• Architecture & Design

    Μύκονος: Μια κατοικία σε custom-made φιλοσοφία από την Block722 Architects

    Κατοικία στη Μύκονο από την Block722 Architects

    Κατοικία στη Μύκονο από την Block722 Architects


    Οι Block722 Architects επανασχεδίασαν μια θερινή κατοικία στο νησί της Μυκόνου, προάγοντας μια custom-made σχεδιαστική φιλοσοφία, με ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια, και τη δημιουργία ενός λιτού περιβάλλοντος κατοίκησης, που εξισορροπεί την έντονη ατμόσφαιρα του νησιού.

    Η ανακαίνιση της θερινής κατοικίας στη Μύκονο έγινε με τον ολικό επανασχεδιασμό της, δίνοντας προσοχή στη λεπτομέρεια από τη μεγάλη έως τη μικρή κλίμακα. Με δεδομένο την έλλειψη περιοχών χαλάρωσης έγινε μία προσπάθεια δημιουργίας διαφορετικών χώρων, βιώσιμων για κάθε στιγμή της ημέρας.

    Ο ξενώνας δίπλα στη θάλασσα ανακαινίστηκε και διευρύνθηκε με ιδιωτική πισίνα και έναν εσωστρεφή σκιασμένο υπαίθριο χώρο με σκοπό να προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να απολαύσουν τα υπέροχα πρωινά. Το ελληνικό έθιμο της συγκέντρωσης γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι για πολύωρα γεύματα ενισχύθηκε με το εξωτερικό μπάρμπεκιου και το μεγάλο ξύλινο τραπέζι, όπως και με την άνετη τραπεζαρία στο εσωτερικό της κατοικίας.

    Στον εσωτερικό χώρο έχει διατηρηθεί σαν βάση το καθαρό κυκλαδίτικο λευκό, το οποίο λειτουργεί άψογα σαν καμβάς δίνοντας έμφαση στην υφή των υπόλοιπων υλικών, όπως είναι η τσιμεντοκονία και το ξύλο.

    Να σημειωθεί πως η πλειονότητα των επίπλων είναι custom made design από τους Block722 Architects.

    Μεγάλη έμφαση δόθηκε και στην επιλογή και τη χρήση των υφασμάτων. Τα υφάσματα υπνοδωματίου και μπάνιου επιλέχτηκαν αποκλειστικά από βιολογικό βαμβάκι, ενώ τα χαλιά σχεδιάστηκαν αποκλειστικά από το γραφείο. Μάλιστα, το κεφαλάρι του master bedroom είναι χειροποίητη κατασκευή από Έλληνες τεχνίτες με εμπειρία πάνω στην παραδοσιακή τέχνη της πλέξης με σχοινάκι.

    Τα φυσικά υλικά και τα γήινα χρώματα κάνουν έντονη την παρουσία τους στο χώρο, δημιουργώντας μία ισορροπημένη αντίθεση με τα πιο αδρά υλικά, όπως  το γυαλί και το μέταλλο στις γιγαντιαίες λάμπες πάνω από το τραπέζι.  Όλα τα έπιπλα εξωτερικού χώρου σχεδιάστηκαν για να αντιστέκονται στον δύσκολο καιρό της Μυκόνου. Όπως η ρουστίκ σκίαση στην αυλή αποτελεί ένα μικρό καταφύγιο από τον ήλιο, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα παιχνίδι φωτός και σκιάς στην επιφάνεια του δαπέδου.

    ABOUT

    Το γραφείο Block 722 architects, με έδρα την Αθήνα, ιδρύθηκε το 2009 από τον Σωτήρη Τσέργα και την Κάτια Μαργαρίτογλου και χαρακτηρίζεται από την εξαιρετική του δημιουργικότητα και την δέσμευση στον σχεδιασμό υψηλής ποιότητας. Το γραφείο είναι ενεργό σε τομείς αρχιτεκτονικής, όπως επίσης στο interior design και τις κατασκευές μέσω του Block722+, που διαχειρίζεται μεγάλο φάσμα projects, από τον αρχικό σχεδιασμό μέχρι την τελική ολοκλήρωση του έργου. Η ατομική και συλλογική εμπειρία του γραφείου εξασφαλίζει τη συνεργασία με αρμόδιους και εξειδικευμένους προμηθευτές και τεχνίτες, προκειμένου να πραγματοποιήσει σχολαστικά την αρχιτεκτονική αντίληψη. Η χρήση καθαρών γραμμών και η δημιουργία χώρου αρχιτεκτονικής ποιότητας είναι κανόνες σχεδιασμού που καθορίζουν κάθε έργο, ανεξαρτήτως της κλίμακας του. Ένας σημαντικός παράγοντας της φάσης σχεδιασμού και κατασκευής είναι η επιλογή υλικών εξαιρετικής ποιότητας, ενισχύοντας έτσι ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Το επιθυμητό αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με την ενσωμάτωση του εσωτερικού σχεδιασμού στην εννοιολογική φάση και με την εξέταση του έργου στο σύνολό του.

    //

    Φωτογραφία  Γιώργος Κορδάκης

    https://www.block722.com

    Διαβάστε επίσης:

    Το εκσυγχρονισμένο έμβλημα της Porsche: Η εξέλιξη ενός θρύλου

    Το πιο στιλάτο micro-car ξαναγεννιέται

    Πλωτοί κύβοι στην Κάρπαθο

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