουμε το μείγμα με μια κουτάλα, πολύ απαλά για να μην πέσει ο όγκος του μείγματος.
    • Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
    • Πλάθουμε μπαλάκια 30 γρ. το κάθε ένα και μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα.
    • Πιέζουμε ελαφρά στο κέντρο με το δάχτυλό μας και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
    • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλο το μείγμα.
    • Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
    • Βάζουμε μια στρώση από τους κουραμπιέδες στην πιατέλα σερβιρίσματος, ψεκάζουμε με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
    • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλους τους κουραμπιέδες και σερβίρουμε.

    Δείτε βίντεο με τη συνταγή

    Tip από τον Άκη: Αν δεν έχετε μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ με 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ και πλάθουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

    Διαβάστε επίσης:

    Εύκολο πανετόνε από τον Άκη Πετρετζίκη

    Gingerbread brownies από τον Άκη Πετρετζίκη

    Cinnamon rolls μελομακάρονο από τον Άκη Πετρετζίκη



    ΣΧΟΛΙΑ