• LIFE&STYLE

    Αυτές είναι οι πιο ακριβές πόλεις του κόσμου για πολυτελή διαβίωση

    • Bloomberg
    Πολυτελή ακίνητα στο νησί Sentosa, στη Σιγκαπούρη πηγή: Bloomberg

    Πολυτελή ακίνητα στο νησί Sentosa, στη Σιγκαπούρη πηγή: Bloomberg


    Η Σιγκαπούρη ανέβηκε για πρώτη φορά στην κορυφή της κατάταξης ως η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο για πολυτελή διαβίωση, καθώς διεκδικεί να αναδειχθεί σε κορυφαίο παγκόσμιο κέντρο για τους πλούσιους.

    Η πόλη-κράτος, που κατέλαβε την πέμπτη θέση το 2022, ξεπέρασε τη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ, που βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, σύμφωνα με έκθεση της ελβετικής εταιρείας Julius Baer Group Ltd.

    Η ελκυστικότητα της Σιγκαπούρης για τους πλούσιους του πλανήτη αντανακλάται στην αύξηση των τιμών που αντιμετωπίζουν τώρα οι ντόπιοι.

    Μέχρι το τέλος του 2022, η Σιγκαπούρη μετρούσε περίπου 1.500 οικογενειακά γραφεία στην επικράτεια της, διπλάσια από τον αριθμό του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την έκθεση. Είναι η πιο ακριβή πόλη παγκοσμίως στις τιμές των αυτοκινήτων.

    «Το υψηλό βιοτικό επίπεδο και οι αυξημένες απαιτήσεις σε τοπικές υποδομές δείχνουν ότι η ζωή εδώ δεν κοστίζει φτηνά», σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

    «Τα οικιστικά ακίνητα έχουν εξαιρετικά υψηλή ζήτηση, και τα αυτοκίνητα που φορολογούνται υπερβολικά και η βασική ασφάλιση υγείας είναι κατά 133% και 109% ακριβότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο αντίστοιχα».

    Ο δείκτης Lifestyle της Julius Baer κατατάσσει τις 25 πιο ακριβές πόλεις του κόσμου αναλύοντας κατοικίες, αυτοκίνητα, πτήσεις business class, business school, δείπνα γευσιγνωσίας και άλλες πολυτέλειες. Η Ασία παρέμεινε η πιο δαπανηρή περιοχή για πολυτελή διαβίωση για τέταρτη συνεχή χρονιά.

    Κερδισμένη η Νέα Υόρκη

    Η άλλη μεγάλη κερδισμένη είναι η Νέα Υόρκη. Το χρηματοοικονομικό κέντρο των ΗΠΑ ανήλθε στην πέμπτη θέση από την 11η πέρυσι, λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου και της ανάκαμψης από την πανδημία.

    Το Λονδίνο υποχώρησε στην τέταρτη θέση από τη δεύτερη. Το Brexit και η «επακόλουθες αναταράξεις» συνεχίζουν να βλάπτουν τη φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου και η πόλη αντιμετωπίζει τώρα ισχυρό ανταγωνισμό από αναπτυσσόμενα οικονομικά κέντρα όπως το Ντουμπάι και η Σιγκαπούρη, σύμφωνα με την Julius Baer.

    Most Expensive Cities | Singapore surges to top place for first time
    Οι πιο ακριβές πόλεις | Η Σιγκαπούρη ανεβαίνει στην κορυφή για πρώτη φορά

    Για πρώτη φορά από τότε που άρχισε να δημοσιοποιείται η συγκεκριμένη έκθεση, η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική είναι οι πιο οικονομικά προσιτές περιοχές για καλή ζωή, με τις ευρωπαϊκές πόλεις να υποχωρούν στην κατάταξη.

    Στην πρώτη δεκάδα το Ντουμπάι

    Το Ντουμπάι μπήκε στο top 10 για πρώτη φορά, και έγινε η έβδομη πιο ακριβή πόλη, καθώς η Ζυρίχη υποχώρησε στη 14η θέση.

    Το εμιράτο είναι «πρωταγωνιστής» στον φετινό δείκτη και η μετεγκατάσταση μεγάλου αριθμού πλούσιων ατόμων εκεί, έχει επηρεάσει τις τιμές και τη ζήτηση των ακινήτων, δήλωσε ο Julius Baer.

    Η έρευνα διαπίστωσε την αυξανόμενη ζήτηση για ταξίδια και ψυχαγωγία, μετά την άρση των περιορισμών της πανδημίας.

    Το κόστος των ειδών πολυτελείας, όπως το κρασί, με δείκτη μέτρησης ένα μπουκάλι Château Lafite Rothschild 2018 vintage, και το ουίσκι, αυξήθηκαν περισσότερο παγκοσμίως κατά 17,2% και 16,2%, αντίστοιχα.

    Άλλοι μεγάλοι κερδισμένοι ήταν οι σουίτες ξενοδοχείων και οι πτήσεις business class.

    Υπήρχαν όμως κάποιες εξαιρέσεις. Οι τιμές των ποδηλάτων, που έγιναν «υπερβολικά ακριβά» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μειώθηκαν κατά 1,8%.

    Η Julius Baer έλαβε υπόψη της άτομα με μεγάλες περιουσίες ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων ή και περισσότερο, από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο του 2023.

    Διαβάστε ακόμη:

    Τσαρλς Γουόρθινγκτον: Πωλητήριο 50 εκατ. ευρώ για τη βίλα του στη Μύκονο

     Bernard Arnault (LVMH): Οι μεγάλες αλλαγές στην περιουσία του δισεκατομμυριούχου μεγιστάνα

    Μύκονος: Μια κατοικία σε custom-made φιλοσοφία από την Block722 Architects

    ─────────────────

    Εκλογές 2023

     



    ΣΧΟΛΙΑ