ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κατά εσφαλμένων πρώτων εγγραφών στο Κτηματολόγιο, ο δικαιούχος ασκεί αρχικά αίτηση διόρθωσης και στη συνέχεια αγωγή, αφού πρώτα ολοκληρωθεί κτηματολογική διαμεσολάβηση
Η κτηματογράφηση, αυτό το τιτάνιο έργο που υλοποιείται εδώ και δεκαετίες, οδεύει σταδιακά προς την ολοκλήρωσή του, όμως χιλιάδες είναι και οι ιδιοκτήτες που διαπιστώνουν ότι υπάρχουν λάθη στις πρώτες κτηματολογικές εγγραφές.
Αν και αναμενόμενο, το φαινόμενο αυτό θα οδηγήσει στην έγερση χιλιάδων αγωγών, κάτι που επιφέρει τεράστιο κόστος τόσο στο Δημόσιο όσο και στους ιδιώτες. Ωστόσο, πριν κάποιος φτάσει στην άσκηση αγωγής, για να διορθώσει τα λάθη στις κτηματολογικές εγγραφές, υπάρχουν και άλλες οδοί στο πλαίσιο της διοικητικής επίλυσης αλλά και της διαμεσολάβησης που είναι ταχύτερες και φυσικά απλούστερες.
Αίτηση διόρθωσης στο Κτηματολόγιο
Το πρώτο βήμα οποιουδήποτε ιδιοκτήτη διαπιστώσει ότι υφίσταται λάθος στην κτηματολογική εγγραφή του ακινήτου του είναι να κάνει αίτηση διόρθωσης της αρχικής αυτής εγγραφής, κάτι που είναι το λιγότερο δαπανηρό και χρονοβόρο μέσο διόρθωσης χωρίς προσφυγή στο δικαστήριο.
Τα λάθη που διορθώνοντα με αυτόν τον τρόπο αφορούν τα εξής:
- το πρόσωπο του ιδιοκτήτη
- το είδος του δικαιώματος (π.χ. επικαρπία, κυριότητα κλπ)
- εσφαλμένη αντιστοίχιση ΚΑΕΚ
- γεωμετρικά στοιχεία του ακινήτου.
Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά αλλά και δια ζώσης.
Αν το ακίνητο εμφανίζεται ως αγνώστου ιδιοκτήτη, τότε η αίτηση θα πρέπει να επιδοθεί και στο Δημόσιο, εκτός αν το ακίνητο βρίσκεται εντός σχεδίου.
Ένα συχνό πρόβλημα είναι τα δασικά ακίνητα, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες έχουν δει τα ακίνητά τους να εγγράφονται στο Κτηματολόγιο ως δασικά. Σε αυτή την περίπτωση, δύο δρόμοι υπάρχουν:
- Αν η περιοχή δεν έχει κυρωμένο δασικό χάρτη, τότε μπορεί να γίνει αίτηση διόρθωσης, όμως θα πρέπει να συσταθεί Επιτροπή ή να γίνει διόρθωση με πράξη Δασάρχη.
- Αν η περιοχή έχει κυρωμένο δασικό χάρτη, δεν μπορεί να γίνει αίτηση διόρθωσης από ιδιώτη, παρά μόνο από το Δημόσιο.
Αν το λάθος παρουσιάζεται στα γεωμετρικά στοιχεία του ακινήτου, τότε θα πρέπει να γίνει σύνταξη και υποβολή Τοπογραφικού Διαγράμματος Γεωμετρικών Μεταβολών (ΤΔΓΜ). Τα καλά νέα είναι ότι η διαδικασία γίνεται πλέον με νέο, πλήρως ψηφιοποιημένο κανονιστικό πλαίσιο, βάσει του νόμου 5142/2024. Η υποβολή γίνεται ηλεκτρονικά, με αυτόματη λήψη Κωδικού Ηλεκτρονικού Διαγράμματος (ΚΗΔ), ο οποίος συνοδεύεται από «Αναφορά Εφαρμογής» του Εθνικού Κτηματολογίου.
Κτηματολογική διαμεσολάβηση
Εφόσον η αίτηση διόρθωσης δεν ευδοκιμήσει, τότε αναγκαστικά ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να κινηθεί δικαστικά. Ωστόσο, πριν από αυτό υπάρχει ένα υποχρεωτικό στάδιο, το οποίο έχει προβλεφθεί ώστε να μειωθούν κατά το δυνατόν οι δικαστικές διενέξεις.
