• Πολιτική

    Μέι: Καθυστέρηση του Brexit ή έξοδος χωρίς συμφωνία

    • NewsRoom
    Τερέζα Μέι

    Τερέζα Μέι, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου


    Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, κάλεσε τους Βρετανούς βουλευτές να ψηφίσουν στις 14 Μαρτίου την καθυστέρηση του Brexit ή μια δυνητική έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, στην περίπτωση που αποτύχουν οι προσπάθειές της να περάσει τη Συμφωνία από τη Βουλή.

    Στόχος της Μέι είναι να αποφύγει την ανταρσία των βουλευτών της που απειλούν να πάρουν τον έλεγχο της διαδικασίας του «διαζυγίου» στα χέρια τους.

    «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου, μόνο εάν υπάρξει σαφής συναίνεση της βουλής για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα», επεσήμανε χαρακτηριστικά η Μέι.

    Eάν αποκλειστεί η έξοδος χωρίς συμφωνία, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα σημεία καμπής της κρίσης του Brexit, από το δημοψήφισμα του 2016, όπως τονίζει το Reuters.

    Μετά την ψηφοφορία στη βρετανική βουλή για τη Συμφωνία Αποχώρησης που έκλεισε με την ΕΕ και στην οποία ηττήθηκε με 432-202, η Τερέζα Μέι έχει προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την απειλή της no deal εξόδου για να λάβει παραχωρήσεις από την ΕΕ.

    Μία καθυστέρηση θα ενίσχυε τις πιθανότητες ακύρωσης του Brexit, καθώς το αντιπολιτευτικό κόμμα των Εργατικών τείνει προς τη διεξαγωγή ενός ακόμη δημοψηφίσματος, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από το μέγεθος της καθυστέρησης.

    Υπενθυμίζεται ότι στο δημοψήφισμα του 2016, 17,4 εκατ. ψηφοφόροι υποστήριξαν την αποχώρηση και 16,1 εκατ. την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τράπεζα της Αγγλίας: Θα στηρίξουμε την οικονομία σε περίπτωση άτακτου Brexit

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αρνητικά πρόσημα στην Ευρώπη με Brexit και εμπόριο στο επίκεντρο



    ΣΧΟΛΙΑ