• Food

    Κέικ με φιστικοβούτυρο και καραμέλες από τον Άκη Πετρετζίκη

    • NewsRoom
    Κέικ με φυστικοβούτυρο και καραμέλες

    Κέικ με φυστικοβούτυρο και καραμέλες


    Από τα πιο ιδιαίτερα σπιτικά κέικ με φιστικοβούτυρο και καραμέλες βουτύρου!

    Εάν αγαπάτε το φιστικοβούτυρο και τις καραμέλες, ο Άκης Πετρετζίκης σας προτείνει την τέλεια συνταγή για αρωματικό κέικ με λίγα υλικά και αφράτη γκανάς για την επικάλυψη!

    Συστατικά

    • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για τη φόρμα
    • 80 γρ. καραμέλες, βουτύρου ή γάλακτος, μαλακές, ψιλοκομμένες
    • 150 γρ. βούτυρο, λιωμένο + έξτρα για τη φόρμα
    • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
    • 2 αυγά, μεσαία
    • 150 γρ. γάλα, 3,5%
    • 150 γρ. φιστικοβούτυρο, απαλό

    Για την ganache montée φιστίκι

    • 5 γρ. φύλλα ζελατίνης
    • 550 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, κρύα
    • 50 γρ. γλυκόζη, σιρόπι
    • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
    • 170 γρ. κουβερτούρα λευκή, λιωμένη
    • 100 γρ. φιστικοβούτυρο, απαλό

    Για το σερβίρισμα

    • καραμέλες, βουτύρου ή γάλακτος
    • φιστίκια
    • πουράκια

    Μέθοδος Εκτέλεσης

    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
    • Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και τις καραμέλες βουτύρου, και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
    • Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με αλεύρι μια ορθογώνια φόρμα για κέικ 11×25 εκ.
    • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη, και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.
    • Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, φροντίζοντας να απορροφηθεί το πρώτο προτού ρίξουμε το επόμενο, και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν στο μείγμα.
    • Προσθέτουμε το γάλα και το φιστικοβούτυρο, και χτυπάμε για ακόμα 1 λεπτό.
    • Μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ τα στερεά υλικά (το αλεύρι με τις καραμέλες) και χτυπάμε για ακόμα λίγα δευτερόλεπτα.
    • Βάζουμε το μείγμα στη φόρμα.
    • Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.

    Για την ganache montée φιστίκι

    • Ρίχνουμε σε ένα μπολ κρύο νερό και μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
    • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί.
    • Ρίχνουμε τα 220 γρ. από την κρέμα γάλακτος, τη γλυκόζη και το εκχύλισμα βανίλιας, και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
    • Προσθέτουμε τη μουλιασμένη ζελατίνη -αφού προηγουμένως τη στραγγίξουμε με τα χέρια μας- και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί.
    • Ρίχνουμε το μείγμα της κατσαρόλας σε ένα μπολ στο οποίο έχουμε βάλει τη λιωμένη λευκή κουβερτούρα, και ανακατεύουμε καλά με ένα ραβδομπλέντερ.
    • Ρίχνουμε τα υπόλοιπα 330 γρ. κρέμα γάλακτος, χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 8 ώρες.
    • Αφαιρούμε την ganache montée από το ψυγείο και τη ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ.
    • Προσθέτουμε το φιστικοβούτυρο, και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να αφρατέψε το μείγμα.
    • Βάζουμε την ganache montée σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής.

    Για τη συνθεση

    • Διακοσμούμε το κέικ με την ganache montée και το στολίζουμε με καραμέλες, φιστίκια, και πουράκια.
    • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

    Διαβάστε επίσης:

    Κρέπες σουφλέ από τον Άκη Πετρετζίκη

    Πίτσα με κοτόπουλο και τυρί κρέμα από τον Άκη Πετρετζίκη

     



    ΣΧΟΛΙΑ