Με δεδομένο ότι τυπικά λάθη, όπως τα γεωμετρικά στοιχεία ή το ΚΑΕΚ του ακινήτου, διορθώνονται σε διοικητικό επίπεδο, η δικαστική οδός ακολουθείται όταν υπάρχουν διαφορές με άλλους εμπλεκόμενους για τα σύνορα των ακινήτων, τα δικαιώματά τους κλπ.
Σε αυτό το επίπεδο, η διαμεσολάβηση μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς φέρνει τους διαφωνούντες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε να γίνει προσπάθεια να βρεθεί λύση.
Έτσι, ο δικαιούχος υποχρεούται να προσκαλέσει όλους τους εμπλεκόμενους σε υποχρεωτική αρχική συνεδρία διαμεσολάβησης, η οποία λαμβάνει χώρα ενώπιον πιστοποιημένου Κτηματολογικού Διαμεσολαβητή, εγγεγραμμένου στο ειδικό ηλεκτρονικό μητρώο που τηρείται από την Κεντρική Επιτροπή Διαμεσολάβησης.
Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, το πρακτικό διαμεσολάβησης καταχωρίζεται στο κτηματολογικό φύλλο και επέρχεται διόρθωση της εγγραφής.
Η δικαστική οδός και τι ισχύει με τα «αγνώστου ιδιοκτήτη»
Αν ούτε η διαμεσολάβηση ευδοκιμήσει, τότε αναγκαστικά ο δικαιούχος θα πρέπει να κινηθεί δικαστικά, δηλαδή να ασκήσει αγωγή. Με την αγωγή αναγνωρίζεται δικαστικά του δικαίωμα που προσβάλλεται με την ανακριβή πρώτη εγγραφή και διορθώνεται η εγγραφή στο Κτηματολόγιο.
Ο δικαιούχος έχει προθεσμία 8 έτη από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης του Δ.Σ. του Φορέα του Κτηματολογίου σχετικά με τις εγγραφές, ενώ με την παρέλευσή της το δικαίωμα άσκησης αγωγής και άρα διόρθωσης της εγγραφής χάνεται οριστικά.
Η αγωγή πρέπει να καταχωριστεί εμπρόθεσμα στο κτηματολογικό φύλλο, ώστε η άσκηση της αγωγής να είναι νόμιμη, ακόμη κι αν υπάρχουν τυπικές ελλείψεις.
Πάντως, στις περιπτώσεις όπου το ακίνητο αναφέρεται λανθασμένα ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», ο δικαιούχος, εφόσον η αίτηση διόρθωσής του δεν ευδοκιμήσει, ασκεί μεν αγωγή, αλλά δεν εκδικάζεται με αντιδικία.
Ουσιαστικά γίνεται με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας με αίτηση ενώπιον του Κτηματολογικού Δικαστή (ή του Μονομελούς Πρωτοδικείου μέχρι τον διορισμό του πρώτου), οπότε ολοκληρώνεται ταχύτερα και χωρίς αντιδίκους.
Εφόσον δεν ευδοκιμήσει, τότε ως τελευταίο μέσο άμυνας ο δικαιούχος θα πρέπει να ασκήσει αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία εκδικάζεται κανονικά με αντιδικία στο αρμόδιο δικαστήριο.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οι αντοχές της Πειραιώς, η διορατική Βρεττού και το παρασκήνιο με τα ΑΤΜ, η κίνηση – ματ του Πιέρ, τι τρέχει με την εφοπλίστρια Παληού, η επιστροφή του Greg κι ένας καυγάς στην Τήνο με διάσημο γυναικολόγο
- Κάιλι Τζένερ: Το βαρύ οικονομικό όπλο του K-Factor, έχει μεγάλο ταλέντο στα χείλη
- Toyota Ελλάς: Γεμίζει τα ταμεία της μητρικής – Εντυπωσιακές επιδόσεις
- Ολο το παρασκήνιο με τη μείωση των προμηθειών στα ΑΤΜ – Η απόφαση Πιερρακάκη, η κίνηση – ματ Βρεττού και πόσα χάνουν οι τράπεζες
