• ΥΓΕΙΑ

    Συναγερμός: Μυστηριώδης ασθένεια προκαλεί παράλυση σε παιδιά και νέους


    Μια ασθένεια αγνώστου αιτιολογίας, η οποία αφήνει παράλυτους τους ανθρώπους που προσβάλλει εξαπλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), προκαλώντας ανησυχία στους επιστήμονες.

    Νωρίτερα αυτό το μήνα αναφέρθηκε ότι έξι παιδιά από τη Μινεσότα παρουσίασαν μια σπάνια ασθένεια που μοιάζει με πολιομυελίτιδα, η οποία ονομάζεται οξεία χαλαρή μυελίτιδα (AFM) και προκαλεί ξαφνικά παραλυτική αδυναμία στα χέρια και τα πόδια. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αμερικής (CDC) επιβεβαίωσαν 56 κρούσματα σε 22 Πολιτείες την Τετάρτη και ερευνούν άλλες 65 περιπτώσεις.

    Οι υγειονομικές Αρχές δεν γνωρίζουν πώς εξαπλώνεται η ασθένεια ή τι προκαλεί, αλλά γνωρίζουν ότι επηρεάζει κυρίως τους νέους. Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από το 90% των ασθενών είναι κάτω των 18 ετών.

    Η νόσος προσβάλλει το νευρικό σύστημα του ασθενούς (και ειδικότερα το νωτιαίο μυελό), προκαλώντας εξαιρετική αδυναμία των χεριών και των ποδιών.

    Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα παιδιά μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν προβλήματα κατάποσης, προβλήματα με την ομιλία τους, πάρεση προσώπου και προβλήματα με τους μυς των ματιών τους, ενώ στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, η νόσος μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

    Αυτά τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά που προκαλούνται από τον ιό της πολιομυελίτιδας (ο οποίος εξαλείφθηκε στις ΗΠΑ το 1979 μετά από ένα επιτυχημένο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού) καθώς και από εντεροϊούς μη-πολιομυελίτιδας, αδενοϊούς και τον ιό του Δυτικού Νείλου. Οι γιατροί έχουν εξετάσει τους πάσχοντες για τον ιό πολιομυελίτιδας, αλλά τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.

    Δυστυχώς, επί του παρόντος δεν υπάρχει συγκεκριμένο θεραπευτικό πλάνο για τη νόσο και οι γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς κατά περίπτωση. Δεν είναι επίσης γνωστό ποιες ακριβώς είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της, καθώς ορισμένοι ασθενείς έχουν αναρρώσει και άλλοι εξακολουθούν να παρουσιάζουν παράλυση.

    Αν και το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις εφέτος, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι παρόμοιος με εκείνους των ετών 2014 και 2016. Η ασθένεια φαίνεται να κορυφώνεται μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου και να παρουσιάζει εξάρσεις μεταξύ των εναλλασσόμενων ετών, αλλά οι διαγνώσεις έχουν αυξηθεί από το 2014 και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν γιατί.

    Συνολικά, από τον Αύγουστο του 2014 έως τον Σεπτέμβριο του 2018, επιβεβαιώθηκαν 386 κρούσματα. Παρότι πρόκειται μια τρομακτική ασθένεια, ευτυχώς είναι εξαιρετικά σπάνια και επηρεάζει λιγότερο από 1/1000000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, ακόμη και με την αύξηση των κρουσμάτων.

    Οι ερευνητές εξετάζουν μια σειρά πιθανών αιτιών, όπως ιούς, γενετικές διαταραχές και περιβαλλοντικές τοξίνες. Το CDC παρακολουθεί, επίσης, την εξάπλωση της νόσου και ζητά από τους γονείς ή κηδεμόνες να αναζητήσουν αμέσως ιατρική βοήθεια αν το παιδί τους παρουσιάζει ξαφνική αδυναμία ή απώλεια μυϊκού τόνου στα άκρα του.

    Οι ενήλικες μπορούν να λάβουν προληπτικά μέτρα για να προστατεύσουν όσο είναι δυνατό τα παιδιά από την ασθένεια, όπως πλύσιμο των χεριών, χρήση εντομοαπωθητικών και συμμόρφωση στα προγράμματα εμβολιασμού.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κορυφαίοι φορείς υγείας: Οι πανδημίες της γρίπης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επανεμφανιστούν

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σοκαριστικά στοιχεία: Έξι θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου μόνο την τελευταία εβδομάδα!

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβόλια: Ο κίνδυνος παραμονεύει!



    ΣΧΟΛΙΑ