• Ροή Ειδήσεων

    Arron Banks: Γιατί άπαντες ψάχνουν την περιουσία του Βρετανού επιχειρηματία

    • Bloomberg
    Arron Banks

    Arron Banks


    Από τη στιγμή που ο υποστηρικτής του Brexit, Arron Banks, έκανε τη μεγαλύτερη πολιτική δωρεά στη βρετανική ιστορία, υποβλήθηκε σε ερωτήσεις σχετικά με το πού βρήκε τα χρήματα. Για μια πηγή η οποία δήλωσε στους Financial Times ότι το 2015 έφτασε τα 100 εκατομμύρια λίρες (130 εκατομμύρια δολάρια) και μπήκε στη λίστα πλουσίων των Sunday Times δύο χρόνια αργότερα με 250 εκατομμύρια λίρες, η δαπάνη των 8 εκατομμυρίων λιρών δεν ήταν απαραιτήτως τόσο εντυπωσιακή.

    Αλλά είναι ο Banks – ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ποινικής έρευνας για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του brexit – πραγματικά πλούσιος;

    Η ανάλυση από τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index εκτιμά την καθαρή του αξία στα 25 εκατομμύρια λίρες από αυτά τα στοιχεία που μπορούν να συλλεχθούν δημοσίως. Περιλαμβάνει περιουσιακά στοιχεία αξίας 34 εκατομμυρίων λιρών σε ασφαλιστικές, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και εξόρυξη διαμαντιών.

    Το καθαρό ποσό αφαιρεί το ποσό της χρηματοδότησής του στο Leave.eu, τον όμιλο υπέρ του Brexit που ίδρυσε.

    Ορισμένα από τα περιουσιακά του στοιχεία είναι σε δεκάδες ιδιωτικές εταιρείες στο εξωτερικό, πράγμα που καθιστά δύσκολη την ακριβή καταγραφή της καθαρής αξίας τους. Όταν οι λεπτομέρειες των πλήρως κατοχυρωμένων περιουσιακών στοιχείων του δεν μπορούν να εξακριβωθούν, δεν περιλαμβάνονται στους υπολογισμούς του Bloomberg, συνεπώς η περιουσία του θα μπορούσε να είναι υψηλότερη.

    Ο Banks λέει ότι η αξία των ασφαλιστικών περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων του, εκτιμήθηκε σε περίπου 200 εκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με μια αποτίμηση που διενήργησαν οι λογιστές της BDO το 2017. Ο ίδιος αρνήθηκε να αφήσει το Bloomberg να αναθεωρήσει την έκθεση ή να αποκαλύψει πόσο από το ποσό αυτό είναι το χρέος, ούτε ποια είναι η αξία των ιδίων κεφαλαίων των συμμετοχών του.

    Ανέφερε ότι η ανάλυση του Bloomberg είναι “ελαττωματική σχεδόν σε κάθε πτυχή της”, αποφεύγοντας την παροχή περαιτέρω πληροφοριών, καθώς είπε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να παραδώσει ιδιωτικές πληροφορίες.



    ΣΧΟΛΙΑ