• LIFE&STYLE

    Pininfarina: Η σχεδιάστρια – σύμβολο αυτοκινήτων γίνεται Μade in India


    Η εμβληματική ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία και εταιρεία σχεδιασμού «Pininfarina SpA» έχει τώρα ένα νέο ιδιοκτήτη – την Ινδική εταιρεία «Mahindra  Group», που έχει δηλώσει ότι θα αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας στο Μιλάνο.

    Η εταιρεία «Pininfarina» που ιδρύθηκε το 1930, έχει σχεδιάσει οχήματα για κατασκευαστές αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένης της Ferrari, της Alfa Romeo, της Peugeot, της Maserati, και της Rolls Royce. Η εταιρεία «Cambiano», με έδρα την Ιταλία έχει επίσης δουλέψει με τρένα μεγάλης ταχύτητας, λεωφορεία, τραμ, σκάφη, αεροπλάνα, και ιδιωτικά τζετ, και παρέχει συμβουλές στο βιομηχανικό σχεδιασμό, την εσωτερική διακόσμηση, την αρχιτεκτονική και τα γραφικά σχέδια.

    rolls_royce_wraith_rolls_royce_wraith_side_view_black_glitter_99063_3840x2400

    Αλλά για το μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης δεκαετίας, τα οικονομικά της ήταν ένα χάος. Αυτή η πραγματικότητα, έφερε μια έντονη ανακούφιση, καθώς κατασκευαστές αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο άρχισαν να φέρνουν περισσότερες δουλειές σχεδιασμού μέσα στην επιχείρηση, και αντανακλάται στους όρους της συμφωνίας, στην οποία η «Mahindra» θα αγοράσει μετοχές με έκπτωση 74 % από την τιμή κλεισίματος την 11η Δεκεμβρίου.

    Η συμφωνία θα εκτελεστεί μέσα από μια νέα κοινοπραξία μεταξύ της «Mahindra & Mahindra» (M & M) – του Ομίλου εταιρειών αυτοκινήτων «Mahindra Group» και της εταιρείας πληροφορικής του ομίλου, «Tech Mahindra».  Έχει μια συμφωνία να αγοράσει το 76,1 % των μετοχών της «Pininfarina» από τον τωρινό μέτοχο ελέγχου, «Pincar Srl», στην τιμή των € 1,1 ανά μετοχή, και ακολουθείται από μια ανοικτή προσφορά για τις υπόλοιπες μετοχές του «Pininfarina», στην ίδια τιμή.

    ferrari_FXX_K_3127852k

    Οι μετοχές «Pininfarina» έκλεισαν την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου στα € 4,2. Η μετοχή υποχώρησε 69 % τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου κι έφτασε στα € 1,31.

    Συζητώντας για την έκπτωση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Pininfarina» Silvio Angori  δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι με αυτή τη συμφωνία η εταιρεία θα ανακεφαλαιοποιηθεί και θα έχει καλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης». Σύμφωνα με το «Reuters», μέσω έκδοσης δικαιωμάτων νέων μετοχών, η «Mahindra» θα εισάγει επιπλέον € 20 εκατομμύρια στην επιχείρηση, και θα παράσχει μία εγγύηση ύψους μέχρι € 114.500.000 προς τους πιστωτές της «Pininfarina».

    Ο πρόεδρος της «Pininfarina», Paolo Pininfarina, ήταν πρόθυμος να κατευνάσει τυχόν ανησυχίες ότι η συμφωνία αντιπροσώπευε μία διακοπή με την ιταλική κληρονομιά της.

    «Σε έναν διεθνή κόσμο, η επιχειρηματικότητα και το κεφάλαιο δεν χρειάζονται διαβατήριο», είπε σε δήλωσή του.  «Η παγκόσμια παρουσία της «Tech Mahindra» και το παγκόσμιο μοντέλο παράδοσης θα μας επιτρέψουν να ανταγωνιστούμε για ένα μεγαλύτερο κομμάτι πίτας στην επιχείρηση».

    bg_intro_katalog_1024x450

    Ο Όμιλος «Mahindra» δεν έχει σκοπό να συγχωνεύσει την αποκτηθείσα εταιρεία με τις υπάρχουσες επιχειρήσεις της. «Η «Pininfarina» θα συνεχίσει να παραμένει μια ανεξάρτητη εταιρεία, εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον Paolo Pininfarina να συνεχίζει να είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της», δήλωσε η «Tech Mahindra» με έδρα στη Βομβάη.

    Η «Mahindra» μπορεί να μην αξιοποιήσει άμεσα τις δυνατότητες σχεδιασμού της «Pininfarina» στην αγορά της Ινδίας, αλλά η εξαγορά αυτή θα αποδειχθεί χρήσιμη, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία σκοπεύει να επεκταθεί στο εξωτερικό, λέει ο Abdul Majeed, ένας συνεργάτης της «PricewaterhouseCoopers» που οδήγησε την πρακτική της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ινδία. «Δεδομένου ότι η εταιρεία φαίνεται να παγκοσμιοποιείται, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες αγορές, μπορεί να μην έχουν όλες τις ειδικότητες που απαιτούνται και θα χρειαστούν σχέδια που λειτουργούν εκεί. Γι’ αυτό η εν λόγω εξαγορά παίζει τεράστιο ρόλο» λέει στο «Quartz».



    ΣΧΟΛΙΑ